Hogyan fogjuk túlélni a hőhullámokat? Már nagyon sok halottja van a globális felmelegedésnek

2022.július.24.

A GLAMOUR oldalain és a magazinban folyamatosan nagyon sok információt találhatsz a globális felmelegedéssel kapcsolatban, együttműködünk a másfélfok.hu-val is, hogy mindig releváns, szakmailag alátámasztott tudnivalókat kapj ezzel kapcsolatban. Tudjuk, hogy a klímaszorongás is egyre több embert érint, mégis fontosnak tartjuk, hogy megírjuk, mi történik a világban most. Nem dughatjuk a homokba a fejünket, mintha mi sem történne.

47 Celsius? Bármelyik nap bekövetkezhet. Ma már kevesen legyintenek a globális felmelegedéssel kapcsolatos aggodalmakra, mégis, a politika igen keveset foglalkozik ezzel az állatok, növények és az emberek életét is fenyegető körülménnyel. Még kevesebb változás történik.
47 Celsius? Bármelyik nap bekövetkezhet. Ma már kevesen legyintenek a globális felmelegedéssel kapcsolatos aggodalmakra, mégis, a politika igen keveset foglalkozik ezzel az állatok, növények és az emberek életét is fenyegető körülménnyel. Még kevesebb változás történik.
Fotó: Getty Images

Spanyolország és Portugália már több mint 1900 halálesetet jelentett a hőhullámmal összefüggésben. Spanyolországban július 10-18. között több mint 850 ember halt meg a perzselő forróság miatt, a hőmérséklet Sevilla közelében elérte a 43 Celsius-fokot. Portugáliában legalább 1000 többlethalálozás történt július 7-18. között a hőhullám miatt – közölte az ország legfőbb közegészségügyi tisztviselője a Reuters-szel.

Az Egyesült Királyságban a hőmérő higanyszála 40,3 Celsius-fokot ért el a Lincolnshire-i Coningsby faluban, ez rekord hőmérsékletnek számít, hiszen az országban először volt 40 Celsius-fok feletti meleg. Bár az Egyesült Királyságban a hőség okozta halálesetekről nem álltak azonnal rendelkezésre hivatalos adatok, a szélsőséges időjárás során mintegy 13 ember halt meg a nyílt vízen.

A veszélyes hőség – amelyet túlnyomórészt a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származó kibocsátások okoznak – kiszárította a tájakat, és szeszélyes erdőtüzeket okozott szerte a kontinensen, többek között Portugáliában, Spanyolországban, Horvátországban, Görögországban, Franciaországban, Szlovéniában és Németországban. Nagyobb tüzek tomboltak az Egyesült Királyságban, számos házat elpusztítva. A katasztrófavédők legalább 22 erdőtűzzel küzdöttek Angliában és Walesben, és több száz kisebb vegetációtűzről érkezett jelentés.

Nem csak Európában van nagy baj. Az Egyesült Államokban nagyjából minden harmadik ember – több mint 100 millió – tartózkodott hőségriasztás alatt álló helyen egészen egy hétig. Texas és Oklahoma egyes részein egymást követő napokon jóval 38 Celsius-fok feletti hőmérsékletet mértek, szerdán pedig a hőség és a páratartalom együttesen Arkansas egyes részein akár 46 Celsius-fokot is okozott. Bostonban szükségállapotot hirdettek, míg New Yorkban az elmúlt közel egy évtized leghosszabb hőhullámát jósolták, ami megterhelte a hálózatot.

Kelet-Kínában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és 25-öt megsebesített, miután a hőhullám közepette 11 falun végigsöpört. Több tucatnyi városban, köztük Sanghajban is veszélyesen magas hőmérsékletet mértek, ami meggörbítette az utakat, és a tetőkről lepattantak a cserepek.

A Közel-Kelet és Észak-Afrika egyes részein szintén új csúcshőmérsékleteket mértek az elmúlt hetekben. Tunézia fővárosa, Tunisz július 13-án 40 éves rekordot döntött meg, 48 Celsius-fokot (118 F) mértek, a hőség és a tüzek pedig károsították a termést. Iránban tartósan szélsőséges hőséget tapasztaltak, miután júniusban 52 Celsius-fokig (126 F) emelkedett a hőmérő higanyszála.

Magyarországon is egyre gyakoribb a pokoli kánikula és az erdőtüzek.

Az erdők, mezők, szántóföldek védenének meg a klímakatasztrófától - Mégsem költünk rájuk

Az emberiség fele a veszélyzónában van az áradások, aszályok, szélsőséges viharok és erdőtüzek miatt - mondta hétfőn António Guterres ENSZ-főtitkár.

Egyetlen nemzetet sem hagy érintetlenül a helyzet. Mégis tovább tápláljuk a fosszilis tüzelőanyag-függőségünket. Választhatunk. Kollektív cselekvés vagy kollektív öngyilkosság. Ez a mi kezünkben van.” – fogalmazta meg Guterres,

Olvasd a Másfélfok globális felmelegedéssel kapcsolatos cikkeit az oldalunkon és változtass, beszélj a környezetedben minél több emberrel, hogy ők is változtassanak és álljatok ki a Földünk életéért, legyetek aktivisták ti is!

Forrás Blikk. hu és Independent UK

Ez is érdekelhet

9 könyv, amit érdemes elolvasnod, ha rajongsz az asztrológiáért

9 könyv, amit érdemes elolvasnod, ha rajongsz az asztrológiáért

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói