Sokkal nagyobb eséllyel találsz párt, ha úgy randevúzol, mint az amerikaiak

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A randevúzási szokások nemcsak korosztályonként, de kultúránként is nagy változatosságot mutatnak. A cél azonban általában mindig és mindenhol ugyanaz: találni egy társat magunknak. A kérdés már csak az, az ismerkedésnek melyik módja a leghatékonyabb.

Mutatjuk, miért előnyös egyszerre több emberrel randiznod | Westend61
Mutatjuk, miért előnyös egyszerre több emberrel randiznod | Westend61
Fotó: Gettyimages.com

Képzeld el, hogy találkozol egy kedves emberrel, akivel elmentek randizni, ami remekül sikerül. Minden klappol, és már az első találka végén megbeszélitek a következőt. A köztes időben azonban véletlenül összefutsz vele, amikor éppen valaki mással randevúzik. Vajon mi történik ilyenkor? Összetörik a szíved? Arra gondolsz, hogy minden, amit hittél erről az emberről és a köztetek lévő vonzalomról, hazugság? Esetleg ott rögtön vagy a következő találkozáskor számonkéred? Most lehet, hogy megleplek, de egyáltalán nem biztos, hogy ami történt, az bármilyen problémát is jelentene. Sőt. Egyre inkább azt gondolom, hogy mindenkinek így kellene randevúznia.

AMERIKAI MÓDI

Az USA-ban ez egyébként általában bevett szokás. Ott, ha két ember elkezd találkozgatni, el kell telnie egy bizonyos időnek, és természetesen meg kell születnie egy bizonyos vonzalomnak ahhoz, hogy leüljenek megbeszélni, kizárólagossá teszik-e a kapcsolatot, vagy sem. Ez azt jelenti tehát, hogy amíg nem beszéltek erről, addig annyi emberrel randevúznak párhuzamosan, ahánnyal csak akarnak, feltéve, ha nem hazudják azt a másiknak, hogy csak vele találkoznak. A randialkalmazások korában ez itthon – még ha gyakran kimondatlanul – is terjedni kezdett, azonban mivel a mi kultúránkba még nincs annyira beágyazva, sok zavartságot is okozhat, ezért érdemes néhány alapszabályát megismerni a kötetlen randevúzásnak.

EZÉRT JÓ ÖTLET

Érdemes megnézni, miért előnyös egyszerre több emberrel randevúzni. Képzeld azt, hogy munkát keresel. Mit gondolsz, mikor van esélyed a legjobb döntést hozni az alábbi esetek közül?

  1. Van egy elég jó munkád, amelyet nem akarsz feltétlenül otthagyni, de ha adódna egy remek lehetőség, akkor mozdulnál, ezért rendszeresen frissíted a Linkedin-profilodat.
  2. Munkanélküli vagy, vagy nagyon rosszul érzed magad a jelenlegi munkahelyeden, és úgy tűnik, van egy egész jó lehetőség, ha viszont sokáig vacillálsz, mást vesznek föl a pozícióra.
  3. Néhány hónapon belül szeretnél másik munkát találni, de nem sürgős a dolog, ezért figyeled a felmerülő lehetőségeket, és több interjúra is elmész.

Tapasztalatból talán rájöttél már, hogy az első esetben találnak meg a legjobb lehetőségek. Ez pedig nemcsak a munkában, hanem a romantikus ismerkedésben is így van. Méghozzá azért, mert amikor az ember jól érzi magát a bőrében, akkor másképp viselkedik. Egyfelől sokkal vonzóbb, mivel kiegyensúlyozottabb és vidámabb, másfelől nem tűnik elkeseredettnek, nem azt sugározza a másik felé, hogy létszükséglete egy kapcsolat. Ezt a gesztusokból, beszédstílusból, mimikából nagyon könnyű megfigyelni. Az elkeseredettséget, alacsony önbizalmat egy állásinterjún éppúgy messziről megérzik, mint egy első randin.

Nem véletlen, hogy gyakran akkor jön el az életünkbe a nagy ő, amikor pont nem számítunk rá. Ugyanakkor ezt az állapotot nem lehet erőfeszítések árán elérni. Akár a munkában, úgy a szerelmi életben is teljesen normális, ha azt érzed, hogy nem kielégítő számodra, ahol vagy, és másra vágysz. Nem kell tehát erőltetetten úgy tenni, mintha nem is keresnél párkapcsolatot, egyfelől mert ezt úgysem lehet, másfelől mert akkor becsapod magadat is, ami mindig negatív következményekkel jár.

MIVEL RONTHATOD EL?

A fentiekből következik, hogy érdemes egyszerre több emberrel is randevúzni, feltérképezni a lehetőségeidet, türelmesnek lenni, és válogatni. Ennek egyébként egyszerű közgazdaságtani okai is vannak: ha limitáltnak hisszük a lehetőségeinket, akkor hajlamosak vagyunk sokkal értékesebbnek látni azt a keveset, amit elérhetünk. Ez egyfelől azzal a veszéllyel fenyeget a párválasztás terén, hogy egy közepes partnerrel jössz össze, akivel aztán nem leszel hosszú távon boldog, másfelől pedig azzal, hogy ha mégis találkozol egy nagyon értékes emberrel, annyira szorongani fogsz, nehogy elszalaszd, hogy a viselkedéseddel szabotálod majd a kezdődő kapcsolatot. Az ugyanis hatalmas nyomást helyez a másik emberre, ha már az első találkozáskor boldogságod egyetlen forrásának érzi magát, másfelől sajnálatos módon bármilyen jó parti is vagy, ha úgy viselkedsz, mintha az első ember, akivel megiszol egy kávét, megfelelne számodra mint potenciális partner, akkor a másik szemében jelentősen csökken az értéked.

Ez a munkában is így van: ha a világ legjobb jelöltje azzal fejezi be az állásinterjút, hogy „nagyon vágyom erre az állásra, semmilyen egyéb opcióm nincs, ezért remélem, hogy felvesznek ide”, az gyanút kelt, és afelé tereli a munkaadót, hogy ne ezt az embert vegye fel. Egy párkapcsolatban is azt szeretné érezni az ember, hogy elnyerte a másik kegyeit, megszerezte őt, jó partit csinált, nem pedig azt, hogy valaki elkeseredetten rávetette magát, csak mert ő volt az első épkézláb ember, akivel találkozott.

ÍGY CSINÁLD JÓL

Az őszinteség és a folyamatos kommunikáció nagyon fontos! Egy ismerkedés elején nem feltétlenül kell beszámolni a másiknak arról, hogy még négy emberrel randevúzol rajta kívül, de ha szóba kerül, akkor legyél nyílt. Emellett a legfontosabb, hogy mindig mindenkivel tisztázd, mit is kerestek pontosan. Ha tartós kapcsolatot szeretnél, akkor ne randizz olyasvalakivel, aki kötetlen viszonyt keres, és saját magad előtt is tisztázd, pontosan mit is keresel. A különböző embereket pedig ne egymáshoz hasonlítsd, hanem arra figyelj, milyen érzéseket okoznak benned, hogyan viselkednek veled, egyeznek-e az értékeitek, érzitek-e a kölcsönös tiszteletet egymás iránt, legfőképpen pedig azt, hogy folyamatosan fejlődik-e a kapcsolat. Ez fogja azt eredményezni, hogy néhány hét vagy hónap alatt magától válik az egyik kapcsolat fontosabbá, mint a többi, míg sok olyan lesz, amely pár randevú után el is hal. Ha kellő önbizalommal, nyíltsággal és a másik emberre hangolódva veszel részt ezekben a találkozásokban, akkor rövid időn belül egyértelművé válik, ki az, aki igazán neked való.

A cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2022-es szeptemberi lapszámában jelent meg.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Kármán Odett és Kamarás Norbi kettesben, felhajtás nélkül szeretnék megélni az esküvőjüket

Kármán Odett és Kamarás Norbi kettesben, felhajtás nélkül szeretnék megélni az esküvőjüket

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Ezt a cold brew koktélt neked is el kell készítened egy forró nyári napon! (x)

Ezt a cold brew koktélt neked is el kell készítened egy forró nyári napon! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)