#KihívásElfogadva Rémlik a trend? Magyarázzuk!

2020.augusztus.5.

Ha régóta gazdagítod a közösségi média körét, akkor tudod, hogy az Instagram trendek úgy jönnek-mennek, hogy szinte követni sem lehet őket. Nem is olyan rég, még mindenkinek a fala fekete négyzetekkel volt tele, - prezentálva ezzel a Black Lives Matter fontosságát - esetleg a hírességek John Lenon szövegeket énekeltek. Mégis mostanában mindenhol fekete-fehér szelfik bukkannak fel a platformon.

Mind tudjuk, hogy ezeknek a kihívásoknak a legtöbbje nem több, csupán permformatív jellegű. Hányszor kell magunktól megkérdezni: ha most elfogadom a kihívást, azzal tényleg segítek valakinek? (Igen, rád gondolunk, Ice Bucket Challange!)
A legutóbbi trend, ami az Instán, sőt nálunk a Facebookon is hódít, a #ChallengeAccepted, magyarul #KihívásElfogadva őrület. A dolog lényege, hogy nők ezrei a fent említett fekete-fehér képeket osztják meg magukról, a női összefogás jegyében. Ezen kívül megjelölnek más nőket, hogy csatlakozzanak a mozgalomhoz. Olyan nagy nevek is megcsinálták, mint Jennifer Lopez, Reese Witherspoon, Khloe Kardashian, Eva Longoria, Natalie Portman, Rashida Jones és még többen csatlakoztak az elmúlt napokban.

Sok közös van ezekben a nőkben, de az egyik fontos az az, hogy mindannyian leírták a képük alá, hogy mennyire fontos az, hogy a nők támogassák egymást. Ennek a legfontosabb hashtagje a #womensupportingwomen, amin már több mint 8,5 millió poszt van, viszont a mozgalom célját már nem ismertetik a leírásban. Ez a szám azt mutatja, hogy nem csak a celebek álltak bele a kihívásba.
A New York Times egyik újságírója, Taylor Lorenz szerint sok lehetőség van, hogy mégis honnan eredeztethető. 2016-ban is fekete-fehér fotókkal hívták fel a figyelmet olyan fontos dolgokra, mint a "rák-tudatosság" illetve a "pozitivitás terjesztésére".

A Times beszélt egy "influencer marketing" szakértővel is, aki szerint ez az egész szelfi-kör Alexandria Ocasio-Cortez Képviselőházban tartott beszédére vezethető vissza, miután Ted Yoho "kibaszott ribancnak" nevezte a nőt. Ocasio-Cortez beszéde után kezdtek el mozgolódni a feminista és női jogokat hirdető posztok a különböző platformokon.
Egy másik népszerű elmélet szerint a kihívás Törökországból származik, ahol azért posztolták a fekete-fehér portrékat, hogy tiltakozzanak a nemi alapú erőszak ellen. Az író és művész, Mina Tunay több képen keresztül adta meg a háttértudást a történtekhez és összekapcsolta a hashtaget egy másik "femicide" történéssel, a barátja által meggyilkolt egyetemistával, Pinar Gültekinnel.

A szépségipar még mindig nagyon távol áll az igazi sokszínűségtől

A szépségipar még mindig nagyon távol áll az igazi sokszínűségtől

Mind ezek ellenére, az Instagram megerősítette, hogy a #ChallengeAccepted törökországi fellendülése más, mint az USA-ban elterjedt változat.

Végül, ha az a célod, hogy támogasd a nőket, akkor erre a Twitter felhasználók egy logikusabb ötlettel álltak elő, mint egy beállított, szétfilterezett szelfi.

Ez is érdekelhet

Tökéletes időkapszula – A hét könyve: Menekülés New Yorkból

Tökéletes időkapszula – A hét könyve: Menekülés New Yorkból

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: a Kos új embereket ismer meg, az Ikreket csalódás érheti

Napi horoszkóp: a Kos új embereket ismer meg, az Ikreket csalódás érheti

Divathírek

Ismét itt az aranyláz - ezek a legdivatosabb ékszerek most

Ismét itt az aranyláz - ezek a legdivatosabb ékszerek most