Fogd ki a legjobbat!

2016.június.16.

Statisztikák szerint a magyarok nagyon kevés halat fogyasztanak, pedig azon felül, hogy kalóriaszegény és ízletes falatokat készíthetsz a halból, még az egészségedre is nagyon jó hatással van.

Fogd ki a legjobbat!
Fotó: Thinkstock

Ha nagyobb bevásárlóközpontokban körülnézel a halaspult környékén, rá fogsz döbbenni, hogy ma már számtalan pikkelyes közül választhatsz. Ennek ellenére, más európai országokhoz viszonyítva még mindig jóval gyakrabban fogyasztunk csirkét, pulykát, sertést, a halból készült ételek pedig csak nagyritkáén kerülnek az asztalunkra. Pedig sokat tennél az egészségedért, ha hetente egyszer beiktatnád a halat is az étrendedbe. A hal húsa általában sovány, magas a fehérjetartalma, kiváló B vitamin és omega3 zsírsav forrás, de egyes halak húsa A és D vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag. Arra kell csak ügyelned, hogy halból is a minőséget válaszd!

Olcsó halnak is híg a leve
Mint minden másnak, úgy a halfogyasztásnak is megvannak az előnyei és hátrányai. Egyrészt a víz, amiben a kifogása előtt élt, szennyezett anyagokat tartalmazhat. Másrészt a haltenyésztés körülményei nem minden esetben felelnek meg az előírt követelményeknek. Egyes helyeken mostoha, mondhatni katasztrofális körülmények között összezsúfolva, mesterséges fényben tenyésztik a halakat és az is előfordulhat, hogy hormoninjekció segítségével gyorsítják a növekedésüket. Fontos tehát, hogy ne az ár vezessen a halvásárláskor. Nyilván nem arra szeretnénk rábeszélni, hogy súlyos pénzeket költs ételre, de tudnod kell, hogy a gyanúsan olcsó termékeknek legtöbbször nem megfelelő a minősége. Ha friss halat vásárolsz, olyat válassz, aminek fénylik a bőre, masszív feszes a húsa, nyomásra pedig visszaugrik. A hal kopoltyújának vörösnek kell lennie, a szaga pedig a sós vízben élő esetében sós, míg az édesvízié friss, tiszta víz illatához hasonlít. Ha halszeletre van szükséged, a fehérhúsú halak esetében csak az átlátszó, rózsaszínes árnyalatút; a színes húsú halaknál pedig a hús tömörségére figyelj. Ha a tasakba csomagoltat választod, különösen figyelj arra, hogy ne legyen benne folyadék. A fagyasztott halak esetében a fényes, teljesen megfagyott állapotban lévő csomagnál maradj, ami lehetőleg jó le van zárva és két hónapnál ne legyen régebbi a csomagolás dátuma sem.

Ez is érdekelhet

Egy kapszula, több adag kávé: új kávétípussal bővítette ki a Nespresso a Vertuo rendszeréhez tartozó kínálatát

Egy kapszula, több adag kávé: új kávétípussal bővítette ki a Nespresso a Vertuo rendszeréhez tartozó kínálatát

Divathírek

Met gála 2021: Ezek a sztárok jól értelmezték az idei tematikát

Met gála 2021: Ezek a sztárok jól értelmezték az idei tematikát

Divat Shoppingtipp

A GLAMOUR-napok applikációban már letöltheted az októberi számot és a GLAMOUR-napok kuponokat

A GLAMOUR-napok applikációban már letöltheted az októberi számot és a GLAMOUR-napok kuponokat