Hogyan bánj a pénzeddel, ha külföldre utazol?

2022. március 13.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ha megvan az úticél, kell egy jó útiterv – költségvetéssel. Persze akad olyan is, aki egy fürdőruhával és bankkártyával végigstoppolja Európát. De ha vagánynak gyáva vagy, nagyviláginak meg csóró, kénytelen-kelletlen gondolnod kell a pénzre, és sikeres megőrzésére is. Hogy minél tovább, minél kényelmesebben, minél olcsóbban utazgass!

Hogyan bánj a pénzeddel, ha külföldre utazol?
Fotó: Shutterstock

Készülj fel alaposan!

Írd össze tételenként, mennyi pénzre lesz szükséged. Amit tudsz, inkább intézd el itthonról. Olyan utazást tervezz, ami nem csak épphogy belefér a költségvetésedbe; inkább válassz közelebbi, olcsóbb célpontot, vagy szervezz rövidebb utat. Indulás előtt tájékozódj az adott ország helyi sajátosságairól, milyen pénz van forgalomban, mi a váltója, milyen speciális veszélyekkel nézhetsz szembe. Érdemes megkérdezni már ott járt ismerőseinket, mindenkinek lesz egy pár idevágó sztorija, de az internet is jó erre.

Pénzt csak okosan válts!

Ha már kint vagy, még bőven érhetnek meglepetések. A külföldi turista nyelv- és helyismeret nélkül mindig kiszolgáltatottabb, könnyű prédája lehet a csalóknak, zsebeseknek. Pénzt váltani az utcán, gyanús helyeken nem szabad, bármilyen kecsegtető ajánlatot kapsz, vagy bármilyen jól jártak a haverok tavaly. Legáltalánosabb cselek ilyen helyeken a borítékos, a göngyöleges, a simán elszámolós, a hamis pénzes, illetve a már nem működő bankjegyek váltása, és még nyilván van egy rakás trükk. Hotelekben, bankokban biztonságosan, de általában rosszabbul váltanak. A legjobb egy sima, megbízhatónak látszó pénzváltó. Váltásnál mindig számolj a kezelési költséggel is. Ha nagyon biztosra akarsz menni, ezeken a helyeken érdeklődhetsz a hamis pénzekről is, hogyan lehet megkülönböztetni a jót a nem jótól. Könnyen összeakadhatsz ilyennel bárhol, Peruban állítólag még a fémpénzt is hamisítják.

Használj bankkártyát!

A bankkártya sokszor nagyon jól jön külföldön. Az ezzel való vásárlás az esetek túlnyomó részében ingyenes, de nem mindenhol tudsz kártyával fizetni, ilyen esetekre mindig legyen nálad elegendő készpénz. Európában persze nagy eltérések vannak országonként a kártya használhatóságának tekintetében. Arra ne számíts, hogy Mallorcán a tengerparti szörfkölcsönzőnél van kártyalehúzó, de Svájcban is érhetnek kellemetlen meglepetések. A dombornyomott kártyáknak ráadásul az az előnyük is megvan, hogy – bár ezzel sem szívesen számolunk – baj esetén utazási- és balesetbiztosítás jár hozzájuk. Az orvosi ellátás bizonyos esetekben milliós nagyságrendű is lehet, érdemes megúszni.

Vigyázz a pénzedre!

Egyszerre mindig csak annyi készpénzt tarts magadnál, amennyire aznap szükséged lehet. A legtöbb szállodában van széf a szobákban vagy a recepción: élj a szabadsággal, amit ez a lehetőség kínál. A fehérneműbe, vagy a preparált lexikonba tömködött pénzköteg nem mindig van a legjobb helyen. Sajnos a széfes megoldás sem mindenhol alkalmazható, Dél-Amerikában például egyáltalán nem ajánlatos. Zsebtolvajok ellen külföldön is csak azok az alapszabályok érvényesek, amiket itthon tömegközlekedés közben elsajátíthattál: tömegben a háton hagyott hátizsák, a vesén hordott vesetáska, az éppen csak záródó szütyő kínálkozó alkalomnak számít, és az tolvajt szülhet. Ezeknél biztonságosabb a nyakba akaszthatós változat, mert ha nagyon durva helyen jársz, ezt még a ruhád alá is beteheted. Nyilvánvalóan itt is más készültségi fokot igényel egy szervezett horvátországi utazás és egy mexikói kalandtúra. A nagyon rázós helyeken érdemes több zsebben elosztva tartani a pénzt, és ha van egy nálad látványosan nagyobb, erősebb és becsületes útitársad, bízd meg őt pénzed őrzésével.

Szerző: Somfai Barbara

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez a gyógynövény lenne a tökéletes alvás titka? Kipróbáltuk!

glamour plusz ikon Ez a gyógynövény lenne a tökéletes alvás titka? Kipróbáltuk!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Ez a 3 lépés választ el a ránctalan bőrtől - Arcápolási tippek, nemcsak nőknek (x)

Ez a 3 lépés választ el a ránctalan bőrtől - Arcápolási tippek, nemcsak nőknek (x)

Mutatjuk az idei nyár legtrendibb ruháit és kiegészítőit! (x)

Mutatjuk az idei nyár legtrendibb ruháit és kiegészítőit! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)