Fontos tudnod: jog és vagyon - pontosan mit jelent a házasság?

2020.február.22.

Ha azt érezzük, dúl a szerelem, és végre megtaláltuk az igazit, az életünkben könnyedén követik egymást a fontos döntések. Az összeköltözés talán csak az egyik lépcső a sok közül, amelyben a hosszú távú együttlétre rendezkedünk be, és a jövőben közösen csinosítjuk ketten megálmodott otthonunkat. A legutolsó dolog, amire ilyenkor gondolunk, hogy tisztázzuk az egymás között lévő kapcsolat jogi hátterét. Pedig kellene.

A legfontosabb talán, hogy a házasság és élettársi kapcsolat közötti különbséget tisztázzuk – jogi értelemben. Felmerülő kérdéseink megválaszolásában Dr. Antalfi-Babos Fruzsina ügyvéd, családjogász segített. "Míg az élettársak önállóan gazdálkodnak, addig a házastársaknak osztatlan közös tulajdona lesz mindaz, amit a házassági életközösség ideje alatt akár együttesen, akár külön-külön szereztek. Amennyiben a házastársak a házasságkötést megelőzően már élettársi kapcsolatban éltek, úgy a közös vagyonszerzés az élettársi kapcsolatuk kezdete" – meséli Dr. Antalfi-Babos Fruzsina.

Tévhitek

A legtöbb ember alapvetően romantikus megfontolásból dönt házasság mellett, hiszen sokan álmodoznak fényűző lakodalomról, vagy éppen varázslatos nászútról. Azonban döntéseink meghozatalában akarva-akaratlan szerepet játszanak a külső tényezők. Az, hogy a házastársaknak számos vonzó támogatás kedvez (friss házasok adókedvezménye, gyerekvállalás támogatása stb.), illetve, hogy pusztán együttélés esetén semmilyen "közös ügyben" nem járhatunk el, mivel a törvény szemében tulajdonképpen két idegen vagyunk csak, ugyancsak a kapcsolat "törvényesítése" felé terelheti a szerelmeseket. Ezt jól mutatják a statisztikák: a korábbi lejtmenet után 2010-től ismét folyamatosan emelkedett a házasságok száma, 2017-re pedig már elértük a 1995-ös szintet. Míg házasodni Magyarországon csak ellentétes neműként lehet, addig úgynevezett bejegyzett élettársi kapcsolata engedélyezett a meleg pároknak. Éppen ezért, ha szeretné egy azonos nemű szerelmespár közjegyző előtt elismerni összetartozását, ez az egyetlen módja. Még akkor is, ha leginkább csak formaság: bár néhány kedvezmény rájuk is vonatkozik, ettől még a bejegyzett élettársak gyereket közösen nem fogadhatnak örökbe, mesterséges megtermékenyítésben nem vehetnek részt, és egymás vezetéknevét csupán névváltoztatással vehetik fel.

Fontos tudni, hogy ha a házastársak egyike hitelt vesz fel, a fizetési kötelezettség mindkettejüket terheli, nem csak azt, aki a szerződésen adósként szerepel. Házasság esetén tehát lényegében mindegy, hogy egy adott vagyontárgy kinek a nevére kerül, a törvény szemében az közös lesz. Ám ha egy pár házasságkötés nélkül él egy fedél alatt, nem felelnek egymás tartozásaiért, mint ahogy szerzeményeiken sem kell osztozkodniuk.

Élettársi kapcsolat megszűnése esetén, ha elmérgesedne a helyzet, a vagyonmegosztás már bonyolultabb feladat. Bármelyik élettárs kérheti a másik élettárstól az együttélésük alatt keletkezett, úgynevezett vagyonszaporulat - vagyis a házasság alatt szerzett vagyon - megosztását, azonban a vagyonszaporulat meglétét bizonyítani kell.

A papírmunka megöli a romantikát?

Elsőre a "papírmunka" egyáltalán nem hat romantikusan. Mielőtt azonban a fenti felkiáltással elhessegetnénk már a gondolatát is, nem árt tisztázni: az ilyesmi éppen a hosszú távú, kölcsönös gondoskodásról szól. A legrosszabb eshetőségekre jó felkészülni, hiszen míg kissé furcsának és kényelmetlennek hat, mégis sokkal kisebb terhet jelent az előre tervezés, mint ha egy váratlan esemény miatt hirtelen nyakunkba szakad minden probléma.

Igaz történet: 3 lány tanácsa az esküvőd napjára

Igaz történet: 3 lány tanácsa az esküvőd napjára

A vagyonunk jövőjéről házassági, illetve élettársi vagyonjogi szerződésben nyilatkozhatunk, amivel biztosan elejét vesszük minden, később esetleg felmerülő vitának. "Én nagyon támogatom azokat az embereket, akik házassági vagyonjogi, vagy élettársi vagyonközösségi szerződéskötési szándékkal fordulnak hozzám. Sokszor ugyanis kicsit mintha szégyellnék, aminek oka, hogy nálunk ennek egészen egyszerűen még nincs hagyománya. Elmondhatatlan, hogy szétválás esetén mennyi idegeskedéstől, és persze anyagi és időbeli tehertől szabadíthatja meg a feleket, ha szerződést kötnek egymással" – állítja az ügyvéd.

A dokumentum akkor lesz érvényes, ha közokiratba, vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalják. "Több olyan ügyem volt, ahol a felek azt gondolták, hogy köztük érvényes vagyonjogi szerződés van, mivel azonban nem felelt meg a formai követelményeknek, a bíróságon erre nem tudtak sikerrel hivatkozni" – meséli Dr. Antalfi-Babos. Az ilyen kétoldalú szerződések harmadik személyekkel szemben csak akkor számítanak, ha azt a házassági vagy az élettársi vagyonjogi szerződések nyilvántartásába bevezették. Tehát például, ha úgy rendelkeztünk, hogy a házasság alatt teljesen külön szerezzük a vagyonukat, és az egyikünk tartozását a bank be akarná hajtani, úgy a másik abban az esetben nem felel vagyonával, ha a vagyonjogi szerződés a nyilvántartásban szerepel.

Dr. Antalfi-Babos szerint "a legfontosabb, amiért megéri szerződést kötni, az az, hogy a felek válás esetén megúsznak egy vagyonjogi pert. A vagyonjogi perek nagyon költségesek és hosszúra nyúlnak minden esetben. Rendkívül nehézkes a bizonyítás is, hiszen gyakran évtizedekkel korábbi időszakokat is vizsgálni szükséges".

Azzal párhuzamosan tehát, hogy milyen legyen az esküvői torta, vagy a DJ-nek milyen playlistet rakjunk össze, érdemes erre is gondolnunk. Mert, míg az esküvő emléke örökké él bennünk, addig ideális esetben egy jól megírt szerződéssel soha többé nem kell foglalkozunk. Ha azonban a sors úgy hozza, hogy mégis, örülni fogunk neki, hogy egykor rászántuk az időt.

Szöveg: Szalóki Bálint


Ez a cikk eredetileg a GLAMOUR 2020. január-februári számában jelent meg.

Ez is érdekelhet

7 módszer, ami életben tartja a szenvedélyt - akkor is, ha már régóta együtt vagytok

7 módszer, ami életben tartja a szenvedélyt - akkor is, ha már régóta együtt vagytok

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói