Fuller Bianka: önazonosságot kell keresni a tökéletes helyett az Instagramon is

A lelki béke és a kiegyensúlyozott harmónia megtalálása mindenkinek nagy kihívás, miközben a közösségi média számtalan veszélyt rejt. Fuller Bianka (@biankafuller) pszichológus a közösségimédia-platformjait, a Tiktokot és az Instagramot felhasználva, pszichológiai tartalmakkal, lelki tanácsokkal segíti a felhasználókat. A májusi Tedd!& Ne Tedd! mellékletben erről a nagyon fontos témáról beszélgettünk vele, most pedig további fontos kérdésekre is választ ad.

Mennyire van többségben azoknak az oldalaknak a száma, akik a posztjaikkal ferde képet mutatnak a követőknek?

Erre azért nehéz válaszolni, mert mindegyik felület algoritmusa igyekszik olyan tartalmakat elénk tárni, ami érdekel bennünket. Így én személy szerint nagyon sok olyan oldalt követek, ami pont az ellenkezőjét hirdeti, és igyekszem kikövetni a túlzottan torz képet mutatókat. Sajnos ettől függetlenül biztos vagyok benne, hogy nagy számban vannak jelen még az ilyen oldalak is.

Milyen pszichológiai háttere van ennek?

Ha valaki torz képet mutat, tehát igyekszik jó fényben feltüntetni magát, az valószínűleg azért van, mert várja a visszajelzést lájkok, kommentek formájában. Azt a fajta visszajelzést, amit adott esetben a való életben nem kap meg kellő mértékben ahhoz, hogy önazonos legyen.

Neked mi jelenti az igazi közösségimédia-értéket?

Számomra nagy érték, hogy bármilyen témával kapcsolatosan lehetőség van edukálni, érzékenyíteni az embereket. És úgy látom, hogy az önazonosságot és őszinteséget keresik egyre többen a tökéletesség helyett, ami egy hosszú folyamat és sok bátor embernek köszönhető. És ezek az emberek és az fáradozásaik jelentik számomra az igazi értéket.

Fotó: Zsólyomi Norbert

Mit gondolsz, hogyan lehet jól lavírozni ezeken a felületeken?

Tudatossággal. Mint ahogy jó esetben élőben is igyekszünk kerülni azokat az embereket, akik negatívan hatnak ránk, úgy ezt érdemes tenni az online felületeken is.

És nagy tudatosság kell ahhoz, hogy miközben minden figyelmi kapacitásunkat leköti a tartalom, figyeljünk arra is, hogy mindez milyen értéseket vált ki belőlünk. De ha ezt megtanuljuk gyakorolni, beépíteni, akkor sokkal könnyebben boldogulunk.

Olvasd el az interjú folytatását a májusi Tedd!& Ne Tedd! mellékletben!

Smink: Tégely Laura

Haj: Radván Simon

A GLAMOUR májusi lapszáma GLAMOUR Mami és Tedd! & Ne Tedd! melléklettel, és ajándék körömlakk alakú szövegkiemelővel már kapható az újságosoknál!

GLAMOUR 2021. május
Fotó: GLAMOUR

Ez is érdekelhet

Millie Bobby Brown megmutatta pattanásos arcát

Millie Bobby Brown megmutatta pattanásos arcát

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói