Hogysegits nevű online platform az ukrán háború áldozatainak támogatására

2022.március.27.

Civil összefogás eredményeként elindult a hogysegits.hu, egy információs online platform, hogy minden segítség célba érjen.

A hogysegits platform segít minden jótékonykodónak
A hogysegits platform segít minden jótékonykodónak
Fotó: hogysegits

A menekültválság körül kialakuló példátlan összefogással együtt szükségessé vált egy megoldás a civil felajánlások jogtisztaságára és hatékony koordinálására. Az oldalon a civil önkéntesek megfelelő és kellő tájékoztatást találnak, miként és hol tudnak szervezett formában segíteni. A szervezetek pedig a közös adatbázis jóvoltából tudják őket a megfelelő helyen és időben mozgósítani. Ezzel a megoldással biztosítja a hogysegits.hu a fenntartható segítségnyújtást a háború okozta rendkívüli helyzetben.

Az oldal megalkotói a pályaudvarok frontvonalában kialakult krízishelyzetek közben szerzett civil önkéntes tapasztalataikat összevetve arra az elhatározásra jutottak, hogy a civil önkéntes- és adományozó készséget egy közös platformon volna a leghatékonyabb koordinálni. A közösségi média platformokon önszerveződően létrejött segíteni vágyó civil csoportok, bár jóhiszeműek, de ebben a formában jogi, egészségügyi és akár nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek.

A lelkes civil önkéntesek kapcsolódásának eredményeként született meg a hogysegits.hu non-profit információs platform. Ezzel az oldallal sikerül áthidalni a legsürgősebb problémát, hogy a civil önkéntesek megfelelő és kellő tájékoztatást találjanak arról, miként és hol tudnak szervezett formában segíteni. A szervezetek pedig a közös adatbázis jóvoltából mozgósítani tudják őket a megfelelő helyen és időben.

A civileknek lehetőségük nyílik önkéntes munkájukat, szállásukat, nyelvtudásukat , adományaikat regisztráción keresztül felajánlani
Fotó: hogysegits

,,Közelről átélve a krízishelyzet első kaotikus napjait, tisztán megmutatta mi lenne a leghasznosabb segítség.” - mondta Eke Angéla a hogysegits.hu egyik civil aktivistája.

A civileknek lehetőségük nyílik önkéntes munkájukat, szállásukat, nyelvtudásukat , adományaikat regisztráción keresztül felajánlani. A szervezeteknek pedig lehetőségük nyílik ezen felajánlásokat egy adatbázis formájában megtekinteni és igénybe venni. A szigorú és szövevényes GDPR problémákat áthidalva a platformon a regisztrálók adatai kezelve vannak, ám egy szerződéskötés jóvoltából hozzáférést biztosított ezen adatbázishoz.

Az alábbi szervezetek és alapítványok már csatlakoztak (a lista folyamatosan bővül):

  • Age of Hope
  • Baptista Szeretetszolgálat
  • Budapest Bike Maffia
  • Katolikus Karitász
  • Magyar Kétfarkú Kutyapárt
  • Magyar Máltai Szeretetszolgálat
  • Magyar Református Szeretetszolgálat
  • Magyar Vöröskereszt

Az oldal politikától, vallási hovatartozástól, bárminemű ideológiától és gazdasági érdektől mentes. Céljuk, hogy a kialakut helyzetben aktív szerepet vállaló szervezeteket, alapítványokat és csoportosulásokat támogatni tudják a közös adatbázis és információs platform jóvoltából. További információ a kezdeményezésükről itt érhető el.

Ez is érdekelhet

Jennifer Aniston szerint egy egész generáció tartja sértőnek a Jóbarátokat

Jennifer Aniston szerint egy egész generáció tartja sértőnek a Jóbarátokat

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói