Hogyan utazhatsz a nyáron az Európai Unión belül?

2021.április.29.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az Európai Parlament sajtótájékoztatóján elhangzott tervek szerint újra korlátozások nélkül utazhatunk majd nemsokára. Mit is jelent ez részletesebben?

Hogyan utazhatsz a nyáron az Európai Unión belül?
Fotó: Getty Images

„Visszatérés a szabad mozgáshoz” címet kapta az Európai Parlament újságíróknak szervezett webinárja, ahol Juan Fernando López Aguilar, az Állampolgárjogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) elnöke, Sophia In’t Veld, Tineke Strik és Jeroen Lenaers az Állampolgárjogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság tagjai ismertették a szerdán szavazásra bocsátandó tervezetet.

Többször elhangzott a bizottsági tagok és az elnök részéről, hogy a szabad mozgás alapvető jog, és az Európai Unió egyik alapvetése, amit a krízis alatt nem tudtunk érvényesíteni, és egy toldozott-foldozott rendszer alakult ki az Unión belül, ahol a tagállamok saját hatáskörükben döntöttek a lezárás mértékéről, a beutazás módjáról, és ez a fajta bizonytalanság, az európai polgárok szabad mozgásának a kényszerű korlátozása az EU egyik legnagyobb előnyét meglehetősen elhalványította. Minden tagállamnak az az érdeke, hogy a schengeni övezetben minél hamarabb egy egységes megállapodás keretében szabadon mozoghassanak a polgárok. Nemcsak a turizmussal kapcsolatban sürgősen megoldandó ez a kérdés, hanem az országok között ingázóknak is létfontosságú a könnyű be- és kiutazás az országok között. A Green Certificate (Zöld igazolás) bevezetését júniusra tervezik, és ehhez az kell, hogy az Európai Parlament és az Európai Tanács megegyezésre jusson a részletekről. Az Európai Parlament április 29-én fogadja el álláspontját, ezt követően a tagállamok minisztereiből álló Tanácsnak is jóvá kell majd hagynia, és megszülethet az uniós szabály.

Nézzük 8 pontban, mit mondtak a kérdést kezelő uniós politikusok a szavazás előtt, erre számíthatsz:

1. A szabad mozgási jog mihamarabbi biztosítására, a schengeni övezeten belül mindenféle utazási korlátozás eltörlésére készül az EU. Cél, hogy az EU polgárai mindenféle diszkrimináció nélkül, újra élhessenek ezzel a jogukkal legkésőbb 2021 június végétől

2. Ez nem egy vakcinaútlevél, amiben gondolkodnak, hanem egy ideiglenes intézkedés.

3. Az igazolvány tartalmazná, hogy birtokosát beoltották-e már a koronavírus ellen, rendelkezik-e negatív koronavírus-teszttel, és átesett-e korábban koronavírus-fertőzésen.

4. A beoltottságot, a védettséget igazolók mellett a nem beoltottak, nem védettek is szabadon utazhatnak az EU-ban a tervek szerint, nekik azonban tesztet kell készíttetniük.

5. A Parlament azt is kezdeményezi, hogy a tesztek megfizethetők és mindenki számára legyenek. Lehetőleg legyenek ingyenesek, de mindenképpen árplafont kell bevezetni. A tesztelés mindannyiunk érdeke.

6. A tagállamok a megállapodás után nem hozhatnak egyedi beutazási szigorításokat. Ha egyedi szabályokat vezetnek be a tagállamok például az éttermek, mozik stb. látogatásával kapcsolatban, azoknak átjárhatóknak kell lenniük a digitális tanúsítvánnyal.

7. Az egyenlő bánásmódnak kell érvényesülnie az övezeten belül.

8. Az egészségügyi adatokat továbbra is a tagállamok kezelik. Tiltott, hogy kövessék, hová mész. Az adatvédelmi előírások a legszigorúbbak az EU-ban a világon, ezt így is szeretnék tartani.

A Parlament csütörtökön elfogadta kiinduló álláspontját a járvány ideje alatt Európában szabad mozgást biztosító igazolványról szóló tárgyalásokra.

A képviselők egyetértettek, hogy a bizottsági javaslatban szereplő „digitális zöldigazolvány" helyett „Covid19-igazolványnak" nevezett okmány legfeljebb egy évig maradhat érvényben.

A digitálisan vagy papírformátumban kiállítható igazolványnak tanúsítania kellene, hogy tulajdonosát beoltották a koronavírus ellen, vagy hogy friss negatív teszteredménnyel rendelkezik, illetve már átesett koronavírus-fertőzésen. Azonban a Covid19-igazolványok nem működnek majd útiokmányként, és birtoklásuk nem válhat a szabad mozgáshoz fűződő jog gyakorlásának előfeltételévé, mondják a képviselők.

Az uniós állampolgárokra vonatkozó jogszabályjavaslatot 540 szavazattal, 119 ellenszavazat és 31 tartózkodás mellett, a nem uniós állampolgárokra vonatkozó jogszabályjavaslatot pedig 540 szavazattal, 80 ellenszavazat és 70 tartózkodás mellett hagyták jóvá. A szavazás szerdán zajlott, az eredményeket csütörtökön reggel jelentették be. Így most már a Parlament és a Tanács is készen áll a tárgyalások megkezdésére. Az intézmények célja, hogy a nyári turistaszezon kezdete előtt megállapodásra jussanak a jogszabály végső formájáról.

További utazási korlátozások tiltása, ingyenes koronavírus-teszt

Az igazolványok birtokosainak ne kelljen további kötelező utazási korlátozásokra, például karanténra, önkéntes karanténra vagy tesztelésre számítaniuk, javasolja a Parlament. A képviselők hangsúlyozzák, hogy a tagállamoknak a be nem oltottak hátrányos megkülönböztetésének elkerülése céljából és gazdasági okokból „egyetemes, hozzáférhető, időben történő és ingyenes tesztelési lehetőségeket" kellene biztosítaniuk.

A nemzeti rendszerekkel kompatibilis igazolvány

A Parlament azt is biztosítani szeretné, hogy az uniós igazolvány az uniós jogszabályok szerint bevezetett tagállami kezdeményezésekkel összhangban működjön.

A tagállamoknak abban az esetben kell elfogadniuk más tagállam által kiállított oltási igazolást, ha az oltóanyagot az Európai Gyógyszerügynökség már engedélyezte (jelenleg ilyen a Pfizer-BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen oltóanyag), mondják a képviselők. Minden tagállam maga döntheti el, hogy olyan oltóanyaggal elvégzett oltásról szóló igazolást is elfogad-e, amely legalább az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti alkalmazási engedélyt kapott oltóanyagokat tartalmazó listáján szerepel.

Adatvédelmi biztosítékok

Az igazolványokat és az azokon található elektronikus bélyegzőket a csalás és hamisítás elkerülése érdekében ellenőrizni kell. Azonban az igazolványokban szereplő személyes adatokat a célország nem őrizheti meg, és uniós szinten sem hoznak létre központi adatbázist. Az adatokat kezelő és befogadó szervek közintézmények lesznek, így az európaiak gyakorolhatják az általános adatvédelmi rendelet által biztosított jogaikat.

Világszinten elosztott, megfizethető oltás

A képviselők végül kiemelik, hogy a Covid19-oltóanyagokat nagy tömegben és megfizethető áron kell előállítani, és globálisan kell elosztani. Emellett komoly aggodalmat fogalmaznak meg azon problémák miatt, amelyet a termelési és szállítási ütemtervet be nem tartó vállalatok okoznak.

Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spanyolország) jelentéstevő szerint

„A schengeni rendszer működésébe vetett bizalom visszaszerzése érdekében kell bevezetnünk a Covid19-igazolványokat, de közben folytatnunk kell a harcot a koronavírus-járvány ellen. A tagállamoknak a biztonság érdekében össze kell hangolniuk a lépéseiket és biztosítaniuk kell polgáraik számára a szabad mozgást az Unióban. Az ingyenes oltás és tesztelés lehetőségének mindenki számára elérhetőnek kell lennie. Az igazolvány elindulását követően a tagállamoknak nem lenne szabad újabb korlátozásokat bevezetniük" - mondta a szerdai vita után a jelentésért felelős képviselő, aki az Állampolgári Jogi Bizottság elnöke.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

7 kapcsolattípus, ami tökéletesen működik, és bátran építhetsz rá

7 kapcsolattípus, ami tökéletesen működik, és bátran építhetsz rá

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Arcfeszesítés: illúzió vagy tényleg létezik hatásos módszer? Utánajártunk (x)

Arcfeszesítés: illúzió vagy tényleg létezik hatásos módszer? Utánajártunk (x)

PR

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

PR

Fenntartható, minimalista és játékos kerámiák Borbély Boritól (x)

Fenntartható, minimalista és játékos kerámiák Borbély Boritól (x)

PR

Karácsonyi ajándékozás: hogyan ne nyúlj mellé? (x)

Karácsonyi ajándékozás: hogyan ne nyúlj mellé? (x)