Hogyan mutassam meg valakinek, hogy igazán szeretem?

2021. február 20.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Abban talán mindenki egyetért, hogy szeretve lenni és szeretni másokat a legjobb érzések közé tartozik. Természetesen nem lehet úgy szeretni, hogy nem vagy nyitott a másik gondjaira, problémáira. A szeretettel ezért együtt jár a fájdalom, a nehézségek, a gondok, de mégis ez ad értelmet az életünknek. A szeretet rendkívül komplex dolog, megfogalmazni is nehéz lenne, hogy mit is jelent. De most nem is száraz definíciókat szeretnénk ismertetni, hanem olyan tippeket és tanácsokat, amivel könnyedén megmutathatod a szeretteidnek, hogy te valóban, igazán szereted őket.

Volt már hogy sokat dolgoztál egy ajándékon, de mikor átadtad azt, elmaradt a várt katarzis? Megesett már veled, hogy megtettél valakinek egy szívességet önként, de nem úgy reagált, ahogyan vártad? Előfordult már veled olyan, hogy őszintén megdicsértél valakit, de nem igazán örült neki? Ha bármelyikre is igen a válasz, akkor jó helyen jársz! Most megtudhatod, hogy miért van ez!

Szeretetet kapni és adni az egyik legfontosabb dolog számunkra. Bár éveket töltünk el az óvodában és az iskolákban, de ha jól belegondolunk, mégsem tanulunk a szeretetről szinte semmit. Talán ilyen egyértelmű lenne az egész? Az igazság az az, hogy nem! Mindenki máshogy szeret másokat és máshogy is érzi magát boldognak és szeretettnek. Ezt hívják a kutatók szeretetnyelveknek. Egy neves amerikai párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó, Gary Chapman szerint a szeretetnyelv az a mód, ahogy az adott ember kifejezi és megéli a szeretetet. Elmélete szerint mindenkinek van egy elsődleges és másodlagos szeretetnyelve.

Chapman ötféle szeretetnyelvet különböztet meg:

Elismerő szavak: ezt a szeretetnyelvet preferáló emberek számára a dicsértetek jelentik a legtöbbet, amit adhatsz. Tipp: tapasztald ki, hogy mely dicséretek, bókok, elismerő szavak azok, amelyek működnek és melyek nem. Fontos, hogy őszinte dicséretek legyenek, nem csupán üres hízelgések. Alkalmazd ezeket a dicséreteket gyakran! Kerüld a gúnyolódást rajtuk és a szekálásukat. A problémáidat építő kritikaként fogalmazd meg irányukba.

Minőségi idő: akinek a minőségi idő a legfőbb szeretetnyelve, az a rá irányuló figyelem hatására érzi leginkább azt, hogy őt igazán szeretik. Ez lehet vacsora, beszélgetés, vagy bármilyen program, ahol osztatlan a figyelem irántuk. Tipp: tölts el velük minél több időt úgy, hogy csak egymásra tudjatok figyelni. Tehát kerüld például a mozizást, a filmnézést, az előttük való telefonozást. Helyette inkább sétáljatok, sportoljatok, társasjátékozzatok együtt. Meglátod, nagyra fogják értékelni!

Ajándékozás: akiknek ez a domináns szeretetnyelvük, azok az ajándékoktól érzik a leginkább azt, hogy szeretve vannak. Számukra már az is a megbecsülés jele, ha valaki időt szakít arra, hogy megtalálja számára a megfelelő ajándékot, vagy meglepje őt. Tipp: gyakran adj nekik valamit. Nem az számít, hogy mennyibe került, hanem a gesztus, hogy gondoltál rájuk. Például vegyél nekik csokit, egy szál virágot, bármilyen apróságot. Az ajándékot mindig örömmel add nekik! Az ilyen típusú embereknél figyelj a dátumokra, mint például a szülinapra, névnapra, valentín-napra, évfordulóra. Számukra mindig készülj valamivel.

Szívességek: azoknak az embereknek, akik ezt a szeretetnyelvet beszélik, a leghasznosabb, amit tehetsz, az bármilyen olyan cselekedet amely megkönnyíti az életüket. Ezek lehetnek a másik fél által elvégzett feladatok, például bevásárlás, főzés, mosás, vagy éppen takarítás. Tipp: segíts nekik, vagy hagyd, hogy ők segítsenek valamiben neked. Apróságokkal is tökéletesen működik, például vidd le a szemetet, mosogass el, cseréld ki az elemet az órában. Meglátod, nagyon fognak örülni!

Testi érintés: azon személyek, akik ezt a szeretetnyelvet beszélik, a fizikai jelenlét és az elérhetőség a legfontosabb. Egy-egy kedves mozdulat, érintés többet mond számukra száz szónál. Tipp: testileg gyakran közeledj hozzájuk, ölelkezzetek gyakran, bújj oda hozzá, puszild meg, fogd meg a kezét, karold át. Kerüld velük szemben a fizikai elutasítást! Próbáld ki, működni fog!

Ezek alapján tehát rendkívül hasznos feltérképeznünk, hogy vajon kinél melyik szeretetnyelv a domináns. Fontos megjegyezni azonban, hogy a legtöbben szeretjük mind az öt szeretetnyelvet, csak más és más mértékben. Tehát nem szabad csak kizárólag az egyikre odafigyelni. Csupán érdemes tudni, hogy melyik embernél melyik a hangsúlyos terület és eszerint megtudhatjuk, hogy mivel fogjuk könnyebben boldoggá tenni és mitől fogják úgy érezni, hogy mi igazán szeretjük őket.

Ha még nem sikerült volna rájönnöd, íme 4 kérdés, ami segít eldönteni, hogy neked, vagy szeretteidnek melyik a domináns szeretetnyelve:

Hogyan fejezték ki a szüleid a szeretetüket irántad gyerekkorodban?
Mikor érzed leginkább szeretve magad?
Mi fáj neked a legjobban, amit mások csinálnak, vagy nem csinálnak?
Mit csinálsz akkor, mikor meg akarod mutatni valakinek, hogy szereted?


Bónusz lehetőségként a linkre kattintva kitölthető egy teszt is:
https://love.kgyt.eu/

Ezen kívül természetesen rengeteg olyan dolog létezik, amelyek majdnem minden embernél működhetnek. Például a szeretet jele az is, ha valakit felvállalsz és büszke vagy rá, ha odafigyelsz rá. Végső soron nekünk kell megismerni a másikat, kiismerni szeretteink vágyait, érzelmeit. Ez pedig egy hosszú és rögös út, de megéri! Minden egyes embernél tehát érdemes végigmenni ezeken a szeretetnyelveken, kérdezzük meg bátran, hogy mi az, amit szeret és mit nem. De a legegyszerűbb – bár sokaknak pont egyszerűsége és konkrétsága miatt nehéz lehet – hogy mondjuk ki a másiknak szavakkal, hogy szeretjük. Ez egy egyértelmű és félreérthetetlen gesztus lesz számára!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

6 zseniális meleg színész, aki heteroszexuális karaktert alakított

6 zseniális meleg színész, aki heteroszexuális karaktert alakított

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Nem gondolnánk: ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Nem gondolnánk: ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Hogyan tartsuk fenn a kapcsolatot szeretteinkkel, ha nagy változás történt az életünkben? (x)

Hogyan tartsuk fenn a kapcsolatot szeretteinkkel, ha nagy változás történt az életünkben? (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Jobban odafigyel rád, mint te magadra - A Huawei Watch Fit 3 tökéletes kiegészítő (x)

Jobban odafigyel rád, mint te magadra - A Huawei Watch Fit 3 tökéletes kiegészítő (x)