Home office: 10 tipp, hogy otthonról is kényelmesen és produktívan dolgozz

2019.április.4.

Ha az otthonodba helyezed a munkahelyed, a kényelmesség általában adott, de sokan nem hisznek abban, hogy ugyanolyan produktívan is tudnak dolgozni, mintha egy irodában lennének. Nos, ez számos esetben valóban nem áll távol az igazságtól, de jó néhány módja van annak, amiktől hatékonyabb lehet az otthonról történő munkavégzésed. Lássuk, mit kell tenned ezért!

Home office: 10 tipp, hogy otthonról is kényelmesen és produktívan dolgozz
Fotó: Shutterstock

1. Keress egy jó helyet

Mindenkit más tesz produktívvá. Gondold át alaposan, hol éreznéd a legkomfortosabban magad az otthonodban. Lehet, hogy a legjobb, ha a sarokba helyezed az íróasztalod, de ha szimpatikusabb, válassz egy ajtó melletti helyet, ha pedig nem tereled el a gondolataid kifelé való bámészkodással, akkor az ablak mellé is berendezkedhetsz.

2. Gondoskodj a fényekről

Még akkor is, ha rengeteg természetes fény érkezik be az ablakon, fel kell készülnöd a sötétebb nappalokra is, nem mellesleg az esetlegesen szükséges kora reggeli vagy késő esti munkavégzésről. A mennyezeti lámpához képest is előnyösen helyezkedj el, valamint mindenképpen legyen legalább egy asztali lámpád is.

3. Keress motiváló tényezőket
Ha otthonról dolgozol, számos módon motiválhatod magad arra, hogy könnyebben és jobban végezd a dolgod. Nem, nem arra gondolunk hogy örülj annak, hogy akár egész nap is lehetsz pizsamában. Válaszd ki a kedvenc családi képeid és tedd őket az asztalra, vagy gyűjts néhány motiváló idézetet, amiket ragassz ki az asztalra. Mindkettő hatásos módszer lehet arra az esetre, ha elfelejtenéd, miért is teszel erőfeszítéseket.

4. Legyen kényelmes a széked

Ha sok időt töltesz a számítógép előtt, akkor biztosítsd a kényelmed. Mindenképp olyan széken ülj, ami kényelmes. A legjobb, ha nemcsak párnázott, hanem állítható magasságú, hogy minél jobban hozzá tudd igazítani az íróasztal magasságához.

5. Teremts egyszerű és letisztult környezetet
Ha fizikailag zűrzavar vesz körül, akkor az elmédben is csak zavar fog keletkezni. Győződj meg róla, mik azok a körülötted lévő tárgyak, amikre valóban szükséged van, a többit pedig pakold el. Ha ez megvan, sokkal könnyebben tudsz majd összpontosítani a feladataidra.

Rendetlen az íróasztalod? Így szüntesd meg a káoszt a hatékony munka érdekében

Rendetlen az íróasztalod? Így szüntesd meg a káoszt a hatékony munka érdekében

6. Rendszerezd az eszközeid
Nem kell nagy dolgokra gondolnod, sok esetben az is elég, ha a szükséges íróeszközök egy tolltartóba vannak rendezve. Ha nagyobb helyre van szükséged a rendszerezéshez, esetleg több dolgot használsz a nap során, akkor érdemes egy polcra vagy irattartóba is pakolnod és az sem árt, hogy ha a szükséges papírjaidat címkékkel ellátva sorba rendezed.

7. Készíts listát a teendőidről

Ideális esetben már van is listád a teendőidről, de ha mégsem, akkor minél előbb jegyezd fel, mivel mikorra kell elkészülnöd. Ha ez megvan, a lista mindig legyen az íróasztalodon, jól látható helyen. Ha nem vagy a toll és a papír híve, akkor számos alkalmazás is segíthet abban, hogy semmit ne felejts el.

8. Szabályozd a hőmérsékletet
Ez hihetetlenül triviálisnak tűnhet, de a hőmérséklet nagy szerepet játszik a fókuszálás képességében. Ha túl hideg vagy túl meleg van, csak arra tudsz koncentrálni. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy nem sokat tehetsz a hőmérséklet megváltoztatásáért, de ha a helyiségben ahol dolgozol, túl hideg van, mindenképp használj hősugárzót. Biztosítsd azt is, hogy mindig legyen a közelben takaró és meleg pulóver. Ha pedig túl meleg van, akkor ügyelj a kellő folyadékbevitelre, ami a hőérzeted szabályozásában is segíthet.

9. Szerezz be néhány narancssárga dolgot

A narancssárga szín a termelékenységet jelképezi. Ha ez a szín nem tetszik neked, akkor ezt a pontot hagyd is figyelmen kívül. Ha azonban igen, akkor építsd be néhány tárggyal az irodádba. Nincs szükség arra, hogy az egész irodát narancssárgába borítsd, hiszen ez még a szemedet is megfájdíthatja, azonban mértékletességgel pozitív hatást érhetsz el.

10. Legyen szobanövényed

Egy norvég tanulmány kimutatta, hogy az asztali növények és virágok segíthetnek a figyelem fokozásában, hatásukra a dolgozó egyének jobban fognak összpontosítani arra,amit csinálnak. Az otthoni irodád az a terep, ahol a lehető legjobban kifejezheted magad munkakörnyezetet tekintve, így hát miért is ne adnál esélyt egy szobanövénynek?

Home office: 10 tipp, hogy otthonról is kényelmesen és produktívan dolgozz Így ne lustulj el

Ez is érdekelhet

Melegség kívül-belül: kétperces komplex arckezelés, amire minden bőr vágyik

Melegség kívül-belül: kétperces komplex arckezelés, amire minden bőr vágyik

G-Életstílus

Gyakran látsz különös számokat? Az angyali számok neked is üzennek

Gyakran látsz különös számokat? Az angyali számok neked is üzennek

Divathírek

Lady Gaga új csavart adott a kis feketének

Lady Gaga új csavart adott a kis feketének