Így lehetsz te is tudatosabb vásárló!

2022.április.18.

A tavasz érkezése mindig egy új kezdetet is jelent. Lehetőségünk van a megújulásra és a változásra. Ha Te is azok közé tartozol, akik számára a természet kivirágzása nagy motivációt hoz, hogy tudatosabb legyél és változtass az életeden, cikkünk Neked szól!

Így lehetsz Te is tudatosabb vásárló!
Így lehetsz Te is tudatosabb vásárló!
Fotó: Gettyimages.com

Az új célok számos témát érinthetnek. Néhányan a pénzügyeikre szeretnének jobban odafigyelni, mások a rendszeres mozgást próbálják beépíteni az életükbe. Egy, talán kevésbé népszerű cél pedig a divatra, vásárlásra vonatkozik: akár a stílusodat szeretnéd megváltoztatni, akár tudatosabb vásárló szeretnél lenni. Az utóbbi egy nagyon fontos célkitűzés, ugyanis a divatipar rendkívül környezetszennyező és nagy szerepet játszik a globális felmelegedés súlyosbodásában. Szerencsére számos olyan lépés van, amelyeket könnyedén beintegrálhatunk a mindennapjainkba, hogy óvjuk a környezetet.

Kezdj a saját ruhatáraddal!

Ha éppen nincs szükséged valamilyen elengedhetetlen, konkrét új ruhadarabra, akkor tarts egy néhány hetes vásárlási „detox”-ot. Szánd ezt az időt arra, hogy felfedezed a saját ruhatáradat, új darabokat párosítasz össze, vagy ha kreatívnak érzed magad, feldobhatod a régebbi darabjaidat néhány kézműves technikával.

Vásárolj turkálókban!

Ha turkálókban vásárolsz nem csak környezettudatosabb vagy, de könnyebben megengedhetsz magadnak nagyobb divatmárkájú ruhákat is, hiszen itt sokkal olcsóbban hozzáférsz. Válogathatsz magadnak „vintage” ruhadarabokat, kísérletezhetsz új stílusokkal, és így sokkal egyedibb ruháid lesznek. Napjainkban egyre több online turkáló is a rendelkezésünkre áll, viszont ez az opció nem annyira környezettudatos, amennyire annak hangzik. A ruhák repülővel való szállítása miatt nagy a CO2 kibocsájtás, így, ha van lehetőséged, hogy személyesen vásárolj, az jobb döntés.

Vigyázz a ruháidra!

Fontos, hogy jól bánj a már meglévő ruháiddal, mert így jelentősen meghosszabbíthatod az élettartamukat. Nézz utána, hogy milyen technikával ápolhatod kíméletesen az anyagot, vásárolj néhány eszközt, ami segít a kényes anyagok tisztántartásában. Ha pedig új ruhadarabokat veszel, vegyél jobb minőségűeket, hiszen ezek jóval tartósabbak lesznek. Habár ez nem olyan izgalmas, mint mindig új ruhákat venni, nagyon fontos lépés ahhoz, hogy fenntarthatóbb ruhatárad legyen.

„Felvennéd harmincszor?”

Ezzel az egyszerű kérdéssel könnyen kiküszöbölheted a felesleges darabok vásárlását. Persze nem minden esetben működik, néha kell venni egy-egy alkalmi viseletet, viszont az esetek nagy részében sokat segíthet. Mielőtt megveszed a ruhadarabot, képzeld el magad előtt, hogy tényleg viselnéd-e sokszor a jövőben, gondold át, hogy mennyire illik bele a ruhatáradba, tudnád-e viselni a már meglévő darabokkal? Ha őszintén megválaszolod magadnak ezeket a kérdéseket, könnyen kiszűrheted, hogy mire van igazán szükséged.

Vásárolj a saját szekrényedből!

Elsőre furcsának tűnhet ez a javaslat, ám rendkívül hasznos megfogadni ezt a tippet. Sokszor elfelejtjük, mi is van a szekrény mélyén, így könnyen lehet, hogy, ha rászánunk egy kis időt a rendszerezésre, számos új ruhadarabbal leszünk gazdagabbak, anélkül, hogy bármit is vásároltunk volna. Akár minden évszak kezdetén megejtheted ezt az „otthoni vásárlást”. Ha pedig olyan darabokkal találkozol, amikről tudod, hogy már nem fogod felvenni, szabadulj meg tőlük! Ha jó állapotban vannak add el őket, vagy adományozd el, de semmiképp se dobd ki!

Ne légy szigorú magaddal!

Mint minden más területen, itt is fontos, hogy ne várjunk el túl sokat magunktól. Ne aggódj, ha vannak fast fashion ruhadarabjaid, ez nem jelenti azt, hogy nem lehetsz tudatos vásárló. Koncentrálj arra, hogy ezeket a darabokat minél tovább őrizd meg, például ügyelj arra, hogy jó állapotban maradjanak, vagy alakítsd át őket, így olyan lesz, mintha új ruhát vettél volna. Törekedj arra, hogy a következő vásárlásod inkább fenntartható boltból legyen, de akkor se aggódj, ha néha-néha betévedsz egy fast fashion üzletbe. A lényeg, hogy figyelj a kis dolgokra, tégy meg minden tőled telhetőt és koncentrálj a kis lépésekre.

Szerző: Bajmóci Vivien

Ez is érdekelhet

Neked az ökotudatosság alap? Megérkezett a Printa új kollekciója

Neked az ökotudatosság alap? Megérkezett a Printa új kollekciója

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói