Föld Napja: 4 tipp, hogyan spórolj a vízzel

2022.április.22.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A táplálkozástól kezdve a személyes higiénián át a háztartási feladatokig a víz szerves részét képezi a mindennapjainknak, olyannyira, hogy néha természetesnek is vesszük, hogy bármikor a rendelkezésünkre áll. Az igazság viszont az, amit nem szabad elfelednünk, hogy a Föld vízkészlete korlátozott. Éppen ezért fontos, hogy megbecsüljük és takarékoskodjunk is vele.

Föld Napja: 4 tipp, hogyan spórolj a vízzel
Fotó: Getty Images

Na de hogyan viheted véghez ezt a spórolást te egyénileg, az otthonodban?

1. Hagyd ki az extra öblítést, mielőtt az edényeket a mosogatógépbe tennéd

Sok háztartásban bevett szokás, hogy átöblítik az edényeket, mielőtt a mosogatógépbe kerülnének. Ha viszont jó minőségű mosogatókapszulát használsz, akkor ez a lépés teljesen felesleges. Csak az öblítés kihagyásával akár 20 liter vizet is megtakaríthatsz mosogatásonként. Ha pedig az egész Föld követné ezt a praktikát, akkor évente 150 milliárd liter vizet spórolhatnánk meg.

2. Gondold át, ténylegesen milyen gyakran kell mosnod a ruháidat

A mosást sok háztartásban egy végeláthatatlan folyamatnak látják, és nagyobb családokban gyakran akár egész nap megy a mosógép. Egy átlagos amerikai család évente háromszázszor mos, és ehhez minden alkalommal 41 liter vizet használ fel. Na és te mennyire gyakran, és milyen ruhákat mosol? Gondold végig, hogy tényleg annyiszor szükséges-e mosnod, mint eddig. Ha egy ruhadarabod nem foltos és nincs kellemetlen szaga, akkor rengeteg vizet és időt is megtakaríthatsz azzal, ha csak később mosod ki.

3. Használj komposzt gyűjtőt

Lehet, hogy kevésbé feltűnő, de az ételmaradékokkal amellett, hogy kellemetlen szagúvá tesszük a szemeteskukánkat, és így az egész otthonunkat, még vizet is pazarolunk. Éppen ezért érdemes befektetned egy komposzt gyűjtőbe, ami nemcsak elfedi a kellemetlen szagokat, hanem segítségével később a talajt gazdagítva újra is hasznosíthatod a megmaradt ételeket.

4. Zuhanyozz kevesebb ideig

Ugye te is jártál már úgy, hogy a zuhany alatt elkezdtél énekelni, gondolkozni, vagy egyszerűen megfeledkeztél magadról, és hosszú időn át csak folyattad magadra a vizet? Egy ember átlagosan alkalmanként nyolc percet zuhanyozik, de még ez az időtartam is csökkenthető. Állítsd be zuhanyzáshoz a két kedvenc zeneszámodat, és a víztakarékosság jegyében motiváld magad arra, hogy amire végighallgatod azokat, a fürdéssel is végezz.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

5 egyszerű szokás, ami segít, hogy tovább élj

5 egyszerű szokás, ami segít, hogy tovább élj

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője