Így birkózz meg a múltadban ért traumák évfordulójával

2021.március.23.

Ha valami trauma ér életed során, az hatalmas érzelmi sokkal járhat. A trauma után egy évvel, sőt minden évben előjöhet az évfordulón egy tartós rossz érzés, melankólia, düh, harag és szívfájdalom. Minden évben rengeteg emberrel megtörténik ez a sajnálatos jelenség, talán veled is. Azonban van megoldás, hogy megbirkózz vele.

Így birkózz meg a múltadban ért traumák évfordulójával
Fotó: Getty Images

Emlékeztesd magad arra, hogy jól vagy

Az első lépés, hogy szembenézz azzal, milyen érzések vannak benned. Ha a trauma évfordulója előtti hetekben, hónapokban már jól voltál, akkor erre emlékeztesd magad. Mindenki tapasztalata és érzése egyedi, de a trauma évfordulóján és az ahhoz közeli napokban különösen figyelj arra, hogy nyugodt környezetben legyél.

Fontos arról is meggyőződnöd, mennyire sikerült feldolgoznod a traumát: ha még megoldatlan, akkor stressz-rendellenesség jelentkezik, ami rémálmokkal, alvási problémákkal és koncentrálási nehézségekkel jár. Ilyen esetben érdemes szakemberhez fordulni.

Beszélgess önmagaddal

Trauma után fontos, hogy pozitív önbeszélgetést folytass magaddal. Ehhez hozzátartoznak az olyan kifejezések, mint a "biztonságban vagyok" vagy a "rendben leszek", emlékeztetve magad arra, hogy te irányítod a gondolataidat. Idővel ezek a pozitív kifejezések képesek lesznek a negatívak helyére lépni. A negatív gondolatokat felül kell írni, meg kell találni a pozitív ellenpárjukat és ha jönnek a negatívak, akkor erősen a pozitívakra kell koncentrálni.

7+1 dolog, amit el kell engedned, hogy egészséges legyen a párkapcsolatod

7+1 dolog, amit el kell engedned, hogy egészséges legyen a párkapcsolatodKészíts egy tervet

Ne feledd, rajtad múlik, hogyan töltöd a trauma évfordulóját. Ha el akarod feledni, akkor engedj teret más gondolatoknak, amik benned motoszkálnak. Teljesen helyes és jó döntés, ha a trauma napját úgy kezeled, mint az összes többi napot. Tervezz előre, hogy ne váratlanul törjön rád az érzés a nappal kapcsolatban, készülj előre valamilyen pozitív programmal.

Bízz a bánat feldolgozásának folyamatában

Bár a veszteség fájdalma gyakran soha nem tűnik el teljesen, ha megtanulod egészséges módon kezelni, képes leszel megbirkózni vele. Tölts minőségi időt a családoddal, a barátaiddal vagy egyszerűen csak társaságban. Válassz olyan embereket, akikkel bármiről beszélhetsz. Keress olyan élményeket, amik arra emlékeztetnek, hogy valami fontosat vittél véghez.

Mit tegyél, ha szexuálisan zaklattak, bántalmaztak?

Mit tegyél, ha szexuálisan zaklattak, bántalmaztak?Ez is érdekelhet

Nézd meg milyen szettet választott Melinda a berlini városnézéshez!

Nézd meg milyen szettet választott Melinda a berlini városnézéshez!

GLAMOUR Mami

Belső hangjaink: Gondolatok szülésről, traumáról

Belső hangjaink: Gondolatok szülésről, traumáról

G-Szex

7 dolog, amitől sokkal intimebb lesz a szex

7 dolog, amitől sokkal intimebb lesz a szex