Ha azt mondom Karácsony...

2013.december.16.

Az Örkény Színház színésznőit kérdeztük arról, hogy mi jut eszükbe, ha a karácsonyra gondolnak. Bíró Kriszta, Pogány Judit, Kerekes Éva és Kerekes Viktória idéznek karácsonyi hangulatot, mellyel boldog ünnepeket kíván az olvasóknak az Örkény Színház társulata!

Kerekes Viktória

Karácsony az, aminek édes az illata, finom az íze, meleg a fénye és hideg a lehelete. Amikor az embernek nincs lelkifurdalása, nem kapkod, nem gondol a pénzre, együtt van azokkal, akiket szeret, senki nem nyomaszt senkit, az idő nem rohan és a közepén gyerekek ragyognak.

Pogány Judit
Azok a karácsonyesték jutnak eszembe, amit gyerekként még apámmal és anyámmal tölthettem. A hangulata, az ajándékok csodája. Elbűvölt, hogy anyámék miket tudtak szerezni. Nem csak babaházat, fürdőszobát, de még kis fűszerboltot is. Csodálatos karácsonyestékre emlékszem.
Későbbi meghatározó emlék a fiammal a legelső karácsony, amikor még ölben ülő gyerekként tátott szájjal nézte a csillagszórót és a többi varázslatot.

Ami egy nagyon fontos karácsony volt, az az, amikor a fiam 5 évesen megbetegedett. Az orvos azt mondta, hogy ha nem tudok megitatni vele másfél liter folyadékot egy nap alatt, akkor be kell vinni infúzióra. Közeledtünk a karácsonyhoz, a fiam a betegségből lábadozva diétán volt még. Írtunk egy levelet a Jézuskának, hogy mit kér ajándékba. Többek között kért nagy piros fazékban gőzölgő húslevest, amiből kiáll a velőscsont, egy tálban földet a gonosz mókusoknak, külön az összes halnak valamit. Megteremtettem, hogy ez mind ott legyen a fa alatt. Külön kis csomagok voltak, ráírva, hogy melyik a halaké, melyik a gonosz mókusoké. Amikor csengettünk, kinyitottuk az ajtót, és kézen fogva bementünk a gyerekkel a szobába, attól féltem, hogy rosszul lesz a döbbenettől és az örömtől. A múltból ez a legemlékezetesebb karácsonyom. Ma pedig már három fiú unokám van, most az ő karácsonyi örömüket nézem csodálattal és élvezem a velük töltött ünnepeket.

Kerekes Éva
A KARÁCSONY minden évben megszólít. Imádom a havat, az illatokat, a fényeket, a hangulatot. Készülök a találkozásra, aprólékosan, nem kapkodva. A legteljesebb persze gyerekkoromban volt, amikor szívből hittem a karácsonyfahozó angyalokban. Amióta gyerekeim vannak, újra a legfelső polcon van, csak most már egy kicsit melósabb. Most is elhiszem, hogy lehet teljes, önfeledt, csillagszórós-angyalos. Teremteni pedig örömteli és nem teher. Várom, szeretem, imádom!

Bíró Kriszta
Tízévesen anyám karácsonyra meglepett egy pár fehér nejlonharisnyával, fekete lakkcipővel, piros-fekete kockás szoknyával. Akkor éreztem először, hogy fel fogok nőni, esetleg én is nő leszek, mint anyám, akit gyönyörűnek találtam, naná. A fent leírt holmikat december 25-én magamra öltöttem, és elindultam Óbudáról Albertfalvára, nagypapáékhoz, a szokásos karácsonyi ebédre. Ritka hideg tél volt, már a nyolcvanhatos megállójában annyira fáztam, szinte fájt. Egy óra volt az út. Lila lett a szám, nem éreztem az arcomat, a kezemet, a talpamat, mire becsöngettem a régi iskolaépület nagykapuján, ahol a nagyszüleim gondnokok voltak. Az iskolaudvar végében laktak egy földszintes, kicsike lakásban. Nagyapámnak át kellet vágnia az udvaron, hogy a nagy, nehéz kulccsal kaput nyisson nekem. Kukucskáltam lábujjhegyen a kapu rombusz alakú leskelőjén, azt éreztem, nagypapa lassabban jön, mint egy éticsiga. Amikor végre kitárta a hatalmas ajtószárnyat, végigmért, káromkodott egy kacskaringósat, a hóna alá csapott, berohant velem a lakásukba, és úgy, ahogy voltam, ráültetett az olajkályhára. A szemüvegem azonnal bepárásodott, semmit nem láttam, csak hallottam a Jó ebédhez szól a nótát a rádióból, éreztem egy bögrét a szám előtt, forró húsleves volt benne. Nagyapám dünnyögött, hogy ilyen hülyét még életében nem látott, lassan kortyoljam, nagyanyám lapogatta a tenyeremet, lehelte, simogatta, és azt suttogta: nagyon csinos vagy, csillagom. Boldog voltam. Ez a legkedvesebb karácsonyi emlékem. Annak az ajándéknak örülnék legjobban, ha öt percre megint ott lehetnék. Az olajkályhán, vacogva, vaksin, a nagyszüleimmel. Jó, mondjuk utána nem kérem, ami lett. Két hétig feküdtem lázasan. De megérte.

Ez is érdekelhet

Mitől különleges az eljegyzési gyűrű, ami a sztárok kedvence lett?

Mitől különleges az eljegyzési gyűrű, ami a sztárok kedvence lett?

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: ma az érzelmi életed hullámzó lehet - január 22. szombat

Napi horoszkóp: ma az érzelmi életed hullámzó lehet - január 22. szombat

GLAMOUR Horoszkóp

Ezt hozza 2022-ben a Tigris éve a pénzzel, szerelemmel kapcsolatban

Ezt hozza 2022-ben a Tigris éve a pénzzel, szerelemmel kapcsolatban