Illés Fanni paralimpikon: „Legyen akadálymentes a shopping is!”

2022.április.1.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Illés Fanni paralimpiai bajnok a 2022-es tavaszi GLAMOUR-napok arca. Az idei kampány segítségével szeretnénk felhívni a figyelmet a fogyatékkal élők számára kínált lehetőségek hiányára. Vásárlási tapasztalatairól a paralimpikon úszó is megosztott velünk pár gondolatot.

Illés Fanni paralimpikon: „Legyen akadálymentes a shopping is!”
Fotó: Debreczeni Zita

Széles folyosók, sok hely a polcok között, csúszásmentes padló és jól leolvasható árcédulák – ez különösen fontos a fogyatékkal élők számára vásárláskor. Azonban a való világban a helyzet nem mindig ilyen ideális. Sok az olyan üzlet, ahol nehéz manőverezni, és rengeteg az alulméretezett öltöző.

Hogy vásárolsz? Mi okozza a legnagyobb nehézséget?

A legnagyobb nehézség egyértelműen az, hogy nagyon sok üzlet még mindig nem akadálymentes. Például, ha bemegyek a Váci utcába a GLAMOUR-napok alkalmával, több olyan bolt is van, ahol nem tudok segítség nélkül vásárolni, viszont én szeretem egyedül megoldani ezeket a dolgokat. Éppen ezért kerülöm az ilyen helyeket, ami talán egy egóharc is részemről. Nem szeretem, ha ki vagyok szolgáltatva, ahogy mások sem. Ezzel szemben egy plázában már sokkal inkább megoldott az akadálymentes vásárlás, ahol más dolgokat is el tudok intézni, egy helyen.

Mitől lenne könnyebb a vásárlás?

Még kevés az akadálymentes üzlet, de sokszor az is probléma, hogy egyes helyeken nagyon kicsi a hely, szűk sorokkal, túlzsúfolt állványokkal. Hiába jutok be egy ilyen boltba, nem tudok ott kényelmesen mozogni. Alacsonyabb polcokra is szükség lenne, és a felakasztott ruhák is lejjebb kerülhetnének, de amit pozitívumként ki tudok emelni, az az, hogy nagyon segítőkészek az emberek.

Mi a helyzet a ruhapróbával?

Offline szeretek vásárolni, szeretem megnézni, megfogni a kiválasztott darabot, és ott helyben felpróbálni, még ha macerás is. Sokszor belefutottam olyanba, hogy elsiettem a dolgot, vagy akár megrendeltem és nem úgy állt rajtam, ahogy elképzeltem. Egyre több üzletben van már nagyobb méretű próbafülke is, amely mozgáskorlátozottaknak van kialakítva, de azt vettem észre, hogy nagyon sok lány szereti ezeket használni, nyilván azért, mert sokkal kényelmesebb. Többször előfordul, hogy a soromra kell várni, de ezt leszámítva ez nagy könnyebbség a próba során.

Látod, érzékeled, hogy elkezdődött a változás?

Mindig van hova fejlődni, ezen a téren különösen. Nyilván van olyan, hogy egy kisebb boltba minél több árut szeretnének betenni, megmutatni, és a kerekes székes vásárlókra ilyen esetben nem gondolnak. De az jó, hogy ma már választhatok, és elmehetek egy plázába. Biztos, hogy sokkal egyszerűbb napjainkban a helyzet, mint húsz évvel ezelőtt volt, az új épületek teljesen akadálymentesítettek, de bőven van még mit tenni ezen a téren.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője