Hétköznapi hősnő: Berke Mónika olyan egészségügyi dolgozók számára szerez ingyen lakást, akik nem szeretnék hazavinni a fertőzést

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Bár a médiában elsősorban az ápolók és orvosok munkájáról hallhattunk, jó pár olyan ember van rajtuk kívül, aki minden erejét bevetve segít a vírushelyzet áldozatainak. Egy ilyen hétköznapi hősnő Berke Mónika is, aki ingatlanügynöki kapcsolatait és jó szívét kihasználva azon egészségügyi dolgozók számára szerez ingyen lakást, akik nem szeretnék hazavinni a fertőzést családtagjaiknak.

Hétköznapi hősnő: Berke Mónika olyan egészségügyi dolgozók számára szerez ingyen lakást, akik nem szeretnék hazavinni a fertőzést
Fotó: Ugur Gallenkus

Nem ez az első alkalom, hogy jótékonysági akciót szervezel. Hogyan jött a Pihentesd a dokit ötlete?
Valóban, felelőségemnek érzem, hogy a saját kereteimen belül segíteni tudjak a rászorulóknak. Ezért már sokadik éve támogatunk családokat, nehéz sorsú gyerekeket az év legkritikusabb időszakaiban, mint beiskolázás, karácsony, húsvét. Rendszeresen rendezünk gyűjtést ezen gyerekek megsegítésére.
A "Pihentesd a Dokit" ötlete azután született meg, hogy a rendkívüli helyzet miatt kihasználatlanná vált az ingatlanirodám, amely az Uzsoki kórházhoz nagyon közel van. Mivel az iroda alkalmas lakhatásra, kitettem a saját közösségi oldalamra egy nyilvános posztot, hogy amennyiben lenne olyan kórházban dolgozó, aki élne a lehetőséggel, mert nem tud hazamenni, nem szeretné hazavinni a vírust vagy vidékről jár be, annak felajánlom teljesen ingyenesen a járványveszély elmúltáig. A posztomat több mint 2500-an osztották meg, majd elkezdtek érkezni a további lakásfelajánlások privát üzenetekben tulajdonosoktól, akik szerettek volna segíteni! Így kelt életre és szerencsére azóta nagyon hasznosan működik a "Pihentesd a Dokit ".

Hogy kell elképzelnünk a gyakorlatban a kampányt? Mi a menete, ha valaki lakáshoz szeretne jutni?

Létrehoztam Facebookon egy csoportot Pihentesd a Dokit néven. Ez volt a kampány kezdete. A projektet immáron hárman csináljuk, két bartánőmmel, Kosztyu Andreával és Bódis Nikivel. Létrehoztunk egy e-mail fiókot is a csapatnak, amelyre a lakás felajánlások érkeznek. A felajánlott lakásokról minden nap kiteszünk pár posztot a csoportban.
Az egészségügyi dolgozókat arra kértük, hogy amennyiben ideiglenes lakhatásra van szükségük, azt jelezzék kommentben az éppen felajánlott lakás posztja alatt, vagy tegyék ezt meg egy privát üzenetben.
Mi gyakorlatilag összekötő szerepet játszunk a felajánló lakás tulajdonosa és az egészségügyben dolgozó között. A lakásfelajánlások minden esetben listázásra kerülnek a legfontosabb információkkal - merre található az ingatlan, hány fő veheti igénybe, ideiglenes lakhatás időtartama stb. A lakásokra jelentkező dolgozókat minden esetben leellenőrizzük, hogy valóban az egészségügyben dolgoznak-e. Sajnos erre nagy szükség van, mert tapasztalataink szerint egyre többen próbálnak visszaélni a lehetőséggel. Amennyiben mindent rendben találunk, összekötjük a jelentkezőt a felajánlóval. A lakáshasználatról minden esetben egy ˝Szívességi Lakáshasználati Szerződés köttetik a két fél között. A szerződés ügyvéd által íródott, ezzel is szeretnénk védeni a felajánlókat.
Minden nap foglalkozunk a csoport működtetésével, napi 12 órában. Igyekszünk koordinálni egymás között a beérkező privát üzeneteket, amíg a másik dolgozik, hogy biztosan ne vesszen el egy-egy érdeklődés.


Eddig milyen eredményeket értetek el? Hány embernek sikerült segíteni?
A legnagyobb örömünkre már 122 egészségügyi dolgozót sikerült elhelyeznünk működésünk kezdete óta, tehát március 20-a óta. És nagyon reméljük, hogy ez a szám a sokszorosára nő majd.

Folyamatosan kapcsolatban vagy a projektben résztvevő emberekkel? Milyen visszajelzéseket kaptál tőlük?
Természetesen. Amint megköttetik a szerződés és megtörténik a kulcs átadás, a mi munkánk a kiköltözésig, az új felajánlók és keresőkre irányul. A kiköltözés után segítségünkre van két Ozone fertőtlenítő cég, akik ingyenesen ajánlották fel a szolgálataikat. Továbbá vannak olyan felajánlóink, akik több lakással is segítették a rászoruló egészségügyi dolgozókat. Többek között Somogyi Kata és Dovák Péter. Végtelenül hálásak vagyunk minden felajánlónak. Eszméletlen a szeretet, a kedvesség és a hála, ami az e-mailekből árad. Néha extrán megkönnyezünk egy-egy felajánlást. Mindenki a lehető leghatékonyabban próbál segíteni, és minden résztvevő beleteszi, amit csak tud.

Te, személy szerint hogyan éled meg az országos veszélyhelyzetet?
Az elején nyilván én is lesokkolódtam, mert ez egy olyan helyzet, amiben még senki nem volt korábban. Igyekeztem tudatosan megélni minden napot, minden változást, amikor pár nap leforgása alatt nagyon pörgősen jöttek egymás után a soha nem látott intézkedések. Próbáltam alkalmazkodni. Az ország nagy részét már bevételkiesés sújtja, ezzel így vagyok én is. Ingatlanosként töredékére esett vissza a munkavégzésem lehetősége. De ekkor szerencsére jött az ötlet a ˝Pihentesd a Dokit-ról, és ez kitölti minden napom. Minden rendelkezést betartok, de nagy kihatással nincs rám a közhangulat, mert a csoport szerencsére óriási pozitivitást hoz a mindennapokba.

Mit gondolsz, mi várható ingatlan-fronton ennek hatására?
Biztosan változni fog a piac, az árak már most esnek, de még mindig van kereslet. Meglátásom szerint az ingatlanpiacra is ráfért már ez, mert az árak irreálisan magasak voltak mind az értékesítési területen, mind a bérlemények piacán.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Csillagjegyed elárulja, milyen ember voltál valójában előző életedben

Csillagjegyed elárulja, milyen ember voltál valójában előző életedben

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)

A tengervíztől töredezett lett a hajad? Ez a hajápoló olaj segít, hogy újra egészségtől ragyogóak legyenek fürtjeid! (x)

A tengervíztől töredezett lett a hajad? Ez a hajápoló olaj segít, hogy újra egészségtől ragyogóak legyenek fürtjeid! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)