Két újabb estével zárja az évadot az első magyar újcirkusz-produkció

2013.június.21.

A Recirquel – Cirkusz az éjszakában című előadás a több mint fél évszázados múltra visszatekintő fővárosi artistaképzés legnemesebb hagyományait a kortárs színházi művészettel ötvözi. A produkció híre az áprilisi bemutatója után gyorsan bejárta az országot, és most két újabb meghirdetett napon, június 30-án és július 2-án este is látható a Művészetek Palotájában. A produkció megálmodóinak komoly távlati célja van: eltökélt szándékuk, hogy a Recirquel mint első magyar újcirkusz-társulat honosodjon meg.

Az előadás izgalmas és innovatív módon ötvözi a több mint fél évszázados múltra visszatekintő fővárosi artistaképzés legnemesebb hagyományait és a színházi művészetet. Az előadás során a társulat tagjai egy közös utazáson vesznek részt, ahol megkísérlik elérni és beteljesíteni az emberiség ősidők óta áhított vágyát: a repülés tudományának elsajátítását. A fikció szerint az artistaművészek egy elveszett vándorcirkusz nyomába erednek, és az epizódszerű jelenetek során alkalmuk adódik felfedezni saját személyiségük legmélyebb szegleteit is. Az újcirkusz filozófiájával összhangban az alkotók nem lineáris történetet mesélnek el: a történelem előtti idők örök érvényű jelképei, a jól ismert mítoszokból megelevenedő szituációk segítenek a nézőnek abban, hogy otthonosan érezze magát ebben az értelem helyett inkább érzésekkel megragadható világban.

A Recirquel motorja Vági Bence rendező-koreográfus, aki a világszerte jegyzett, Sir Paul McCartney alapította és patronálta Liverpool Institute for Performing Arts koreográfus-rendezői szakán szerzett diplomát, és darabjaihoz a kabaré, cirkusz és varieté egyedi világából merít inspirációt. A látványvilágot Csanádi Judit Jászai Mari-díjas díszlettervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Látványtervező Tanszékének vezetője, a montreali National Theatre School of Canada díszlet- és jelmeztervező szakos hallgatóinak az oktatója, valamint Kasza Emese, Magyarország egyik legizgalmasabb ruhatervezője álmodták meg. Az előadás zenei világa Sárik Péter zenei vezető és zeneszerző munkája, aki a szerzeményeit az artistatrükkökhöz harmonikusan integrálva, élőben adja elő – egy stílszerűen magnéziumporos zongorán.

A Budapest omladozó tűzfalai által megihletett díszletek között szárnyaló, extravagánsan misztikus ruhákba öltöztetett kilenc akrobata, egy hipnotikus hangon dalra fakadó tűzvörös dizőz, valamint közismert zongorista kísérőjük olyan álomszerű utazásra invitálja a közönséget, ami maradandó élmény lesz fiatalabbak és idősebbek számára egyaránt.

Ez is érdekelhet

7 szokatlan dolog, amit kipróbáltam az ágyban és IMÁDTAM

7 szokatlan dolog, amit kipróbáltam az ágyban és IMÁDTAM

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói