Kis lépésekkel egy fenntartható jövő felé – interjú Daubner Anna divattervezővel

Hirdetés

A környezettudatos szemlélet, a tudatosság egy nagyon fontos lépés, hogy hosszú távon jót tegyünk a bolygónak. Daubner Anna divattervezőnek régóta szívügye a téma, most elárulja, milyen lépéseket tehetsz azért, hogy tudatos legyél az öltözködésben is.

Daubner Anna
Daubner Anna
Fotó: Földi Ádám

Egyre több márka ismeri fel, hogy a fenntartható szemlélet nagyon fontos. Te mit gondolsz erről?

Mindenképp dicséretes, hogy egyre több nagyvállalat kampányol vagy áll ki a környezettudatosság mellett. Ennek a szemléletnek hosszú távon rendkívüli hatása lehet a környezetre, nagyban befolyásolja a jövőnket.

Milyen lépéseket teszel ez ügyben?

Régóta biciklivel közlekedem, bár nem kifejezetten ezért hagytam abba a húsfogyasztást, de nagyon örülök neki, hogy ezzel a lépéssel is támogatom a környezetet. Próbálok figyelni arra, hogy tudatosan vásároljak, kerüljem az impulzusvásárlásokat, rengeteg vintázs ruhám van. Tervezőként abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy viselhetem a saját ruháimat, de más tervezőktől is szívesen beszerzek egy-két darabot. Persze időnként becsúszik egy-egy high fashion darab is, de egyre ritkábban.

Anna egykor rengeteg ruhát halmozott fel feleslegesen
Fotó: Földi Ádám

A #RethinkFashion by Perwoll arra hívja fel a figyelmet, hogy a lassú divat nem egy hóbort, a tartósan hordható ruhák még közelebb viszik a fogyasztókat a fenntartható szemlélethez.

Fontos lépés, hogy egyre több nagyvállalat követi ezt az irányt és ad hangot a fenntarthatóságnak. A segítségükkel nagyon sok embert edukálhatnak a témában, ez pedig még közelebb vihet minket ahhoz, hogy bár kis lépésekkel, de szépen lassan teljesen természetes legyen a környezettudatos szemlélet. Fiatalabb koromban rengeteg ruhát vásároltam – fölöslegesen. Nem szükséges minden alkalomra új darabot venni, a minőség és a ruhák átláthatósága sokkal fontosabb, mint a mennyiség. Szerencsére egy ruhának rengeteg élete lehet, ha valamelyiket megunod, vagy nem szeretnél feltétlenül újat venni, rengeteg lehetőséged van: a közösségi média oldalakon remek csereberecsoportok vannak, és egyre több szuper secondhand-üzlet nyílik, ahol akár dizájner darabokra is bukkanhatsz.

Milyen szempontok szerint vásárolsz?

Fontos a kényelem, minden alkalommal megnézem a címkén lévő anyagösszetételt, próbálok újrahasznosított vagy újrahasznosítható anyagból készült darabokat választani. Az általam tervezett ruhák esetében is vannak organikus anyagok, de használok újrahasznosítható poliésztert is. A fenntartható anyagok drágábbak, emiatt szeretem a már korábban megszokott, hagyományos anyagokkal keverni egy kollekción belül. Ahhoz, hogy egy ruha időtálló legyen, nem mindegy, mivel és hogyan mosod. Könnyedén tönkre lehet tenni az adott darabot, és az sem mindegy, milyen anyagból készült. Egy eredeti selyemanyagnak még a hideg víz is káros. Nagyon sokat számít, hány fokon mosol, milyen mosóprogramot és mosószert használsz.

Mit tanácsolsz azoknak, akik szeretnének komolyabban foglalkozni a témával, hogyan induljanak el?

Az én életemben is szép lassan alakultak ki a szokások. Nagyon sokat számít, ha például csökkentjük a fast fashion holmik vásárlását, és inkább beszerzünk egy magyar tervező által készített kulcsdarabot. Fontos lépés, így nemcsak a környezetet védjük, és nem halmozunk fel fölösleges darabokat, hanem egyúttal a hazai vállalkozásokat is támogatjuk. Az újrahasznosított vagy újrahasznosítható anyag is fontos kérdés. A mosás vonatkozásában pedig fontos szemléletváltás lehet az is, hogy nem kell minden viselés után azonnal kimosni az egyes ruhadarabokat. Lehet szellőztetni, a farmeranyagnak is jót tesz hosszú távon, ha kevesebb víz éri. Kis lépésekben kell haladni, ami még közelebb visz a fenntartható szemlélet felé.

#RethinkFashion by Perwoll
Fotó: Földi Ádám

A Perwoll nemcsak a ruháid megfelelő ápolásáról gondoskodik, hanem #RethinkFashion by Perwoll kampányuk irányt mutat, hogyan alakíthatjuk át a divatipart a fenntarthatóság jegyében. A színes ruhák az idő múlásával kifakulhatnak, de a megfelelő szín- és szálápolás segítségével élénkségük és intenzitásuk tovább tarthat. Óvd meg ruháidat a kifakulástól és a túl korai elhasználódástól a Perwoll Renew & Care kapszulával*, mely környezetbarát csomagolással lett megalkotva: a doboz 50 százalékban újrahasznosított műanyagból készült és 100 százalékban újrahasznosítható!

*A Perwoll Renew & Care kapszula gyermekektől távol tartandó!

Szöveg: Csáti Melinda

Fotó: Földi Ádám

Smink: Leányfalvi Vanda

Haj: Hevesi Krisztián @tecza.salon

Ez is érdekelhet

Jobb, ha sietsz, ezek a filmek ugyanis hamarosan kikerülnek a Netflix kínálatából

Jobb, ha sietsz, ezek a filmek ugyanis hamarosan kikerülnek a Netflix kínálatából

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő