Úgy érzed, nem hat rád a koffein? Ez lehet az oka

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Általában viszonylag hamar energikusabbnak szoktad magad érezni egy csésze kávé elfogyasztása után, egy ideje viszont hiába iszol több csésze kávét, mégis mintha nem történne semmi? Vagy talán soha nem is tapasztaltad még meg a koffein élénkítő hatását, hiába fogyasztasz rendszeresen kávét vagy fekete teát? Ez bizony tényleg előfordulhat, és több oka is lehet.

Úgy érzed, nem hat rád a koffein? Ez lehet az oka
Fotó: Klaus Vedfelt/Getty Images

Egy fárasztó nap közepén különösen nagy késztetést érezhetünk arra, hogy megigyunk egy csésze kávét. Talán ilyen és ehhez hasonló helyzetekben érzékelhetjük a leginkább, ha a bevitt koffein esetleg nincs ránk hatással, ami igazán bosszantó tud lenni. Bár nem létszükségletünk, hogy koffeint fogyasszunk, mégis, ha úgy érzed, rád sem hat, jobb ha tudod, milyen okok állhatnak mögötte.

Nem alszol eleget

Ha nem alszol eleget, hamar úgy érezheted, hogy szükséged van egy koffeines italra, ám lehet, hogy éppen az alváshiány miatt nem lesz rád hatással. Amikor ugyanis ébren vagyunk, a szervezetünk adenozint termel, egy olyan vegyületet, amelynek hatására egy idő után fáradtságot tapasztalhatunk. Alvás közben az adenozin kiürül a szervezetünkből, míg a koffein átmenetileg meg tudja akadályozni, hogy ez a vegyület pihenésre ösztönözze az agyunkat.

Mivel a koffein azt az érzést tudja kelteni bennünk, hogy több az energiánk, az adenozin mindaddig csak halmozódik a szervezetedben, amíg végre valóban eleget nem alszol. A tudományos kutatások pedig arra is rávilágítottak, hogy ha három egymást követő napon mindössze 5 órát alszunk, akkor a koffein már egyáltalán nem javítja az éberségünket vagy a teljesítményünket, még akkor sem, ha egyébként energikusabbnak szoktuk érezni magunkat egy csésze kávé elfogyasztása után.

Vigyázz: ha így étkezel, hamar fáradtnak érezheted magad

Vigyázz: ha így étkezel, hamar fáradtnak érezheted magad

Bizonyos gyógyszerek okozzák

Ha szedsz valamilyen gyógyszert, és azóta úgy érzed, hogy kevésbé vagy energikusabb egy csésze kávé elfogyasztása után, esetleg nem is tapasztalsz semmilyen változást, akkor lehet, hogy az adott készítmény lehet az oka. Egyes gyógyszerek ugyanis lelassítják a koffein felszívódását és anyagcseréjét a szervezetünkben. Ezen kölcsönhatások mértéke gyógyszerenként eltérhet, de a kutatások szerint az antidepresszánsok, a pajzsmirigy, magas vérnyomás, cukorbetegség, gyomorégés, szorongás, stroke és magas vérnyomás elleni gyógyszerekre különösen jellemző lehet.

Nem iszol elég koffeint

Gyakran hallhatjuk, hogy a koffeinbevitelünkkel érdemes vigyázni, és egy bizonyos napi mennyiséget nem ajánlott túllépnünk (többek közt azért, mert fáradtságérzetet is okozhat). Viszont kialakulhat olyan helyzet is, amikor éppenséggel nem iszunk elég koffeint ahhoz, hogy érezzük az energizáló hatását. Többek közt a súlyunk, az életkorunk és a nemünk is hatással lehet arra, hogyan hat ránk a koffein, így ha mondjuk egy csésze kávét ittál, de még nem érzed magad elég ébernek, egy második csésze kávé nagy valószínűséggel jó döntés lehet. De természetesen azt is érdemes figyelembe venned, hogy összességében mennyi koffeint fogyasztottál aznap, és ha továbbra sem leszel energikusabb, valószínű, hogy más a probléma forrása.

A genetika miatt

Ha te is azoknak a táborát erősíted, akik soha ne érezték úgy, hogy a koffein éberebbé tenné őket, akkor nagy valószínűséggel genetikai ok áll a háttérben. Egy 2011-es tanulmány során a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy az emberek körülbelül 10%-a hordoz olyan gént, amelynek hatására kevésbé érzékenyek a koffeinre. Így akár több csésze kávét is megihatnak úgy, hogy alig vagy egyáltalán nem érzik a hatását. De az is jelentősen függ a genetikától, hogy milyen hamar és mennyi ideig érzed a koffein hatását.

Szerencsére azonban ebben az esetben sincs szó arról, hogy semmit ne tehetnél, ha energikusabb szeretnél lenni. Egyrészt bőségesen kaphatók - illetve házilag is elkészíthetők - olyan koffeinmentes energiaszeletek, energiagolyók, amelyek táplálkozási szempontból segíthetnek sokat, illetve a kellő mennyiségű vízfogyasztás és egy tartalmas, tápláló reggeli elfogyasztása is fontos. De egy séta a friss levegőn, napsütésben, vagy egy napközben beiktatott rövidebb edzés is nagyon hasznos lehet.

Forrás: wikihow.com, insider.com, risescience.com

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Fenntartható biodesign és innovatív anyagtervezés - ez a Szimbio Lab sikerének két titka

glamour plusz ikon Fenntartható biodesign és innovatív anyagtervezés - ez a Szimbio Lab sikerének két titka

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Ezt a cold brew koktélt neked is el kell készítened egy forró nyári napon! (x)

Ezt a cold brew koktélt neked is el kell készítened egy forró nyári napon! (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)