Egy zseniális magyar séf elárulta a tökéletes frankfurti leves titkát és receptjét
Hogy mi teszi olyan különlegessé az igazán jó frankfurti leves receptjét, mire figyeljünk oda ennél a fogásnál, hogy a hétvégi ebéd abszolút szupersztárja legyen, amire aztán mindenki emlékezi fog? Nem más, Csuklich Viktor, az Axis Cafe And Lounge séfje osztotta meg velünk, ő hogyan készíti el a magyarok egyik kedvenc levesét.
Ezeket láttad már?
Egy jó leves, legyen az zöldségleves, frankfurti leves vagy húsleves, túlmutat azon, hogy finom és meleg: valósággal feltölti az embert, és olyan, mint egy folyékony ölelés, ami minden sejtünket átjárja. Most, hogy hűvösebbre fordult az idő, ismét az asztal főszereplőjévé válik. Csuklich Viktor, az Axis Cafe And Lounge kiváló séfje megosztotta velünk saját frankfurti leves receptjét, és azokat a finomságokat is elárulta, amitől igazán feketeövessé válhatunk a konyhában ennél a fogásnál.
Frankfurti leves, ahogy a séf szereti
- Az első lépés a virsli pirítása lesz. Egy lábosban hevíts fel egy kevés zsiradékot – a séf szerint extra ízt ad az ételnek a kacsazsír vagy a szalonnazsír –, majd addig pirítsd rajta a virslikarikákat, amíg roppanósak nem lesznek, és nem látod, hogy már van egy kis színük. Ezután öntsd át őket egy edénybe, és tedd félre.
- Egy fej apróra vágott vöröshagymát párolj üvegesre. Nyugodtan mehet ugyanabba a lábosba, amiben a virslit pirítottad. Ha szükséges, adj még hozzá némi zsiradékot. A séf szerint ez az a pont, ahol köménymag hozzáadásával nagyon különleges, intenzív ízvilágát érhetsz el.
- Ezután jöhet rá az aprított fokhagyma is, amit egy percig piríts, de vigyázz, nehogy megégesd.
- Vedd le a lábost a tűzről, add hozzá a fűszerpaprikát és egy evőkanál lisztet, majd keverd át alaposan.
- Ha ez megvan, mehet vissza a tűzre, rá a felkockázott burgonya és a felcsíkozott kelkáposzta, és addig pirítsd, amíg a káposzta kissé össze nem esik.
- Ízesítsd sóval, borssal, majoránnával, majd öntsd fel vízzel vagy alaplével, egészen addig, hogy ellepje a zöldségeket. Fedő alatt főzd kb. 15-20 percig, ennyi idő kell ugyanis, hogy a burgonya és a káposzta megpuhuljon.
- Ezután következik a habarás: a tejfölt keverd csomómentesre 1 evőkanál liszttel.
- Ha ez megvan, jön a hőkiegyenlítés lépése: merj a forró levesedből 1-2 merőkanállal a tejfölös keverékedhez, és keverd simára. A séf szerint ezzel a módszerrel kivédheted, hogy a tejföl becsomósodjon a levesben. Folyamatos kevergetés mellett öntsd a habarást a levesbe.
- Az utolsó lépéshez érkeztünk: a megpirított, majd félretett virslikarikákat tedd a levesbe, és forrald 2-3 percig, míg be nem sűrűsödik.
- A séf szerint még élénkebb ízt kaphatsz, ha egy fél citrom levét még belecsavarod. Tálald friss petrezselyemmel, kiskanál tejföllel a tetején.
Csuklich Viktor séf szerint a tökéletes frankfurti leves három dologtól lesz igazán finom. Fontos, hogy jó minőségű virslit használj, kelkáposzta helyett nyugodtan dolgozhatsz fodros kellel vagy zsenge kelkáposztával, a köménymag kipirítása pedig intenzív ízt kölcsönöz neki.