Komposztálás a városban? Lehetséges?

2021.szeptember.1.

A komposztálás kapcsán ritkán jut eszünkbe városi környezet, holott sűrűn lakott területeken is van lehetőség a szerves hulladékok környezetbarát kezelésére.

Komposztálás a városban? Lehetséges?
Fotó: Shutterstock

A komposztálás nemcsak környezetbarát, de rendkívül költséghatékony is. Tulajdonképpen a természet sajátos módja az újrahasznosításra. A szerves anyagok szabályozottan bomlanak le, új hasznos termék, humusz keletkezik belőlük, amellyel a talajt tudjuk táplálni értékes anyagokkal. Ehhez magára a szerves hulladékra, levegőre, bomlást végző élőlényekre és komposztládára van szükség.

A legkönnyebben kertes házaknál, intézményeknél oldható meg, de nem ritka manapság a beltéri komposztálás sem. Mivel a háztartási hulladék 30-50%-át szerves anyagok teszik ki, komposztálásukkal látványosan lehet a kommunális hulladék mennyiségét csökkenteni. Érdemes lehet a helyi önkormányzatnál rákérdezni, hogy van-e komposztálási program, a fővárosban is gyakoriak a komposztkeret osztások a lakosság részére. Illetve egyre népszerűbb és elterjedtebb a közösségi komposztálás is. A fővárosban már több ponton került kialakításra ilyen komposztálási lehetőség. Azonban akár mi magunk is készíthetünk komposztládát maradék anyagokból, például raklapból, megmaradt téglából, csirkehálóból. A kialakításnál figyeljünk oda, hogy biztosított legyen a megfelelő szellőzés, elhelyezésnél pedig árnyékos helyet keressünk. Nagyon fontos, hogy legyenek felelősök (komposztmesterek), továbbá egy társas közösségben a lakók képzése is elengedhetetlen, hogy a későbbiekben ne érkezhessenek panaszok. A kezdeti költségek (komposztládák, eszközök beszerzése) mellett talán a legnehezebb magát a lakóközösséget meggyőzni arról, hogy nekivágjanak a komposztálásnak, ugyanis sok tévhit kering a komposztálással kapcsolatban. Az egyik ilyen, hogy büdös, és odavonzza a nemkívánatos állatokat. Ezért is tartjuk elengedhetetlennek a képzéseket, és komposztmesterek kijelölését, mert a megfelelő tudással és gyakorlattal ezek a problémák könnyen kiküszöbölhetőek.

Korábban már szó esett arról, hogy első lépésként mindenképpen tájékoztatni kell a lakóközösséget a komposztpont létesítéséről, és nem érdemes erőltetni azoknál, akik úgy érzik, nem szeretnének ebben részt venni. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy később nem gondolhatják meg magukat vagy ne érkeznének új lakók. A közösségi komposztálás haladásáról, eredményeiről az átláthatóság kedvéért is célszerű rendszeres időközönként beszámolni. Mind a személyes kontaktus, mind a rendszeres kommunikáció csökkenti annak a valószínűségét, hogy a lakók nem megfelelően használják a komposztpontot, és olyan hulladékok kerülnek bele, amelyek nem odavalók. Minél többen érzik magukénak a projektet, annál biztosabb a siker is.

Működő közösségi komposztpontok a fővárosban:

ÚJLIPÓTVÁROSI KOMPOSZTÁLÓK

- Budapest XIII. kerület, Visegrádi u. 36.

- Budapest XIII. kerület, Hegedűs Gyula u. 45–47., Visegrádi u. 42–46.

- Budapest XIII. kerület, Katona József u. 33/b.

KOMPOSZTÁLÁS KÖZÖSSÉGI KERTBEN

- Lőrinci Kertelő, XVIII. kerület, Dolgozó út 18.

A HUMUSZ KÖZÖSSÉGI KOMPOSZTPONTJA

- Humusz Ház, XI. kerület, Saru u. 11.

Működő közterületi komposztpontok a Főkert Nonprofit Zrt. kialakításában:

- Tabáni Komposztbarátok

- Szent István parki komposztbarátok

- Városmajori Komposztbarátok

- Feneketlen(-tavi) komposztbarátok

- Erzsébetvárosi Komposztbarátok

- Józsefvárosi komposztbarátok

(Forrás: Humusz Szövetség)

Ha kedvet kaptál a komposztáláshoz, keresd fel a www.komposztalj.hu oldalt, vagy keresd fel a Humusz munkatársait!

Ez is érdekelhet

„Meg akartam találni a valódi önmagamat” - Seema Mathew festőnővel, mellrák túlélővel beszélgettünk

„Meg akartam találni a valódi önmagamat” - Seema Mathew festőnővel, mellrák túlélővel beszélgettünk

Monitor

8 hátborzongató Netflix-horrorfilm, ami garantáltan adrenalin-löketet ad

8 hátborzongató Netflix-horrorfilm, ami garantáltan adrenalin-löketet ad

Divathírek

Karakteres formák, látványos színek: megérkezett a Furla új kollekciója

Karakteres formák, látványos színek: megérkezett a Furla új kollekciója