Indul a szakítószezon!

Egy kutatás szerint a legtöbb szakítás a novembertől márciusig tartó időszakra esik, amiben a legfájóbb az, hogy ebben benne van az új év és a Valentin-nap is. Na, de miért ilyenkor szakítunk?

Indul a szakítószezon!
Fotó: Gettyimages.com

Jó pár éve egy birt újságíró, David McCandless Facebook profilokat elemezve arra volt kíváncsi, mely időszakokban változik leggyakrabban a "kapcsolatban" státusz "egyedülállóra". Elemzéséből úgy tűnik, a nyár viszonylag csendes, habár június végén-július elején némileg megugrik a szakítások száma, de úgy tűnik, augusztustól novemberig szinte alig vetnek véget kapcsolataiknak az emberek. Onnantól viszont meredeken emelkedik a véget ért szerelmek száma, karácsony előtt két héttel érve el a csúcsot. Itt kissé lejjebb hagy a szakító lelkesedés, de januárban már ismét meredeken ível felfelé, egészen a március közepén bekövetkező csúcsig. Más kutatások is egybe vágnak McCandless megállapításaival. Egy válási statisztikákat megfigyelő kutatás a január elsejét kiemelt időszaknak találta a válásokat illetően, a match.com randioldal pedig ugyancsak azt találta, hogy a november végétől december közepéig tartó időszak meglehetősen veszélyes a kapcsolatokra nézve. Mi lehet ennek az oka? Almási Kitti klinikai szakpszichológussal beszélgettünk erről.

Az ünnep mindig fordulópont

A pszichológus mindenekelőtt igyekszik hozzátenni a kutatáshoz, hogy pusztán a Facebook státuszok alapján levont következtetéseket nem biztosan tükrözik a valóságot, hiszen saját tapasztalata is az, hogy a közösségi oldalon gyakran inkább a külvilágnak üzengetnek az emberek. Nem biztos tehát, hogy mindig, minden kapcsolati státusz változást megosztanak a világgal. Ugyanakkor azt is hozzáteszi, hogy lehet igazság a kutatásban, ugyanis az ünnepek körüli időszakok mindig érzékenyek egy pár életében, mert minden ilyen esemény egyfajta megmérettetése annak, működik-e két ember között az intimitás. Ebbe természetesen az egyéni ünnepek is beletartoznak, de tény, hogy a karácsony vagy Valentin-nap közeledte felvetheti a kérdést a nem túl jól működő pároknál, hogy "valóban egymással akarjuk megélni ezeket a nagyon intim ünnepeket"? Hasonló lehet egyébként a nyaralás is, ahol a jó kapcsolatok megerősödnek, a rosszak viszont akár föl is bomolhatnak - ha két ember rájön, hogy minél többet vannak együtt, annál többet veszekszenek, esetleg nincs is miről beszélniük, könnyebben eljuthatnak a szakításig, mint év közben, amikor a sok munka mellett esetleg nem is jut idejük a kapcsolatra figyelni. A nagyobb üneppek előtti szakításnak még lehet egy olyan oka is, hogy a szakító fél életében már fölbukkant egy másik személy, és a közelgő ünnepet már vele szeretné tölteni. A január általában egy nagyon eseménytelen hónap, ráadásul az év eleje egyfajta számvetés is, ezért ilyenkor is gyakrabban bontják föl a kapcsolataikat az emberek, hiszen levonják a következtetéseket a múltból, eltervezik a jövőt, és ebben már nem mindig kap helyett az aktuális partner.

Mikor ne?

A pszichológus szerint az is érthető, miért csökken le karácsonykor hirtelen a szakítások száma. Aki november-december táján nem jutott el addig, hogy befejezze a kapcsolatát, az általában nem szívesen okoz akkora traumát a partnerének, hogy éppen ünnepekkor mondja ki a végszót. Különösen akkor nem teszik ezt az emberek ha közös gyerekek is vannak. Kitti ezt nem is javasolja, hiszen egy ünnephez kötött erőteljes negatív élményt akár több évbe is telhet valakinek kiheverni. Azt tanácsolja, még ha meg is van a szakító szándék, várjunk egy picit, és lehetőség szerint ne ünnepekkor és ne a másik születésnapján, névnapján közöljük vele, hogy vége.

Ez a cikk eredetileg a GLAMOUR magazinban jelent meg.

Ez is érdekelhet

Dőlnek a szextabuk: „Megtörtént velem az elképzelhetetlen”

Dőlnek a szextabuk: „Megtörtént velem az elképzelhetetlen”

G-Életstílus

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

Monitor

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról