Íme az 5 legnagyobb tabu, amiről sosem mertél ilyen részletesen beszélni

2020.szeptember.9.

A GLAMOUR szerkesztőségében szeretjük feszegetni a határokat. Olyan, nőket érintő témákról beszélni, amikről csak kevesen mernek, olyan kérdéseket boncolgatni, melyek megosztják az embereket. Nemrég arról beszélgettünk, mik a legnagyobb tabuk, melyekről valamilyen okból kifolyólag nem merünk beszélni, ha pedig mégis, akkor sokan kínosan érzik magukat miattuk. Rájöttünk, hogy rengeteg van, de kiválasztottuk leg-leg-eket. Ezért ebben a cikkben szándékosan, részletesen fogunk beszélni az 5 legnagyobb taburól!

Illusztráció: Rácz Evelin
Illusztráció: Rácz Evelin

Menstruáció

A világ legtermészetesebb dolga a menstruáció. Egy nő életének szerves része, és szerencsés esetben havonta visszaköszön. Ennek ellenére nem beszélünk róla nyíltan, pírongunk, amikor ki kell mennünk a mosdóba és ki kell cserélnünk a betétet. Pírongunk, amikor tampont vásárolunk. De miért? Miért természetes dolog a menstruáció, és miért kellene róla sokkal többet beszélnünk? Azért, mert a menstruáció egy jelzés arról, hogy jól működik a testünk! Ez pedig egy olyan dolog, amiért hálával tartozunk.

Puffadsz menstruáció alatt? Itt van 11, nőgyógyászok által tesztelt módszer ez ellen

Puffadsz menstruáció alatt? Itt van 11, nőgyógyászok által tesztelt módszer ez ellen

A tény, hogy rendszeresen jelentkezik a vérzésed, azt mutatja, hogy megfelelően működnek a női nemi hormonjaid. Úgyhogy semmi okod arra, hogy szégyelld magad miatta. Persze az természetes, hogy van közted és a vérzésed közt egy szeretlek-gyűlöllek kapcsolat. Ha megjön, gyakran fáj, görcsöl a hasad, átázik a nadrágod, nincs kedved semmihez, föl vagy puffadva, megállás nélkül tömöd magadba az édességet és/vagy sírsz egész nap. Aztán vannak azok a napok, amikor - vallásosságtól függetlenül - imádkozva kelsz reggel, hogy végre találj legalább egy csepp vért az alsóneműdön. Amikor pedig hosszú késés után megjön, a vérrel együtt eláraszt a nyugalom is. A menses kimaradása nem csak azokat aggasztja, akik nem kívánt terhességtől rettegnek, hanem azokat is, akik szeretnék azt gondolni, megfelelően működik a szervezetük. Vagyis: hiába utálod, azért mindig megnyugtat, ha jelentkezik a vérzésed, és nem örülnél, ha egyszer csak random kimaradozna. Kivéve, ha éppenséggel babára vágysz. Ha hónapok óta sikertelenül próbálkoztok, olyan gyűlöletet érezhetsz a menses iránt, amit még a legkeményebb görcsölések idején sem. De ez egy másik történet. Ahogyan az is, amikor először marad ki hónapokra anélkül, hogy terhes lennél vagy hormonzavarban szenvednél, és végül megérted: a tested és az életed egy új fejezetéhez érkezett. Mindebből kiderül, a menstruáció és az azzal kapcsolatos történések fontos részei a női létnek. A vérzéseid gyakoriságából, mennyiségéből, színéből, abból, hogy mit érzel, mielőtt megjön, mennyire fáj, amikor jelentkezik, rengeteg információt leszűrhetsz arról, hogyan működik a tested. Bizonyos jelenségek hátterében akár komoly bajok is állhatnak. Ezért nem csak a sajátodat kell ismerned, hanem másokét is. Miért ne beszélgethetnétek erről a barátnőiddel? Kényszerültél már arra, hogy mástól kérj tampont vagy betétet? Hogyan adtad elő? Suttogva, mintha valami rettenetesen szégyenteljes dologról lenne szó? Ne izgulj, ha te is csak így mersz beszélni a havi vérzésről, akkor csupán a nők többségéhez tartozol. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ennek így is kell lennie. Reméljük, pár év múlva a nők többsége úgy fogja gondolni, hogy a menses egy természetes dolog, amiről nyíltan is lehet beszélni. Nem csak magáról a vérzésről persze, hanem mindazzal, amivel együtt jár: az esetleges PMS-sel, a lehangoltsággal, a fájdalommal, a koncentrációs nehézségekkel. Talán tizenéves korod óta nem gondoltál arra te magad sem, hogy természetes, ha nem tudsz ugyanúgy teljesíteni menses idején, mint máskor. A sportban, a munkában vagy a párkapcsolatodban. Ez nem kifogás, hanem a valóság!

A női lét egyik jellegzetessége, hogy minden egyes hónapban jelentős hormonális változásokon mész keresztül, amelyek a hangulatodra és a teljesítményedre is kihatnak. Amikor biológiai órán tanultad ezt, nem kételkednél az igazában, miért kételkedsz akkor benne akkor, amikor veled történik?

Szülés

Gyakran a várandósok sincsenek tisztában a szülés valódi természetével. Régen elképzelhetetlen volt az, hogy valaki úgy essen teherbe és úgy szüljön, hogy előtte sosem látott kismamát vagy csecsemőt. Ma ez már egyre gyakoribb. A média is fals képet fest a szülésről. Szenvedő, kiabáló anyákat mutatnak a filmekben, a szülés szépségét egyáltalán nem ábrázolják. Már eleve emiatt is van egy hatalmas görcs a kismamákban, ami nehezíti, hogy természetesen folyhasson le a szülés. Pedig ez is egy olyan dinamikus folyamat, aminek vannak nehezebb és felemelőbb részei, de összességében egy fantasztikus, életre szóló élmény lehet.
De nemcsak magáról a szülésről, annak folyamatáról, hanem az utána felmerülő nehézségekről sem beszélünk eleget. A társadalom hajlamos felnagyítani a szép oldalát, ami azt eredményezi, hogy amikor egy nő megtapasztalja a nehézségeket, felmerül benne a kérdés, hogy mit rontott el. Semmit, csupán vannak szép és kevésbé szép mozzanatai a dolognak. A szülés utáni depresszió például tabu, de a szülés utáni szexuális élettel járó fájdalom is.

Hogyan változik a tested a szülés után?

Hogyan változik a tested a szülés után?

Mi van akkor, ha a szex szülés után kínzó fájdalommal jár?
Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza szerint a probléma sokkal gyakoribb, mint gondolnánk, a háttérben álló okok pedig meglehetősen komplexek. "Nagyon sokat segíthet, ha a kismama és partnere testi és lelki értelemben is fölkészülnek arra, hogy a szülés utáni első együttlét nem fog olyan gördülékenyen menni, mint korábban, és a nőnek kellemetlen vagy akár fájdalmas érzés is lehet. Épp ezért fontos, hogy ő diktálja a tempót, ő válassza ki a számára legkellemesebb pozitúrát, partnerével hagyjanak elegendő időt az előjátékra, és lehetőség szerint készüljenek síkosítóval is" - tanácsolja dr. Hetényi. Míg a párok nagy részénél az első néhány alkalom után már minden megy a régi kerékvágásban, egyes esetekben tartósabb fájdalommal kell számolni. "Az okok közül elsősorban a gátmetszést és gátrepedést említeném. Ezek szövődményeként előfordulhat heges gyógyulás, mely után a terület érzékeny vagy fájdalmas maradhat. Emellett kismedencei és hüvelyi eltérések is okozhatnak fájdalmat szex közben. Császármetszés során a hüvely nem, csak a hasfal és a kismedence értintett, ugyanakkor ez egy nagyműtét, a gyógyulás hosszadalmas lehet, és hasfali, alhasi, sőt akár a hüvely és gát irányába sugárzó fájdalommal is járhat az együttlét. A fizikális eltérések egy manuális nőgyógyászati vizsgálattal, illetve ultrahanggal jól felismerhetők. Ritka kivételektől eltekintve a fájdalom hormonális változásokkal nem magyarázható, a szülés utáni élettani változások, tehát alacsonyabb ösztrogén, magasabb tejelválasztásért felelős hormon szint nem befolyásolhatja ezt a kérdést." A doktor úr elmondása szerint a gát és a hüvely problémáit egyszerűbb esetekben intimtornával is jól lehet kezelni, hegesedés esetében pedig a plasztikai műtét nyújthat megoldást.

A szülés utáni depresszió gyakoribb, mint gondolnád!
Édesanyává válni csodálatos érzés és ajándék, ám meglehetősen gyakori, hogy a kismama a szülés utáni hetekben, hónapokban mégis levertnek, kiszolgáltatottnak érzi magát, szülés utáni depresszióval küzd. Ez viszont egyáltalán nem szégyen, hiszen mindenki életében lehetnek nehéz időszakok, nem mellesleg ez az állapot szerte a világon nagyjából minden tízedik anyukánál jelentkezik. Törődni vele és nyíltan beszélni a panaszokról pedig kulcsfontosságú (ezt a Libresse oldalán meg is teheted ) hiszen a kiegyensúlyozott boldogsághoz elengedhetetlen, hogy élvezd az anyaság minden pillanatát. Manapság már egyre több sztár is őszintén vall arról, hogy érintette őt a szülés utáni depresszió, és arról is, hogy egy anyának sem szabad emiatt szégyellnie magát.

Mi történik a szülőszobán?

Mi történik a szülőszobán?

Adele
A népszerű énekesnőt közvetlenül fia, Angelo születése után érintette a depresszió. Felismerte a bajt, de úgy érezte, hogy semmiképpen nem szeretne antidepresszánsokat szedni. Ehelyett felvette a kapcsolatot más, a szülés utáni depresszióban érintett anyákkal, akiknek a segítségével túl is lendült a nehéz hónapokon.

Courtney Cox
A Jóbarátok sztárját nem közvetlenül kislánya születése után érintette a szülés utáni depresszió, hanem Coco 6 hónapos kora körül kezdődtek a problémák. Nem tudott aludni, hevesen vert a szíve, és határozottan érezte, hogy depressziós.

Gwyneth Paltrow
Gwyneth Paltrow fia, Moses születése után küzdött szülés utáni depresszióval. Elmondása szerint szinte zombinak érezte magát, aki nagyon elszigetelt, de nem tudta meghatározni, pontosan miért. Öt hónapig küzdött a kellemetlen állapottal, aminek leküzdésében akkori férje, Chris Martin is a segítségére volt.

Mi van akkor, ha szülés után a szex kínzó fájdalommal jár?

Mi van akkor, ha szülés után a szex kínzó fájdalommal jár?

Abortusz

Kevés megosztóbb téma van, mint az abortusz. De egy dologra már a kezdet kezdetén fontos felhívni a figyelmet: hogy egy nő szül-e vagy sem, az mindig az ő döntése. Hiszen az ő testéről, az ő életéről van szó. Ne gondolja senki, hogy ez egy könnyű kérdés!
A PATENT Jogvédő Egyesület végzett 2012-2013-ban egy kutatást, amelyben azt vizsgálták, hogy a védőnők a kötelező tanácsadáson hogyan viselkednek, milyen tanácsokat és felvilágosítást adnak az abortuszra vállalkozó nőknek. 20-ból 13 esetben a védőnők megpróbálták lebeszélni a hozzájuk érkező nőket az abortuszról, 13 esetben riogatták őket azzal, hogy az abortusz komoly hatással lehet a termékenységükre, és 20-ból 20-an érveltek azzal, hogy "itt egy életről van szó". Vagyis ezen a kötelező tanácsadáson meglehetősen manipulatív eszközökkel igyekeztek lebeszélni a nőket a terhességmegszakításról.
"Bármennyire is szégyellem, nekem összesen három abortuszom volt, az utolsó már nem Magyarországon. Magyarázhatnám, hogy ebből kettő véletlen terhesség volt, egyszer pedig egészségügyi okokból kellett így döntenem, de ettől még nem lenne rólam jobb véleménnyel senki. Az első esetnél ráadásul egy olyan asszony is volt a kórteremben, aki nem sokkal korábban elvetélt. Amikor megtudta, hogy én miért vagyok bent, egész éjszaka beszélt hozzám, néha azt mondta, hogy tartsam meg, máskor meg azzal vádolt, hogy megölök egy gyereket. Mintha azért, hogy ő elvesztette a saját gyerekét, én lennék a hibás. Hónapokig rémálmaim voltak, nem tudtam szabadulni a bűntudattól, de dühös is voltam, mert azt éreztem, hogy mások problémáiért is engem hibáztatnak. És akkor arról már ne is beszéljünk, hogy a nővér reggel azzal tette le elém a reggelit, hogy "az abortuszosnak csak a kenyér csücske jár". És nevetett." A 37 éves Gabi történetében elsősorban a szégyen-motívum az, ami a legjobban rávilágít a helyzetre. Magyarországon jelenleg szégyelli magát az, aki abortuszon esett át, szégyen, ha ez nem először történik meg vele, és szégyenkezik akkor, ha van lehetősége arra, hogy ezért megfizesse a jobb szolgáltatást. Mielőtt ítélkezni kezdenénk, érdemes újra idézni a feljebb már emlegetett PATENT-kutatást. Amelyből az derül ki, hogy az abortuszra jelentkező nők 55 százaléka úgy esett teherbe, hogy használt valamilyen fogamzásgátló eszközt. Vagyis szó sincs arról, hogy minden nő felelőtlenül esik teherbe, aztán szabadulna ettől a tehertől, a többség igenis tudatosan próbál védekezni, de 100 százalékos módszer nincs!

Gyermekjogok és abortusz: minden, amit tudnod kell a kettő kapcsolatáról

Gyermekjogok és abortusz: minden, amit tudnod kell a kettő kapcsolatáról

Testkép

Amikor elégedetlenek vagyunk magunkkal, hajlamosak vagyunk csak olyan dolgokat észrevenni, amik nem tetszenek. Például a tükör előtt állva csak egyetlen dolog szúrja ki a szemünket: legyen az egy túl kicsi/túl nagy testrész, vagy akár egy pattanás. Azonban ez a való életben nem egészen így működik. Amikor egy másik emberrel vagy, sokkal több inger ér. Találkozáskor hallod a másik hangját, érzed az illatát, de megfoghat valakinek a humora, nevetése vagy akár kedvessége is.

Elégedetlen vagy a melleid méretével? Ezzel az egészségednek is árthatsz

Elégedetlen vagy a melleid méretével? Ezzel az egészségednek is árthatsz

Amikor valaki rád néz, nem azt látják, amit te a tükörben. Ezeket az apró hibákat, amiket te észreveszel magadon, valószínűleg ők nem látják, de gyakran megesik az is, hogy ettől tartanak különlegesnek, karakteresnek. Szerencsére van néhány trükk, hogy nagyobb önbizalmad legyen, és jobban szeresd a tested:
1. Fogadd a bókod!
Ha egy ismerősöd megdicsér, ne az legyen a válasz, hogy "jajj, nem is igaz!". Fogadd el ezeket a bókokat, és csak köszönd meg. Raktározd el az ilyen élményeket magadban, és rosszabb napjaidon gondolj arra, hogy bizony sokan megdicsértek már, így nincs is miért aggódni, nemde?
2. Találd meg önmagad!
Természetesen vannak dolgok, amiket nem lehet megváltoztatni a testünkön, de azért sokat tudunk alakítani a formáján, és a kinézetével is "trükközhetünk". Ne csak búslakodj, változtass, amin tudsz (és ami nem veszélyezteti az egészségedet)! Sportolj, figyelj oda, hogy mit eszel, keresd meg azokat a frizurákat, ruhákat, amik leginkább kiemelik az adottságaidat, és amikkel jól érzed magad!4 kulcsfontosságú lépés, hogy egészséges testképed legyen

4 kulcsfontosságú lépés, hogy egészséges testképed legyen

3. Ne hasonlítgasd magad másokhoz!
Ezt érdemes teljesen elkerülni, ugyanis amikor másokhoz hasonlítgatod magad, mindig fogsz olyan embert találni, aki szebb/helyesebb nálad. Mindenki más, de szerencsére az ízlések is különbözőek. Hidd el a párodnak, hogy számára te vagy a legszebb. És ha legközelebb észreveszed, hogy másokhoz hasonlítgatod magad és elégedetlenkedsz, csak simán hagyd abba! Kapcsold ki magadban a bíráló hangot!

Szerinted szép a nemi szerved?

Szerinted szép a nemi szerved?

Vaginális fertőzések

A hüvelyi fertőzéseket sajnos nem mindig lehet elkerülni, ezért fontos, hogy tisztában légy azzal, mely tünetek milyen betegségre utalnak, és mit tehetsz, hogy elkerüld a kialakulásukat vagy eredményesen kezeld őket. Alapvető, hogy a hüvely környékét mindig tisztán és szárazon kell tartani, de az életmódoddal is nagyon sokat tehetsz azért, hogy lehetőség szerint minél ritkábban tapasztald az alábbi tüneteket. Dr. Katona Renáta szülész-nőgyógyász szakorvos a leggyakoribb hüvelyfertőzésekkel kapcsolatban nyújtott útmutatót.

Bakteriális vaginózis
A hüvelyben normális esetben is számtalan baktérium van jelen, melyek egy része jó baktérium, azaz fontosak a normális, egészséges hüvelyflóra fenntartása érdekében. Ha azonban a jó és a rossz baktériumok aránya fölborul, és a hüvely normálisan savas közege, melynek egészséges pH-értéke elég szűk skálán mozog - 3,8 és 4,5 között - fölborul, eltolódik kevésbé savas irányba, kialakulhat a bakteriális vaginózis, amely tulajdonképpen egy hüvelygyulladás. Tünetei között a legmarkánsabb a hüvelyi diszkomfort érzés és erőteljes folyás, amelyhez általában erőteljes, kellemetlen szag is társul. A tünetek és a hüvely pH-értékének ellenőrzése alapján a nőgyógyász nagy biztonsággal tudja diagnosztizálni a bakteriális vaginózist, és helyi vagy szájon át alkalmazható antibiotikumos kezelést írhat fel.

Hólyaghurut
A húgyútak fertőzésének jellegzetes tünetei a gyakori vizelési inger, melynek során gyakran csak pár csepp vizelet jön, a vizeléskor jelentkező csípő, égő érzés, a deréktáji fájdalom és súlyosabb esetekben véres vizelet vagy láz is. A hólyaghurutot leggyakrabban baktériumok okozzák, így kezelése is antibiotikummal történik.

GLAMOUR 2 Szék interjú: Mi a különbség a bakteriális vaginózis és a hüvelygomba között? (x)

GLAMOUR 2 Szék interjú: Mi a különbség a bakteriális vaginózis és a hüvelygomba között? (x)

Ne felejts el ellátogatni a ˝tabutérkép˝ oldalára, amelyet ITT érhetsz el, ahol elmondhatod, számodra mik a legnagyobb tabuk!

Ez is érdekelhet

Nevermind 30: a Nirvana legendás lemeze a grunge 0. pillanata

Nevermind 30: a Nirvana legendás lemeze a grunge 0. pillanata

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: Ma óvatosságra van szükséged - szeptember 24.

Napi horoszkóp: Ma óvatosságra van szükséged - szeptember 24.

Monitor

Enyedi Ildikó egy igazi klasszikussal tért vissza: A feleségem története díszbemutatóján jártunk

Enyedi Ildikó egy igazi klasszikussal tért vissza: A feleségem története díszbemutatóján jártunk