Lehet, hogy hipergám kapcsolatban élsz? Miért probléma ez?

2021.július.22.

A hipergámia az első emberi párkapcsolatokkal egyidős, és a Bridgerton család most újra kiemelte a jelenséget. A Netflix-sorozat kapcsán felmerül a kérdés, vajon a hipergámia egyértelműen hátráltatja-e a női egyenjogúsági törekvéseket?

Lehet, hogy hipergám kapcsolatban élsz? Miért probléma ez?
Fotó: GettyImages, Motázs: Glamour

A fogalom röviden azt jelenti, felfelé ismerkedni, házasodni, magasabb társadalmi státuszú emberhez hozzámenni. Az évszázadok során ez a női attitűd folyamatosan jelen volt, de a róla alkotott közgondolkodás a feminizmus hatására megváltozott. Régebbi korokban a nők nem rendelkezhettek saját vagyonnal, ezért a férj anyagi helyzete jelentette az egyetlen esélyt a boldogulásra. Nem volt más választásuk. Napjainkra a feminizmus éppen a választás lehetőségét adta meg nők millióinak, ezért a hipergámiát ma sokan céltalansággal és felszínességgel azonosítják, hiszen ambiciózus nőknek nincs szüksége gazdag férjre. Ebből a nézőpontból a hipergám házasság azt az üzenetet közvetíti, hogy a nők nem érhetik el az anyagi biztonságot egy férfi nélkül, ez pedig ellentétes a nemi egyenlőség gondolatával.

A jelenségre viszont nem tekinthetünk ennyire fekete-fehéren. Figyelembe kell vennünk a jövedelemegyenlőtlenséget férfiak és nők között. Egy felmérés szerint az amerikai nők a férfiak fizetésének 84%-át keresték meg 2020-ban.

Lehetséges-e így egyáltalán, hogy ne nagyobb vagyonú férfit válasszunk?

A másik tényező a fent már említett választás kérdése. A feminizmus lényege, hogy a nők a korábbi társadalmi berendezkedéssel ellentétben ma eldönthessék, hogy mit szeretnének. Ebből a gondolatból kiindulva a nőknek ugyanúgy joga van a hipergámia mellett dönteni, mint áttörni az üvegplafont. Sokszor ez a döntés nem is tudatosan születik meg, hiszen megannyi nőnek nincs többé szüksége a férfi nyújtotta anyagi biztonságra, mégis megfigyelhető e tendencia. Valamint, mára természetesen nem korlátozódik a jelenség a heteroszexuális párokra, így a választás úgy is felmerül, hogy egyáltalán szüksége van-e a nőnek férfira.

A Bridgerton család egy olyan korban játszódik, amelyben a szerencsés nők is csak azt választhatták meg, hogy melyik férfi gondoskodjon róluk, nem azt, hogy egyáltalán szeretnék-e, ha gondoskodnának róluk. Ilyen nő volt Daphne Bridgerton, akinek a döntéséhez Lady Whistledown csak annyit fűzött hozzá „miért elégedne meg egy herceggel, ha egy királyi herceg is az övé lehet?”

2021-ben viták zajlanak arról, mennyire helytálló ez a kijelentés. Talán egy modern nő válasza az lenne, „találkoztál már a herceggel? Én inkább megelégszem vele.”

Ez is érdekelhet

Jobb, ha sietsz, ezek a filmek ugyanis hamarosan kikerülnek a Netflix kínálatából

Jobb, ha sietsz, ezek a filmek ugyanis hamarosan kikerülnek a Netflix kínálatából

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő