Jesszus, hol a bankkártyám?

2013.június.28.

Képzeld el a helyzetet: sétálsz Londonban az Oxford streeten vagy Bécsben a Kärtner strassén, és megbizserget egy gyönyörű ruha látványa. Megvegyem? Ne vegyem? Döntesz, benyúlsz a zsebedbe... és a bankkártyádnak hűlt helye!

Optimális esetben a mobilodban elmentetted bankod kártyaletilásra szolgáló közvetlen telefonszámát, melyen azonnal elintézheted a dolgot. Ha nincs nálad ez a telefonszám, vagy nem is ismered, irány egy internetkávézó vagy egy free wifis hely (külföldről nem kifejezetten olcsó a mobilnet, azért nem javasoljuk), így ha okostelefonod van, a neten is elintézheted a letiltást. Bárhogy is, a lényeg, hogy minél hamarabb tedd meg a szükséges intézkedéseket, és akkor nem ér meglepetés, amikor legközelebb megnézed a bankszámla egyenlegedet.

A gyorsaság azért fontos, mert minél hamarabb igazolnod kell, hogy elvesztetted a kártyát. Így ugyanis max. 45 ezer forintot bukhatsz a dolgon, egyébként a bejelentésed utáni esetleges kár már a bankodat terheli. Akkor viszont egy fillért sem kapsz, feltéve, ha leemelnek valamennyit is a számládról, ha bebizonyosodik, hogy a kártya eltűnése a te gondatlanságod vagy szándékosság következménye. Vegyünk egy példát: ha például a bejelentés után valaki a kártyához tartozó PIN-kóddal pénzt vesz fel vagy vásárol, a bank joggal vélelmezi, hogy nem biztos, hogy véletlenül veszett el az a kártya. Kivéve, ha a tulaj a kártya hátuljára ragasztott post it-en tartotta a PIN-kódot arra az esetre, ha elfelejtené. De ilyen butaságot te sem csinálnál, igaz?

Még egy jó tanács:

Pénzfelvétel: lehet szinte ingyen külföldön is
"Amennyiben vásárlásra használjuk a kártyánkat külföldön, azt a belföldi
bankkártyás vásárlással megegyező kondíciókkal, általában a kártyabirtokos
számára díjmentesen tehetjük meg. A külföldi készpénzfelvételnek viszont borsos ára lehet a kártyabirtokos számára a belföldihez képest. Általánosságban elmondható , hogy az ATM tranzakció külföldön is olcsóbb a fiókban történőnél. Elutazás előtt érdemes tájékozódni a bankkártyát kibocsátó pénzintézetnél az aktuális külföldi bankkártya-használati díjszabásról, mert az a pénzintézetek és azokon belül a különböző igénybevett szolgáltatások szerint is eltérő lehet. Vannak olyan pénzintézetek is, amelyek az anyabank külföldi ATM-jeit saját hálózatnak minősítve lehetővé teszik korlátozott számú tranzakció belföldi díjszabás melletti végrehajtását külföldön is."
A tanácsokat Mezei Lászlótól, a TakarékBank Zrt., Fizetési Forgalom Szakterület Igazgatójától kaptuk.Ez is érdekelhet

Receptek, amik segítenek túllendülni a szakításon

Receptek, amik segítenek túllendülni a szakításon

Szépség

Sosem gondolnád, milyen extra előnyei vannak még a lézeres szőrtelenítésnek!

Sosem gondolnád, milyen extra előnyei vannak még a lézeres szőrtelenítésnek!

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a luxusmárka passzol hozzád a csillagjegyed alapján

Ez a luxusmárka passzol hozzád a csillagjegyed alapján