Karácsonyi filmes helyszínek, amiket te is felkereshetsz

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Mindannyian ismerjük a klasszikus karácsonyi filmek jelentős részét, és a legtöbb karácsonyt többek közt azzal töltjük, hogy legalább néhányat megnézzünk közülük. De tűnődtél már azon, hogy milyen forgatási helyszíneken keltek életre a legvarázslatosabb jelenetek olyan filmekben, mint a Holiday, az Igazából szerelem vagy a Mi a manó? Ha élőben is látni szeretnéd őket, nagyobb külföldi utazásra lesz hozzájuk szükséged, de igen, sokat valóban felfedezhetsz közülük, mert tényleg léteznek.

1. Holiday (2006)

Mi az eredménye annak, ha a szerelmi bánattal küzdő Iris (Kate Winslet) és Amanda úgy döntenek, hogy otthont cserélnek karácsonykor? Mára már jól tudjuk, hogy új románcok, és betekintés néhány csodaszép házba. Iris egy hatalmas, toszkán stílusú villába utazik Brentwoodban, ami valójában egy 1928-ban épült san marinói ház. Eközben Amandát Iris kedves kis vidéki házikójában láthatjuk Surreyben.

Ezek a jelenetek tagadhatatlanul a festői Shere nevű falvacskában játszódnak, ahol tényleg ott áll a White Horse kocsma és a Tillingbourne folyó hídja, de magát a házat nem fogod megtalálni, mert kifejezetten a forgatás idejére építették fel, annak végeztével pedig le is bontották. Amanda és Iris testvérének, Grahamnak (Jude Law) a romantikus randiját viszont könnyen felidézheted, ugyanis a közeli Cornwell Manor területén forgatták.

2. Reszkessetek betörők! 1. és 2. rész (1990, 1992)

Nincs még egy olyan karácsonyi történet, amit annyiszor látnánk minden évben a televíziók képernyőin, mint Keviné (Macaulay Culkin). A családi házuk, ahol Kevin egyedül marad, a Lincoln Avenue-n található Winnetkában, Chicago északi külvárosában. Azok a jelenetek, amelyekben Kevin meglátogatta a Mikulást és fogkefét vett egy boltban (ami a valóságban egy pékség), a Station Parkban játszódtak.

A templom, amit meglátogatott, a willmettei Trinity United Methodist Church, amikor pedig repülős kalamajkába keveredett, a chicagói O’Hare repülőtéren szállt fel, majd a párizsi Charles De Gaulle reptéren szállt le. Ha rajongsz a filmért, akkor az airbnb oldalán idén most december elejétől akár már szállást is foglalhatsz Kevin birodalmába.

3. Drágán add az életed! (1988)

Bár a Drágán add az életed! nem tipikusan karácsonyi film, de kétség kívül egy karácsonyi buli is fontos része, amelynek helyszínére ha te is betekintenél, akkor a 34 emeletes Fox Plazát kell keresned a Los Angeles-i Century Cityben. Ami csalódást kelthet, hogy azt a jelenetet, amelyben John McClane (Bruce Willis) kiugrik az ablakon, valójában egy, az épülettől nem messze lévő ötemeletes parkolóban vették fel.

4. Igazából szerelem (2003)

Az Igazából szerelem egy karácsony előtti fergeteges hónapban játszódik, több karaktert és cselekményvonalat összefonva – amelyek mindegyike magában foglalja a szerelem valamilyen megtestesülését. Az egyik jelenetben Rowan „Mr. Bean” Atkinson próbára teszi Alan Rickman jóindulatát, amikor nem tudja elég gyorsan becsomagolni a nyakláncot a londoni luxusáruház, a Selfridges ékszerpultjánál, ami valóban létezik, és téged is mindig vár.

5. Múlt karácsony (2019)

Kate (Emilia Clarke) egy karácsonyi boltban dolgozik a Covent Garden piacon, és beleütközik egy kitartó vásárlóba, Tomba (Henry Golding), aki a környék viktoriánus bevásárlóutcájában parkol le kerékpárjával. Amikor Kate felkeresi a hajléktalanszállót, valójában a marylebone-i Szent Mária templomban láthatjuk, Tommal közös jeleneteinek egy része a Phoenix Gardenben, a Phoenix Színház mögött lett felvéve, a Muswell Hillen található Alexandra Palace korcsolyapályán korcsolyáztak, a férfi lakása pedig a Brick Lane-en található.

6. Mi a manó? (2003)

A Kópé történetét elmesélő filmben Will Ferrell az Északi-sarkról New Yorkba utazik, hogy felkutassa vérszerinti apját. Ennek eredményeként rengeteg részét láthatjuk New Yorknak. Amikor Kópé elindul megkeresni a város legnagyobb karácsonyfáját, a Rockefeller Plaza 30. számhoz érkezik meg, és csodálkozik rá a káprázatos, világhírű manhattani fára.

7. A karácsonyi lovag (2019)

A középkori lovag, Sir Cole (Josh Whitehouse) az ünnepek idején tesz utazást a mai Ohióba. Ott találkozik a szerelemből kiábrándult középiskolai tanárnővel, Brooke-kal (Vanessa Hudgens). Nehezen megérthető okokból Ohio ezen verziója valójában Kanada, Orilliában és Bracebridge-ben forgatott jelenetekkel. Utóbbi azért is figyelemreméltó, mert egy olyan faluról van szó, ahol egész évben ünneplik a karácsonyt.

Eközben a film készítői a középkori hitelességet roppant fontosnak érezték, ezért bizonyos jelenetek az írországi Tullamore-ban található Charleville kastélyban játszódnak, ami olyan filmeknek is otthont adott, mint A klastrom titka (2007) vagy a Jane Austen magánélete (2007), továbbá Európa egyik legfélelmetesebb kastélyaként is ismert.

9. Noelle (2019)

Noelle Kringle (Anna Kendrick) kénytelen megmenteni a karácsonyt, és mindezt főként Kanada egész évben fagyos területein teszi. A forgatás egy része Vancouverben zajlott, például a Saint James Zeneakadémián, a Whistler Blackcomb síközpontban és Gastown nyüzsgő bevásárlónegyedében, de a stáb később Georgiába is átutazott, ahol kifejezetten az ő részükre varázsoltak ünnepivé egy bevásárlóközpontot.

10. Bridget Jones naplója (2001)

A filmek szívesen festik a karácsonyt a csillogó varázslat és a romantika árnyalataiba, de a Bridget Jones naplója más – és talán valósághűbb – megközelítést alkalmaz. Valószínűleg mindannyian átéreztük Bridget kínos családi összejöveteleit és Mark Darcy csúnya karácsonyi pulcsiban való megjelenését, de más is van, amikben együtt érezhetünk velük: mondjuk abban, hogy milyen eltölteni egy hétvégét a Stoke Parkban, ami egy több, mint 900 éves múltra visszatekintő birtok, és két James Bond-filmben is helyet kapott.

11. Szellemes karácsony (1988)

Frank Cross (Bill Murray) ki nem állhatja a karácsonyt, mindezt pedig leginkább a Park Avenue 375. szám alatt teszi, ahol is az irodája található. Láthatjuk a Rockefeller Center híres karácsonyfája előtt is, de amint feltűnnek a közelében a szellemek, számos más New York-i helyszínt is felfedezhetünk a filmben. Ilyen például A&M Club, ami valójában az Atlantic Grill a nyugati 64. utcán.

12. Szerepcsere (1983)

Dan Aykroyd és Eddie Murphy vígjátékában számos ikonikus philadelphiai helyszín látható: ilyen Louis Winthorpe III (Aykroyd) tőzsdebirodalma a Delancey Streeten és a Duke and Duke bank, ami valójában a Fidelity névre hallgat. Ray Valentine (Murphy) pedig az Art Deco pályaudvaron koldul, ahonnan aztán New York felé veszik az irányt.

13. Erőszakik (2008)

Bár az erőszakik sem egy hagyományos karácsonyi film, a helyszínekre egyáltalán nem lehet panaszunk. Martin McDonagh bizarr módon mulatságos történetében Bruges gyönyörű középkori környezetében merülhetünk el, amelyben többek közt a Groeninge Múzeum és egy 13. században épült harangtorony, a Grote Markton is feltűnik.

14. Csoda a 34. utcában (1947)

A Mikulás és legénysége a Macy’s hálaadás napi felvonulásán minden évben átvonul a Central Parkból a Herald Square-re. Ez az esemény nyitja meg az ünnepi szezont, és egyúttal a Csoda a 34. utcában történetét New Yorkban. Nem titok, hogy a Macy’s áruház valóban létezik, és általában látogatók ezrei állnak meg itt minden évben, hogy megnézzék a híres kirakatokat és meglátogassák az igazi Mikulást a nyolcadik emeleten.

15. Az élet csodaszép (1946)

Frank Capra 1946-os klasszikusa olyan mélyen beleivódott a karácsonyi kultúrába, hogy nehéz elképzelni a decembert anélkül, hogy legalább egyszer megnéznénk. Bedford Falls városa a film szíve-lelke, amelyből árad a báj és a nosztalgia. A forgatások ugyan Los Angeles-ben voltak, de sokan esküsznek rá, hogy Bedfordot már csak a vízesését figyelembe véve is a New York-i Seneca Falls ihlette.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

8 pszichológiailag bizonyított jel, hogy megtaláltad az igazit

8 pszichológiailag bizonyított jel, hogy megtaláltad az igazit

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

PR

Extra hatékonyan intéznéd a dolgaidat?- Ezekre figyelj telefon vásárláskor! (x)

Extra hatékonyan intéznéd a dolgaidat?- Ezekre figyelj telefon vásárláskor! (x)

PR

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

PR

Kutyások figyelem! Ezért kell tavasszal jobban odafigyelned (x)

Kutyások figyelem! Ezért kell tavasszal jobban odafigyelned (x)