Hogyan számolj le végérvényesen a penésszel?

Hirdetés

2021.május.16.

A falakon megjelenő penész nemcsak szúrós szaga, hanem káros egészségügyi hatásai miatt is rendkívül kellemetlen jelenség. Amikor a falakat már zöld foltok hada borítja el, sokan az ablakcserében látják a megoldást. De az újonnan beépített, jól szigetelő ablakok még nem jelentenek biztosítékot a penészgomba megállítására. Miért nem elég csupán az ablakokat lecserélni, és mit lehet tenni a penész ellen? Mutatjuk!

Küzdelem a penész ellen
Küzdelem a penész ellen
Fotó: BP Digital

Miért nem garancia az új ablak a penész ellen?

Habár az új ablak megfelelő szigetelése kiemelten fontos tényező a penész megszüntetését illetően, de szakszerűen szigetelt falak nélkül mégsem garancia a sikerre. Ugyanis, ha a falszerkezeti elemek nem biztosítanak kellő ellenállást a hővel szemben, akkor ugyanúgy a páralecsapódás célpontjaivá válnak. Emiatt zöld foltok jelennek meg a falakon, amelyek intő jelek, hogy itt az ideje megtenni az első lépést a penész megszüntetése érdekében.

Milyen egészségügyi problémákat okozhat a penész?

 • Bőrirritáció
 • Szemviszketés
 • Kötőhártya-gyulladás
 • Torokkaparás
 • Nehézlégzés
 • Tüsszögés
 • Orrfolyás
 • Fejfájás

Mit lehet tenni a penészgomba elszaporodása ellen?

Íme a két legfontosabb teendő!

Optimális páratartalom biztosítása

Az otthoni levegő ideális páratartalma 40-50%-os. Magasabb nedvességtartalom esetén már rendkívül kényelmes körülmények között szaporodhat a penészgomba. Ha a levegő túl párásnak tűnik a megszokotthoz képest, ajánlatos legalább 15-20 percig szellőztetni minden helyiségben.

Miért érdemes páramentesítőt használni?

Páramentesítő segítségével mindig optimális páratartalmú levegőt teremthetsz otthonodban. Automatikusan, csendesen és energiahatékonyan gondoskodik a levegő megfelelő páratartalmáról. A korszerű páramentesítő készülékek ugyanis beépített páramérőkkel vannak felszerelve, amelyek folyamatosan monitorozzák a levegő nedvességtartalmát. Ha az optimálistól eltérő értéket mér, a páramentesítő azonnal működésbe lendül.

Szigetelés otthonunk minden fontos szegletében

Ugyan a falak és ablakok penészmentesítése és újrafestése ideig-óráig eltüntetheti a zöld foltokat, de csakis átmeneti megoldást nyújt. A tünetek kezelése helyett érdemes inkább a probléma forrására lecsapni. Ez pedig nem más, mint a gyenge otthoni hőszigetelés, amely a párás levegő mellett a legkedvesebb barátja a penészgombáknak.

Hol ajánlott kiemelten figyelni a hőszigetelésre?
 • Nyílászárók. Az összes ajtó és ablak szigetelése létfontosságú a penész megállítását illetően. Emellett a jó szigetelés energiahatékonyságot is biztosít, aminek köszönhetően alacsonyabb lehet a fűtésszámla, hiszen télen kevesebb fűtés is ugyanolyan kellemes meleget eredményez.
 • Falak. Hiába szigetel tökéletesen az újonnan beépített ablak, ha silány a falszerkezet hővédelme. Ha a gyenge falakra pára csapódik le, egy idő után garantáltan elkezd terjedni a penészgomba. Az otthoni penész megfékezése érdekében célszerű injektálásos falszigeteléssel, EPS hőszigeteléssel vagy egyéb szigetelési technikával megerősíteni a falakat.

Mi termelhet rengeteg párát otthonodban?

A penész terjedéséhez elengedhetetlen a magas páratartalom. Szerencsére néhány szokás megváltoztatásával jelentősen csökkenthető a felhalmozódott pára mennyisége. Mely szokások okoznak túlzott párásodást a mindennapokban? Ezekre figyelj oda!

 • Forró vízzel történő zuhanyzás és fürdés. Természetesen a hideg téli hónapokban kevés dolog esik jobban, mint egy forró fürdő. Azonban a fürdőszobában pillanatok alatt hatalmas pára keletkezhet, ami után tanácsos legalább 15 percig szellőztetni.
 • Fedő nélküli ételkészítés. A konyha a másik legtöbb párát termelő helyiség a fürdőszoba mellett. Éppen ezért a húsok sütése és a zöldségek párolása közben mindig helyezz fedőt az edényre! Így jelentős mennyiségű párától kíméled meg otthonod légkörét.
 • Szellőztetés hiánya. Friss levegő nélkül nem lehet egészséges egy háztartás. Ha meg szeretnéd állítani a penészgombák rohamos terjedését, mindenképpen szellőztess legalább napi kétszer 15 percig!

A penész okozta szúrós szagtól és az allergiás tünetektől megszabadulni valódi fellélegzést jelent. Először is célszerű ellenőrizni a nyílászárók és a falak szigetelését, illetve az otthoni levegő páratartalmát. Ha az ajtók és ablakok hőszigetelése, továbbá a levegő nedvességtartalma is megfelelő, akkor a penészgomba véglegesen eltűnik, hiszen a megváltozott körülmények miatt nincs esélye szaporodni a falakon és csempék között.

Az új ablak tehát nem garancia a penész ellen, de hatékony szigetelésével jelentősen visszaszoríthatja annak kialakulását.

Ez is érdekelhet

Napi szex: 7 tipp a férfi szexuális vágyának növelésére

Napi szex: 7 tipp a férfi szexuális vágyának növelésére

GLAMOUR Horoszkóp

Ma inkább a saját fejed után akarsz menni - Napi horoszkóp: július 31.

Ma inkább a saját fejed után akarsz menni - Napi horoszkóp: július 31.

Sztárhírek

5 dolog, amivel Katalin hercegné formában tartja magát

5 dolog, amivel Katalin hercegné formában tartja magát