Gyógyítás, aromaterápia - minden az illóolajokról

2021. augusztus 28.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Nemes Erikával először természetgyógyászként találkoztam. Beszélgettünk, majd elővette a kis üvegcséit, beleszagoltam párba és nem hittem el, hogy ilyen összetett illatok létezhetnek, amelyek hirtelen ilyen jó érzéssel tudnak eltölteni. Azóta akartam vele beszélgetni. Erika illóolajok iránti rajongása egy könyvvel kezdődött. Azóta pedig számtalan hozzá fordulónak segített megoldani ezzel a módszerrel az éppen aktuális problémáját.

Mikor került először a látóteredbe az illóolaj?

Még húsz év körüli voltam és nagyon szerettem Maria Treben gyógynövényes könyvét, érdekeltek a gyógyteák. Aztán hazafelé egyszer odamentem egy kis könyves standhoz, és ott megláttam egy „Aromaterápia” című könyvet, ami mellé hozzácsomagoltak pár illóolajat. Azt éreztem, hogy ez nekem kell. Megtudtam belőle, hogy az illóolajokkal gyógyítani lehet, mert tiszta növényi koncentrátumok és azt is megtudtam, hogy létezik aromaterapeuta, mint gyógyító. Teljesen odáig voltam ettől, és ezzel akartam foglalkozni. Azzal a három kis illóolajjal csodákat műveltem. Teafa volt, rozmaring és levendula. Magyarországon egy ideig ennek nem volt akkora divatja. Ebben a könyvben is az állt, hogy kizárólag a tiszta, bevizsgált, megbízható forrásból származó, gyógyszerszintű-minőségű olajjal lehet gyógyítani. Jóval később fedeztem fel olyan céget, ahol ilyen tiszta olajokat forgalmaznak, és azután tanultam ki az aromaterápiát, majd elvégeztem a természetgyógyász képzést is.

Egy laikusnak, aki nem tudja, hogyan működik az aromaterápia, hogyan tudjuk elmagyarázni, miként működik egy illóolaj? Emlékszem, fizikailag is nagyon jó érzés volt, amikor először beleszagoltam egybe.

Az illóolaj olyan bonyolult kémiai anyag, amit maga a növény állít elő – tehát nem mi készítjük a növényekből, hanem maga a növény: a vízből, a napfényből, a föld táplálékából, a saját információs anyagából. Kis buborékokban tárolja a levelében, a virágjában és a gyümölcsében.

Tehát az illóolaj már készen ott van a növényben.

Nyilván ki kell belőle venni, de a növény készíti. Ha egy mandarint összenyomsz, elkezd pattogni és érzed az illatát. A levelekből, virágokból vízgőzdesztillációval nyerik ki, a gyümölcshéjból préseléssel, de a lényeg, hogy a kivonatolási eljárás tiszta legyen. Tehát ami az üvegbe kerül, egy élő anyag, ugyanolyan formában marad meg az üvegben, ahogy azt a növény készítette. Egy gyógynövény megszárad és veszít az értékéből. (Hám) Ám ha például egy teáskanálnyi kakukkfűből teát készítesz, abban minimális illóolaj van – még egy csepp sem. Egy csepp illóolaj akár egy kilónyi növényből is készülhet.

Hiszen belsőleg is használhatjuk…

Persze, a legtöbben azt gondolják, hogy az illóolajok olyan anyagok, amiket csak párologtathatunk. Pedig sokféleképpen lehet használni, többek között belsőleg is. Persze tudni kell, melyiket és mikor, és hogyan lehet használni, illetve milyen ellenjavallatai vannak. Ehhez szakember szükséges. Egy teafaolajat például tudok használni vírusos, gombás, bakteriális fertőzésre külsőleg-belsőleg egyaránt, gyulladásokra is, sőt, vérzéscsillapításra, immunerősítésre.

Amikor belélegzem, milyen fiziológiai folyamat zajlik le olyankor?

A szaglóhámon keresztül bekerül az agy limbikus rendszerébe az illóolaj-molekula, és ott fejti ki hatását az idegrendszerre. A tüdőn keresztül pedig a vérkeringésbe. Ahányféle illóolaj, annyiféle hatást képes gyakorolni. Van, amelyik az érzelmeinkre, van amelyik a hormonális rendszerünkre hat, van, amelyik stimulálja az idegrendszert, például javítja a memóriát, van, amelyik relaxál. Van, amelyik szerotonint, oxitocint, boldogsághormon kiválasztást idéz elő.

Melyik tud ilyet?

A virágolajok. Nagyon alkalmasak a különböző félelmek, szorongások leküzdésére. A boldogsághormon keletkezésekor blokkolódik a stresszhormon kiválasztása. Meg tudnak nyugodni a tudatalatti félelmek.

Akkor ha egész nap belélegezném, egész nap boldog lennék?

Érdemes épp ezért egy illóolajjal indítani a napot. Az egész napnak lesz egy emelkedett rezgése, és könnyebben vészeli az ember át a nehézségeket.

Mi történik, amikor egy illóolajjal bekenem magamat?

Az illóolajok olyan pici molekulák, hogy pillanatok alatt bekerülnek a vérkeringésbe, akár a bőrön keresztül is. Erről van számos kutatás, hogy melyik módon mennyi idő alatt mutatható ki a véraramban és a sejtekben az illóolaj molekulája.

Mi mindent gyógyíthatunk illóolajjal?

Az illóolajokkal úgy lehet betegségeket orvosolni, mint egy hatóanyaggal. Egy gyógyszerhez hasonlóan egy illóolaj is képes például gyulladáscsökkentő hatást kiváltani, csak az a különbség, hogy legtöbbnek nincs mellékhatása. Száz illóolajból van öt olyan, melynél figyelmeztetnek, hogyan kell óvatosan használni. Akut fertőzéseket pillanatok alatt megszüntetik a nagyon erős gyulladásokat is. A magas vérnyomást is rövid időn belül le lehet vinni velük, emésztési problémákra is jók, görcsös állapotokra is. Az összetett betegségeket – például pajzsmirigy-alulműködés, cukorbetegség – már nem tudjuk kizárólag illóolajjal meggyógyítani, hanem nyilván más kiegészítésre is szükség van.

A másik: a lelki problémák. Azt tapasztalom, hogy akik illóolaj-használóvá válnak, és akár napi szinten használják hangulatjavításra az olajokat, azoknak folyamatosan pozitívan változik az életük, mert információsan is képesek ezek az olajok változást létrehozni. Lelki blokkjainkat oldják, akárcsak a traumáinkat, jó hatással vannak a vegetatív idegrendszerre. Nagyon összetetten tudnak segíteni az életünkben.

A cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2021. júniusi számában jelent meg.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Dobj el mindent: Brad Pitt Magyarországon van, mutatjuk, hol futhatsz vele össze egészen biztosan

Dobj el mindent: Brad Pitt Magyarországon van, mutatjuk, hol futhatsz vele össze egészen biztosan

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)