Kiderült, ki hogyan érzi magát nőként/ férfiként a munkahelyén

2018.december.15.

Van, amiben teljes az egyetértés: Magyarországon a női és a férfi munkavállalóknak egyaránt 63%-a gondolja úgy, hogy a nőknek és a férfiaknak együtt kell tenni azért, hogy ugyanolyan lehetőségekhez jussanak a nők a munkahelyeken. A két évvel ezelőttiekhez képest már ma is sokan ítélik valamivel jobbnak a helyzetet; a legnagyobb mértékű javulásról az alapfokú végzettségűek számoltak be. A következő két év kihívások elé állítja a munkáltatókat: a dolgozók folyamatos javulást várnak. A nyitottabb munkahelyek kialakításában kíván segítséget nyújtani egy most induló, "Két Lépés" nevű program is.

Férfi - nő
Fotó: Shutterstock

Négy év alatt több mint 20%-kal nőtt azok száma, akik sürgetőnek tartják, hogy a munkahelyük tegyen érte, hogy a nők és a férfiak ugyanolyan lehetőségekhez jussanak náluk. Ebben nincs lényegi eltérés a nők és férfiak véleménye között. Abban viszont van különbség, hogy ki mennyire lát rá a jelenlegi helyzetre: a nőknek gyakrabban mesélnek arról, ha a családban valakit hátrányos megkülönböztetés ér a neme miatt. Nekik a negyedük, a férfiaknak alig több mint a tizedük hallott ilyen történetet egy családtagjától.
A Nyitottak Vagyunk és a Gemius egy országos, a 18 évesnél idősebb internetező munkavállalókra nézve reprezentatív kutatásban arra voltak kíváncsiak, hogy milyen változásokat érzékelnek a nők, és milyen tapasztalatai vannak a férfiaknak. A kutatás eredményeire alapozva a Nyitottak Vagyunk "Két Lépés" néven programot indít, többek között cégekre szabott mérésekkel, előadásokkal. Azokat várják, embereket, munkahelyeket, akik szerint nőként és férfiként együtt kell tennünk azért, hogy ugyanolyan lehetőségekhez jussanak a nők a munkahelyeken, és akik hisznek abban, hogy együtt messzebbre juthatunk.

A klímaváltozástól és környezetszennyezéstől tartanak leginkább a magyarok

A klímaváltozástól és környezetszennyezéstől tartanak leginkább a magyarok

Hol tartunk most?

Egyre több embert érdekel a téma világszerte, és Magyarországon is. Itthon a munkavállalók 60%-a tapasztalta az elmúlt két évben, hogy a munkahelye tett azért, hogy a nők és a férfiak ugyanolyan lehetőségekhez jussanak. "A változás mindenkit érint. Az, hogy a nők számára egyre többen igyekeznek ugyanolyan lehetőségeket biztosítani, nem csak a nők életére van pozitív hatással. Fontos megértenünk, hogy ez a folyamat kiben milyen kérdéseket vet fel, ehhez párbeszédre, és adatokra egyaránt szükség van. A Két Lépés programunkkal ennek szeretnénk terepet biztosítani" - mondta Miklós Melinda, a Nyitottak Vagyunk ügyvezetője.

Van, amiben nagy az egyetértés a nők és a férfiak között

● Mind a nők mind a férfiak több mint 60%-a egyetért azzal, hogy a férfiak számára is hasznos lenne, ha a nők is ugyanolyan lehetőségekhez jutnának a munkahelyeken.
● A megkérdezettek 4 / 5-e azt gondolja, hogy csupán a neme miatt senki ne jusson előnyhöz.
● A férfiak és a nők nagyjából ugyanannyira tartják fontosnak a munka és a magánélet egyensúlyát.
● Több mint a válaszadók kétharmada gondolja úgy, hogy fontos, hogy ha egy férfi szeretne, akár részben otthon maradhasson a kisgyerekével.
● Nagyon kevesen vannak ma már, akik azt gondolják, hogy azért van kevesebb női vezető, mert a nők nem elég ambíciózusak (16%).
● A válaszadók 60%-a tapasztalta az elmúlt két évben, hogy a munkahelye tett azért, hogy a nők és a férfiak ugyanolyan lehetőségekhez jussanak. A legnépszerűbb változás a több gyermekbarát lehetőség volt (pl. rugalmasabb munka). Bár arról, hogy egyes családbarát lehetőségek (pl. kiterjesztett szabadság, bölcsőde stb.) elérhetőek-e az adott munkahelyen, a dolgozók 25-50%-a még mindig nem tud.
● Ahol a kiegyensúlyozottabb nemi arányok felé mozdult a cég, az emberek 71%-a örült neki.
● Ahol elkezdtek szabadabban beszélni arról, hogy egyenlő lehetőséget biztosítanának a nőknek és a férfiaknak, a dolgozók 64%-a üdvözölte a lépést.
● 100-ból mindössze 9 ember örült annak, hogy ha olyan véleményt hallott, hogy valaki szerint az, ha a nők ugyanolyan lehetőségeket kapnak, már a férfiakat hozná hátrányba.A nők szemszögéből

Nem csak az látszik, hogy a nők gyakrabban hallanak valamilyen hátrányos megkülönböztetésről szóló történetet, hanem az is, hogy az ilyen helyzetek előfordulását jóval gyakoribbnak látják a férfiaknál:
● A válaszadó férfiaknak 42%, a nőknek csak 28%-a gondolja úgy, hogy a nőket nem éri hátrány az előléptetések során. Érdekes adat, hogy az elmúlt két évben a nők ugyan előléptetést nagyobb arányban kaptak, mint a férfiak, de ezek pusztán motiválóbb feladatokat jelentettek. Fizetésemelést a nők szignifikánsan ritkábban kaptak, mint a férfiak, pedig ugyanolyan gyakran kértek.
● A férfiaknak csak 34%, a nőknek viszont 46%-a gondolja úgy, hogy a női vezetőkkel szemben jóval több az előítélet, ezért van kevesebb női vezető. Az, hogy növekszik a női vezetők száma, az emberek nagy többségét nem zavarja, de a vélemények megoszlanak: a férfiak 29%-a, a nőknek mindössze 17%-a nem örül neki.
● A családbarát lehetőségek közül a nők számára a férfiaknál lényegesen fontosabb a távmunka, és a munkahelyi bölcsőde vagy óvoda.


A férfiak szemszögéből

Az apaszerep és a munkahely összeegyeztethetősége foglalkoztatja a férfiakat.
● A válaszadó férfiak 67%-a ért egyet azzal, hogy fontos, hogy ha egy férfi szeretne, akár részben otthon maradhasson a kisgyerekével, kivehesse a részét a családi gondoskodásból. Azt, hogy ezt a munkahelyük kiterjesztett apasági szabadsággal tudná-e támogatni, az emberek fele nem tudja. A férfiak közül többen várják a cégüktől, hogy ilyen lehetőséget kínáljanak az apáknak, mint a nők közül.
● A férfiak a nőknél nagyobb arányban dolgoznak olyan helyen, ahol vagy a cég, vagy az ő munkakörük nem rugalmas.

A "Két Lépés" program első videokampányában ismert nőket és férfiakat is megszólaltattak a kutatás kapcsán. Ők saját élményeiket osztják meg egymással. A videókat a Nyitottak Vagyunk YouTube csatornáján lehet követni. Aki pedig hallatná a hangját, megosztaná a tapasztalatát, megteheti: a Nyitottak Vagyunk és a Gemius közös kérdőíve továbbra is elérhető a honlapjukon.

Ez is érdekelhet

Imádjuk Katalin hercegné és Vilmos herceg titkos beceneveit

Imádjuk Katalin hercegné és Vilmos herceg titkos beceneveit

Sztárhírek

Itt a bizonyíték, milyen fantasztikus édesanya volt Diana hercegnő

Itt a bizonyíték, milyen fantasztikus édesanya volt Diana hercegnő

Monitor

12 könyv Reese Witherspoon ajánlásával, amit magyarul is elolvashatsz

12 könyv Reese Witherspoon ajánlásával, amit magyarul is elolvashatsz