Könyvelő-Net: végre egy startup, ami összeköti a vállalkozásokat a nekik való könyvelővel

2022.május.12.

A Könyvelő-Net egy olyan startup, ami egyszerűen, gyorsan és hatékonyan köti össze a vállalkozásokat a nekik való könyvelővel.

Végre egy startup, ami összeköti a vállalkozásokat a nekik való könyvelővel!
Végre egy startup, ami összeköti a vállalkozásokat a nekik való könyvelővel!
Fotó: Gettyimages.com

A Könyvelő-Net története 2020. elején indult, amikor két barát, Andris és Dia a saját vállalkozásuk kapcsán arról beszélgetett, hogy milyen nehéz megfelelő könyvelőt találni. Elhatározták, hogy létrehoznak egy megoldást, ahol a hozzájuk hasonló vállalkozók megbízható könyvelőket találhatnak, akik tisztában vannak az ő iparáguk sajátosságaival, és ahol azonnal látják a könyvelési díjakat is. 2020. márciusában azonban berobbant az életünkbe a koronavírus járvány és vele együtt az első karantén időszaka.

Ezzel pedig az online platform létrehozása különösen aktuálissá vált: a digitalizáció olyan sebességbe kapcsolt, ami korábban elképzelhetetlennek tűnt. Pár hónap leforgása alatt olyan mértékű fejlesztés valósult meg, ami korábban évek alatt zajlott le: a home office és a remote munkavégzés lett az “új normális”, online adtuk le a bevásárlásainkat, és szakembert is egyre inkább online kerestünk.

Egy 2020. őszén készült reprezentatív kutatás (NRC Hungary: A KKV-k digitalizációja Magyarországon; 2020. szeptember) szerint az emberek 57%-a még mindig család és barátok körében kérdez körbe, ha szakembert – például könyvelőt – keres, de 54% már az interneten is keres. Közülük pedig 44% csak olyan szakemberben bízik, akikről talál értékelést, véleményt. Ez azt mutatja, hogy a személyes ajánlás is az online térbe költözik. A könyvelők is egyre inkább ismerik fel, hogy a potenciális új ügyfeleket online csatornákon keresztül érik el – hiszen itt keresik őket.

Korábban azonban nem létezett olyan felület, ami a két felet hatékonyan összekötötte volna.

A könyvelőktől Andris és Dia többször is megkapta az oldal fejlesztését megelőző piackutatás során, hogy “a vállalkozók úgyis csak ár alapján döntenek”. Ez azonban az esetek többségében nem a vállalkozóknak felróható szűklátókörűség, hiszen más információ – egy rövid bemutatkozás mellett – jellemzően nem is volt elérhető.

Az oldalukon ebben kínálnak segítséget a könyvelőt kereső vállalkozóknak és vállalkozásoknak: pár adatuk megadása után személyre szabott találati listát látnak, csupa olyan szakemberrel,

  • akik tisztában vannak a tevékenységük szabályozási-könyvelési sajátosságaival, 
  • akikről a korábbi ügyfeleik által írt értékeléseket elolvashatják, 
  • ahol azonnal előzetes könyvelési díjakat látnak, és
  • ahol a releváns ajánlatokat összehasonlítható, áttekinthető táblázatban látják. 

Sőt, azt is láthatják, hogy a könyvelő rendelkezik-e felelősségbiztosítással – sajnos ez ugyanis nem alapvetés.

Ezek a szempontok segítenek a megfelelő könyvelő kiválasztásában – mert hiába ajánlja a szomszéd a saját könyvelőjét, aki az autószerelő műhelyének 20 éve hiba nélkül könyvel és még baráti árat is mondana, nem biztos, hogy a webshopodnak vagy a freelancer vállalkozásodnak ő lenne a legalkalmasabb.

Andris és Dia erős meggyőződése, hogy a személyes ajánlást megfelelő számú hiteles értékeléssel meg lehet törni, hiszen ezeket az értékeléseket Hozzád hasonló vállalkozók írják – és noha még a sok pozitív vélemény se jelent arra garanciát, hogy Neked is ő lesz a tökéletes könyvelő, talán nagyobb súllyal esik latba, mint egyetlen ismerős véleménye.

Az árakat pedig a könyvelők által a regisztrációjuk során megadott, tételes díjak és a Te adataid alapján kalkulálják az oldalon, azonnal, így a találati listán az igényeidnek megfelelő könyvelők előzetes árait is azonnal láthatod.

Megoldották azt is, hogy ne egy Arany Oldalak jellegű listát lássanak csak a könyvelőt keresők: a könyvelők ajánlatait egyrészt összehasonlítható módon és táblázatos nézetben is megnézheted, másrészt az egyezés mutató minden fontos információt magában foglal, ami alapján érdemes választani. Az egyezés mértéke egy olyan százalékos mutató, ami figyelembe veszi a könyvelő vállalkozótól való távolságát, iparági tapasztalatát (a kereső iparágában), átlagos ügyfél-értékelés pontszámát és az előzetesen kalkulált díjat és a kereső preferenciáit is – a 100%-os érték pedig a legmegfelelőbb könyvelőket jelöli.

Ha pedig fontos Neked, hogy a leendő könyvelőd a digitális megoldások terén se legyen elveszett, keresd a találati listán a Digitális Könyvelő Minősítéssel rendelkező könyvelőket: ezt a kezdeményezést a Könyvelő-Net a számlázz.hu PARK alapítókkal közösen álmodta meg, majd hozta létre. Az a könyvelő, aki eléri az Arany vagy Ezüst fokozatú minősítést, a munkája során alkalmazza a digitális, okos megoldásokat, ügyfeleit pedig proaktívan támogatja (pl. Hírlevelekkel, könyvelési anyagokból készült riportokkal).

Ajánlatot kérni is lehet az oldalon keresztül, egyetlen kattintással – ez még nem kötelez semmire se az Könyvelő-Net, se a könyvelők felé. A könyvelő keresés teljesen ingyenes – üzleti modelljük szerint a könyvelők tudnak előfizetni a megjelenésért.

Merre tart a Könyvelő-Net, mik az alapítók céljai?

Andris és Dia azon dolgoznak, hogy a Könyvelő-Net legyen az a weboldal, ami minden vállalkozónak eszébe jut, amikor külsős könyvelőt, bérszámfejtőt, adótanácsadót vagy könyvvizsgálót keres. Ezt pedig nem csak itthon szeretnék elérni, jelenleg azon munkálkodnak, hogy megvessék a lábukat az első külföldi piacukon is (Bookkeepie néven).

A növekedés másik iránya pedig a szolgáltatás paletta bővítése: az oldalukon keresők jelentős hányada új alapítású vállalkozás, ahova az első könyvelőt keresik. Az ilyen vállalkozások igényeit minél teljeskörűbben szeretnék kiszolgálni partnereikkel együttműködésben.

Azt pedig, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások és könyvelőirodák valós problémáira nyújtanak innovatív, platform alapú megoldást, nem csak ők látják remek üzleti ötletnek: indulásuk után nem sokkal Hello Biznisz különdíjat nyertek a Telekom Magenta Kraft programján, majd a Design Terminal V4 Startup Force startup versenyében első körben a legjobb 5 magyar csapat közé kerültek, majd a felkészítő táborban nyújtott teljesítményük alapján ők kerültek be a régiós programba legjobb magyar csapatként. Partnereik között tudják többek között a számlázz.hu-t és a Magyar Könyvelők Országos Egyesületét is.

Digitális vállalkozás indítását tervezed?

Dia és Andris tanácsai a saját korábbi banki stratégiai és controlling, illetve Big4 tanácsadói tapasztalatuk, valamint a Könyvelő-Net 2 éves működése alapján:

  1. A vállalkozás indítását mindenképp egy alapon piackutatás előzze meg: kérdőívben, interjúk során próbáld minél jobban megérteni a célközönséged problémáit, és azt, hogy az általad nyújtott szolgáltatás valós problémát old-e meg, és ezt a megoldást hajlandóak-e megfizetni. Ezt nem szabad megspórolni, és nem szabad csak az ismerősök véleményére támaszkodni – hangsúlyozzák. 
  2. Ha még nincs is kész teljesen a szolgáltatás, de létezik egy olyan verziója, ami alkalmas arra, hogy a potenciális vásárlók ki tudják próbálni, el tudják kezdeni használni (amit Andris és Dia csak “hörcsög-MVP-nek” nevez), érdemes vele kilépni a piacra: a visszajelzésekből rajzolódhat ki a végleges változat. (MVP: minimum viable product, vagyis minimálisan életképes termék)
  3. A jelenlegi digitalizációs hullámra még mindig nem késő felülni, lépj minél hamarabb! 

Ha könyvelőt keresel induló vállalkozásodhoz, a Könyvelő-Net oldalán a legjobb helyen jársz!

Szöveg: Turay Dia

Ez is érdekelhet

A hőségben csak egy jeges kávé segíthet! Alessandra Ambrosio brazil topmodell is ezzel frissül fel

A hőségben csak egy jeges kávé segíthet! Alessandra Ambrosio brazil topmodell is ezzel frissül fel

G-Szex

Ezek a legkárosabb filmes hazugságok a szexről

Ezek a legkárosabb filmes hazugságok a szexről

Szépséghírek

Emeld ki napbarnított bőröd ezekkel a nyári körmökkel!

Emeld ki napbarnított bőröd ezekkel a nyári körmökkel!