Kedvezményes kikapcsolódást és közösséget biztosítanak olyan családok számára, ahol sajátos nevelési igényű gyermekek élnek

2020.november.26.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A Glamour x Female Founders cikksorozat főszereplői fiatal, női startupper vállalkozók, akik azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy segíteni és bátorítani fogják azokat a nőket, akik még nem kezdtek bele a saját vállalkozásuk megalapításába, vagy nagyon az elején járnak. Tippeket, tapasztalatokat osztanak meg veletek, hogy könnyebben vegyétek az akadályokat!

Ezen a héten a KIKAPCS. Alapítvány alapítóival, Bárdió Lucával és Környei Viktóriával beszélgetünk!

Mesélnétek kicsit a vállalkozásotokról?
A KIKAPCS. Alapítvány célkitűzése, hogy kedvezményes kikapcsolódást és közösséget biztosítson olyan családok számára, akik sajátos nevelési igényű (SNI) gyermeket nevelnek. 2019-ben 20 sajátos nevelési igényű gyermekkel rendelkező családnak biztosítottunk közösséget és szállodai nyaralást, szakmai programmal egybekötve. Jelenleg 7 szállodával építettünk ki partnerséget Magyarországon. A nyaralások alatt lehetőséget nyújtunk arra, hogy ezek a családok is megtapasztalhassák a közösségbe való tartozás élményét, az együtt töltött minőségi időt és lehetőséget teremtsünk arra, hogy az SNI-s gyermekek is barátokat szerezzenek. 2020-ban már 52 család tartozik közösségükbe és azt szeretnék, hogy ez a szám 2021-re még több legyen ezért most is felvételit tartunk a családoknak, amit megtaláltok Facebook oldalunkon.

Mi volt számotokra a legnagyobb motiváció, ami miatt belevágtatok?
Bárdió Luca: Mindig is tudtam, hogy egyszer szeretnék valami sajátot, amit én építek fel teljes szenvedéllyel. Azt is tudtam, hogy társadalmi problémára szeretnék fókuszálni, lehetőleg egy olyanra, amely a gyerekeket segíti. Kiskoromban elveszítettem egy számomra nagyon fontos személyt és akkor, abban az időszakban tehetetlennek éreztem magam. Ettől kezdve él bennem a vágy, hogy valahogyan megkönnyítsem olyan emberek életét, akiknek ténylegesen szükségük van rá.
Most pedig nemsokára két éves lesz a KIKAPCS., és amit a legjobban imádok benne, hogy az egyik legjobb barátnőmmel csinálhatom, teljesen szárnyalhat a képzelőerőnk és közben igazi valós segítséget tudunk nyújtani, egyedi módon.
Környei Viktória:

Az egyik legnagyobb motiváció talán, és ami vitt minket előre, hogy te ha boldog vagy és tudsz adni, azzal másokat is boldoggá tehetsz, azzal, hogy adsz. Éreztük, hogy szükség van ránk- ami már a tényleges működés során be is igazolódott - és nem állhatunk meg. És szerintem nincsen sokkal nagyobb motiváló erő, mint a hálaérzet és, hogy ráadásul mindez egy jó ügyért folyik.Szerintetek milyen tulajdonságokkal kell mindenképp rendelkeznie annak, aki saját vállalkozást szeretne?

Bárdió Luca: Talán a legfontosabb a hit, kitartás, alázat és a szenvedély. Meg egy-két jó mentor elengedhetetlen, mi nagyon sokat köszönhetünk nekik és még mindig mellettünk állnak és segítenek minket. Szerintem ezek vittek és visznek is minket előre a mai napig.
Környei Viktória: Egyetértek Lucával, valóban, ha van hit, kitartás szenvedély, akkor nincs az az akadály, ami ezt a tüzet eloltaná. Másrészt sokszor dob az élet váratlan akadályokat, ezért fontos szerintem a nyitottság is, hogy mindig alkalmazkodj a váratlan helyzetekhez. Csapaton belül egymás támogatása is elengedhetetlen, ha valamit kitalálunk, azt zászlóra tűzzük és együtt megyünk végig. Továbbá az első pár év lehet, hogy inkább a fejlődésről fog szólni, ezért kell a kitartás, hogy a végén úgyis mindennek meglesz a maga gyümölcse, na meg a hit, hogy tudod mélyen legbelül, hogy ez sikerülni fog.

Gyakorlatban hogyan zajlott a vállalkozásotok elindítása?
Bárdió Luca: Kellett hozzá egy szuper lelkes és elkötelezett csapat, ezt a csapatot össze kell tartani, motiválni kell az embereket, hogy a nehéz pillanatokban is elszántak maradjunk, együtt. Fogalmunk sem volt, hogyan működik jogilag és szervezetileg sem, egy nonprofit szervezet, ezekbe bele kell tanulni. Bátorság, nagyon sok emberrel kell beszélgetni, meghallgatni, amit mondanak és utána jól kiválasztani azokat az információkat, melyek éppen jók és szükségesek. Ismerni a célcsoportot: kik ők, milyen problémákkal küzdenek. Ha elég lelkes vagy, semmi sem akadály, inkább pozitív kihívás.
Környei Viktória: Lucával már egyetem kezdete, pontosabban a gólyatábor óta hasonló utat jártunk és egy egyszerű ismeretségből, hamar őszinte barátság lett. Egyetem alatt is többször dolgoztunk együtt - egy helyen és önkénteskedtünk ugyanannál az önkéntes szervezetnél. Viszont már akkor megvolt mindkettőnk szemében a csillogás és a tenni akarás vágya, hogy alkossunk valamit.
A Budapesti Műszaki és Gazdálkodástudományi Egyetem hallgatói voltunk, amikor Luca elhívott egy mellék kurzusra - Startup VIP - 2017 őszén, ahol egy szemeszter alatt kellett egy ötletet validálni a félév végére. Lucával és rajtunk kívül még két fiúval alkottunk egy csapatot, ahol az elején még más ötlettel indultunk neki és a szemeszter közepére ki is durrant a lufi, hogy igazából nem is értünk ehhez, amit kigondoltunk, plusz nem is volt meg az igazi lelkesedés. A Tanárunk világított rá minket arra, hogy kössük össze ezt az ötletet azokkal, akiknek igazán szüksége lehet rá. Mi elkezdtünk piacot kutatni - ahogy az a nagykönyvben is megvan írva-, az SNI-s gyereket nevelő családok között, hogy miben szenvednek igazán hiányt, mi az ő tényleges problémájuk. Kijött, hogy például 10-ből 8 ilyen család még a Balatonhoz sem jutott el együtt, egy önfeledt családi feltöltődésre. Illetve az, hogy teljesen el vannak izolálva a társadalomtól, nincsen támogató közösségük és nagyon sok esetben pénzhiánnyal is szenvednek. Mi erre találtuk ki a megoldásunkat, ami a mostani alaptevékenységünk is. 2018-ban megtartottuk a pilot nyaralásunkat két családdal, 2018 őszén jegyeztek be minket, mint alapítvány és a tényleges működésünket 2019 januárjában kezdtük 20 családdal.


Most, hogy már belevágtatok milyen előnyöket és hátrányokat látsz benne?
Környei Viktória: Az egyik legjobb dolog a KIKAPCS.-ban, hogy egyszerre a hobbink, a szerelem projektünk és a hivatásunk is egyben.
Számtalan kihívással álltunk mi is szembe, de a lényeg mindig az volt, hogy ne torpanjunk meg. Ezért az akadályokban is a kihívást láttunk, amit meg kell ugrani és a lehető legjobbat kell kihozni belőle. Sokszor ezek az akadályok hoztak nekünk számtalan jobbnál jobb lehetőséget. Ezért nem is tudok olyan hátrányt kiemelni, mi mindig igyekszünk a pozitív oldaláról megfogni a kihívásokat is. Ami pedig kicsit akadály a végén abból a tanulságot kell levonni haladni tovább.
Bárdió Luca:
Az egyik legfontosabb, hogy teljes szenvedéllyel tudjuk csinálni, hiszen ez több egy munkánál, mindig azt mondjuk "ez a mi szerelemgyerekünk". Emellett minden napunk nagyon változatos és izgalmas. Van hogy kampányt tervezünk, szakemberekkel egyeztetünk, több oldalas szerződéseket vizsgálunk át, egy cégnél tárgyalunk, számlákat csoportosítunk vagy éppen tervezzük a következő év pénzügyi stratégiáját. Szerintem szakmailag és emberileg is nagy utazás, sokat lehet tanulni.
Hátrányként azt tudnám megemlíteni, hogy meg kell várni míg felépül annyira a szervezet, hogy pénzügyileg is stabil legyen és ez sokszor áldozatokkal jár.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

„A jó szex nem a technikáról vagy a pucsításról szól” - De akkor mégis hogyan legyünk jó szeretők?

„A jó szex nem a technikáról vagy a pucsításról szól” - De akkor mégis hogyan legyünk jó szeretők?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Tudod, mi az a nászutas betegség? Eláruljuk (x)

Tudod, mi az a nászutas betegség? Eláruljuk (x)

PR

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)

PR

Tényleg felmerülhet a gyanú, hogy megcsal a párod, ha hüvelygombád van? (x)

Tényleg felmerülhet a gyanú, hogy megcsal a párod, ha hüvelygombád van? (x)

PR

Ez a valódi oka a felfázásnak (x)

Ez a valódi oka a felfázásnak (x)