Így befolyásolhatja az érzelmeidet az alváshiány

2020.június.27.

Veled is előfordult már, hogy amikor rosszul aludtál, későn feküdtél le, vagy felébredtél az éjszaka közepén, akkor másnap nemcsak kimerültnek érezted magad, de az érzelmeid is lehúzták a hangulatodat? A kialvatlanság minden érzelmet felerősít, amivel bizony nem mindig könnyű megbirkózni.

Így befolyásolhatja az érzelmeidet az alváshiány
Fotó: Rexfeatures

Az a berögződés, hogy az alváshiány esetleges kellemetlen fizikai tünetek mellett még érzelmi leterheltséggel is jár, többszázezer évvel ezelőttre vezethető vissza. Régen az embereket éjjel a ragadozók, a viharok, az éhség és a túlélésért való küzdelem tartotta ébren. Ennek következtében pedig úgy alakult ki az emberi gondolkodás, hogy az alváshiányos állapot eleve egy potenciális veszélyhelyzet érzékelésével társul.

Fotó: giphy

Az amigdala, ami az agyunkban elsődlegesen felel az érzelmi reakciók feldolgozásáért és raktározásáért, alváshiányos állapotban rendeltetésszerűen érzékenyebbé válik. Ez azt jelenti, hogy sokkal érzelmesebbek leszünk, és még az apróbb problémák is komoly stresszt válthatnak ki belőlünk.

Mivel az amigdala fáradt állapotunkban érzékenyebb, valószínűbb, hogy aktiválódik a szervezetünk stresszreakciója, így pedig az alváshiány testünk lelki állapotát is befolyásolhatja. Amikor stresszes tényezőként értelmezünk egy helyzetet, megnövekszik az adrenalin – és a kortizolszintünk, ezzel párhuzamosan pedig a vérnyomásunk is emelkedik. Ha ez a folyamat gyakran megismétlődik, akkor az alváshiány és a magas vérnyomás együtt hosszú távon komoly egészségügyi kockázatokkal járhat.

Meddig fogsz még a gyerekeddel aludni?! - Miért kellene szégyellnem, hogy együtt alszunk?

Meddig fogsz még a gyerekeddel aludni?! - Miért kellene szégyellnem, hogy együtt alszunk?

Az alváshiány azonban már rövid távon is komoly kellemetlenségekkel járhat: a leggyakoribb következményei a fokozott szorongásérzés, a negatív érzelmek növekedése, a kevesebb energia és a motiválatlanság. Vitathatatlan tehát hogy az alvás mennyisége és a mentális egészségünk között szoros kapcsolat van, de nem szabad elfeledni azt sem, hogy nem egyforma az alvásigényünk. Lehet, hogy te például abba a típusba tartozol, akinek 7-8 óra alvás sem elegendő, hogy kipihenje magát, de az is előfordulhat, hogy már 6 óra alvás után frissnek érzed magadat.

Ha neked is vannak alvási nehézségeid, és előfordult már, hogy egy álmatlan éjszaka után stresszesnek vagy ingerültnek érezted magad, akkor az a legfontosabb, hogy kiderítsd, miért nem tudtál pihentetően aludni. Lehet szó valamilyen zavaró környezeti tényezőről is, de a leggyakoribb az, hogy a lelki dolgok nem engedik az embereket nyugodtan aludni.

Fotó: giphy

Ha bármi is nyomja a lelkedet, akkor az elalvás előtti egy-két órában már próbálj meg valamilyen pozitív dologra gondolni, a gondokat pedig legalább másnap reggelig félretenni, hiszen bármi is legyen a probléma, kipihenten sokkal könnyebben találhatsz rá megoldást, mintha kimerült és teljesen lehangolt lennél.

Ez is érdekelhet

Receptek, amik segítenek túllendülni a szakításon

Receptek, amik segítenek túllendülni a szakításon

Szépség

Sosem gondolnád, milyen extra előnyei vannak még a lézeres szőrtelenítésnek!

Sosem gondolnád, milyen extra előnyei vannak még a lézeres szőrtelenítésnek!

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a luxusmárka passzol hozzád a csillagjegyed alapján

Ez a luxusmárka passzol hozzád a csillagjegyed alapján