Home office: Tedd! & Ne tedd! - hogyan legyél hatékony, ha otthon kell dolgoznod?

2020.március.16.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Sok-sok ember kerül most hirtelen olyan helyzetbe, ami eddig talán nem volt számára annyira ismerős. Sokan talán már régóta szerettek volna otthonról dolgozni, másoknak talán idegenkednek tőle, mindenesetre biztosan az újfajta koronavírus-járvány miatt sokaknak, például rengeteg diáknak is meg kell tanulnia, hogy miként lehet hatékonyan dolgozni otthonról.

Home office: Tedd! & Ne tedd! - hogyan legyél hatékony, ha otthon kell dolgoznod?
Fotó: Photo by BRUNO CERVERA on Unsplash

Mivel hosszú évek óta a hétvégi ügyeleteinket otthonról végezzük, és egyébként is időnként otthonról dolgozunk, van némi tapasztalatunk a kérdésben, amit gondoltunk megosztunk veletek, hátha valakinek új ez a helyzet. A tippjeink a saját tapasztalatainkon alapulnak, és persze lehet, hogy nem mindenkinek hatékony így, de nekünk beváltak:

De jó, tovább lehet aludni!

Az otthoni munkavégzés kétségtelenül legnagyobb előnye, hogy a készülődés, utazás idejét meg lehet spórolni. Ez a gyakorlatban jelentheti azt, hogy akár egy, sőt esetleg két órával is tovább szundíthatsz reggel. Ha ránk hallgatsz, akkor azonban nem engeded meg magadnak ezt a luxust. A szervezeted, az agyad megszokta, hogy nagyjából ugyanannyi idő telik a felébredés és a produktív munkavégzés között. Hiú ábránd, hogy ha fél 10-kor kikászálódsz az ágyból, akkor 10-kor éppen olyan produktív leszel, mint máskor, amikor egyébként fél 7-kor kelsz. Ráadásul érdemes arra is gondolnod, hogy előbb-utóbb újra be kell majd járnod, és akkor egy gyötrelem lesz újra rászoktatnod magad arra, hogy korán kelj fel.

Szerintünk: NE TEDD!

Ki kell alakítanom egy munkasarkot

Az otthoni munkavégzés egyik legnehezebb része, hogy tényleg szét tudd választani a magánéletedet a munkától. Ha az egész lakás a munkahelyed lesz, az egy idő után nagyon frusztráló lesz. A legideálisabb, ha tényleg berendezkedsz egy lehetőleg világos zugba, ahol tudsz dolgozni, és ragaszkodsz hozzá, hogy a lakáson belül ez lesz a ´munkahelyed´. Figyelj arra, hogy a széked legyen elég kényelmes, legyen elég fény, lehetőleg legyen fényforrásod is, és attól hogy nincsenek kollégák, főnököd a helyszínen, ne legyen kupleráj a munkaállomásod körül.

Szerintünk: TEDD!

Végre elvégezhetek egy csomó elhanyagolt házimunkát

Az otthoni munkavégzés nagy buktatója, hogy sok minden el tudja vonni a figyelmedet, de alapvetően kisebb dolgokat tényleg meg lehet csinálni. Mindig mindenki elmondja, hogy az irodai munkában az a legrosszabb, hogy ritkán állunk fel, nos, otthon tényleg meg lehet szakítani félóra-negyven perceként a munkát 5 percre. Ennyi idő alatt ki lehet teregetni, vagy el lehet mosogatni. Ha ügyesen osztod be az idődet, és nem akarsz egyszer mindent megcsinálni, csak például egyetlen fiókot kiszanálni, akkor tényleg egy csomó régóta húzott-halasztott dolgot elvégezhetsz. Általában jót is tesz, ha valami merőben más dologgal pihenteted az agyad, és a szemed, mint amit dolgozol. Arra persze ügyelned kell, hogy ne boruljon fel a sorrend, mert könnyen azon kaphatod magad, hogy a lakás ragyog, de a munkával súlyos elmaradásaid vannak.

Szerintünk: TEDD!

Hogyan kerüld el, hogy kiszáradjon a kezed a sok kézmosástól?

Hogyan kerüld el, hogy kiszáradjon a kezed a sok kézmosástól?

Egész nap lehetek akár pizsamában is

Ez nagyon kecsegtető lehetőség, végre nem kell azon kínlódni reggelente, hogy mit is vegyél fel. De, sajnos ez csak két napig szórakoztató, és egy idő után a tükör előtt elhaladva megrettensz, ha meglátod a pizsamás, kócos alakot, aki lett belőled a home office során. Nyilván nem kell otthon kiskosztümben üldögélned, vagy teljes irodai sminket felrajzolnod reggel, de minden nap öltözz fel, szedd össze magad fejben és testben is. Nem tűnik nagy dolognak, de fejben mégis sokat számít, hogy felöltözve, leülsz a munkaasztalodhoz és nekiállsz dolgozni. Nem lesz ugyanolyan, mintha bejárnál, de valamennyire az illúziót megteremted vele, és ez fontos, egyrészt azért, mert egyszer majd újra be kell járnod, tehát nem jó, ha teljesen elszoksz a munkarendtől, másrészt az ilyesmik miatt folynak egy idő után teljesen össze a munkaórák a szabadidőddel.

Szerintünk: NE TEDD!

Végre nem akkor kell ennem, amikor lehet

A napirend nagyon fontos dolog, mi arra biztatunk, hogy legyen meg a saját napirended, kelj fel időben, készülj fel a munkára, tűzz ki magad elé célokat, és határozd meg, hogy meddig dolgozol. Lehet, hogy zavart, hogy csak ekkor, vagy akkor van ebédszünet a munkahelyen, otthon természetesen kialakíthatod a neked jobban megfelelő rendszert, de tarts ebédszünetet, és lehetőleg ne a gép előtt egyél akkor, amikor eszedbe jut. Ebből ugyanis könnyen az lehet, hogy több egészségtelen dolgot eszel, rendszertelenül, aminek nem kívánt súlygyarapodás lehet a vége, de hát kinek kell ez? Legyen saját napirended, ahhoz tartsd magad.

Szerintünk: NE TEDD!, hogy nem étkezel rendszeresen

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Mennyire ismered György herceget, Sarolta hercegnőt és Lajos herceget? Teszteld le!

Mennyire ismered György herceget, Sarolta hercegnőt és Lajos herceget? Teszteld le!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője