Hogyan találd meg a nagy Őt?

2014.június.4.

Sokan nem hisznek a nagy Ő létezésében, mondván, a házasság alapvetően gazdasági megállapodás két fél között, a szerelem pedig teljesen más műfaj. Lehet, hogy én vagyok idealista, de úgy gondolom, hogy a legjobb kapcsolatok érzelmeken alapulnak, bár kétségtelen, ettől válhat bonyolulttá a boldogságunk.

Hogyan találd meg a nagy Őt?
Fotó: Thinkstock

Ettől, illetve attól, amit mások mondanak, amit mások várnak el tőlünk. Mire is gondolok?

Irvin Yalom, híres pszichológus ír a könyvében egy esetéről, ami jól példázza mindezt. A történet röviden a következő: Mike, az orvos utazni készült, azonban elkövette azt a hibát, hogy két nőt is meghívott magával. Az indulás napjáig a döntésre, hogy kit is vigyen magával, alig egy hónapja maradt. Az egyik hölgy Darlene, az a gyönyörű nő, akivel pár évvel korábban futott össze Mike, és azonnal beleszeretett. A hétköznapokat azonban távkapcsolatban tengették a munkájuk miatt, találkozni hétvégente tudtak. Az utóbbi időben viszont elmaradtak a hétvégék is, és a telefonbeszélgetések is kiüresedtek, nem beszélve a szexuális életükről. Mindeközben Mike találkozott álmai nőjével, Patriciaval, aki szintén orvos, és aki minden szabadidejét Mike-kal töltötte. Ha Mike barátja lennél, mit tanácsolnál? Azt hiszem, tízből kilencen nem is értenénk a dilemmát, hisz egyértelmű, hogy Patriciaval minden szuper, vele kell menni.

Mike is így döntött, búcsút mondott Darlene-nek. Nem sokkal később kulcsot adtak egymásnak Patriciaval, és kapcsolatuk egyre szorosabb lett. De amikor felvetődött az összeköltözés gondolata, Mike megfutamodott, és kilépett a kapcsolatból. Egyszerűen úgy érezte, veszélyben a szabadsága.

Persze megkérdezhetjük, hogy egy harminchárom éves férfi miért fél ennyire a kötöttségtől, belemehetünk abba, hogy mindenki mennyire kényelmes lett, illetve, hogy az összes férfi ilyen. Valamint, hogy eltorzult a világ, de mindezt most tegyük félre, és nézzük máshonnan a történetet.

A szakítás után Mike feladott egy hirdetést egy társkereső oldalon, amiben meg kellett fogalmaznia az igényeit, az elképzeléseit. Ekkor szembesült azzal, hogy tulajdonképpen ő Darlene-t keresi, mert mellette megvolt a érzelmi biztonsága és a szabadsága is. Mike tehát szembenézett önmagával.

Úgy látom, ezen a ponton sokan elsiklanak. Megvannak ugyanis a társadalmi vagy családi normák, amiket gyerekként megtanultunk. Él a fejünkben egy kép, hogy kb. mikor végzünk a sulival, mikor dolgozunk, mikor házasodunk, és mikor vállalunk gyereket. Ha pedig ettől valaki, vagy esetleg mi magunk eltérünk, akkor jöhet az önmarcangolás, hogy de szerencsétlen vagyok. Érdemes azonban utánajárni, hogy mi húzódik meg a háttérben, mit is akarunk valójában, mi az, ami fontos a számunkra.

Mike felismerte, hogy neki fontos a szabadság, és amíg ezen nem akar változtatni, addig minden szimbiózisszerű kapcsolatot fullasztónak, szorongatónak fog megélni. Azonban ez nem baj, ha ennek tudatában keres párt, hisz nem áltatja a másikat, és ami talán ennél is fontosabb: saját magát sem.

Fontos tehát, hogy ha a nagy Őt keresed, akkor fogalmazd meg legalább magadnak, hogy ki vagy, mit akarsz, és milyen elvárásaid vannak egy komoly kapcsolatban, akkor is, ha ez anyukádnak vagy barátaidnak nem szimpatikus hozzáállás. Ne feledd, te fogsz a kapcsolatban élni, és amíg nem vagy őszinte magadhoz, addig csak vakvágányra kerülhetsz.

Ez is érdekelhet

Emily Ratajkowski saját testéhez való kapcsolatáról és az őt ért szexuális visszaélésekről is ír memoárjában

Emily Ratajkowski saját testéhez való kapcsolatáról és az őt ért szexuális visszaélésekről is ír memoárjában

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: Ma belekeveredhetsz valami kínos ügybe - november 29.

Napi horoszkóp: Ma belekeveredhetsz valami kínos ügybe - november 29.

GLAMOUR Horoszkóp

Heti horoszkóp - Nagy lesz a hajtás ezen a héten - november 29. - december 5.

Heti horoszkóp - Nagy lesz a hajtás ezen a héten - november 29. - december 5.