Minden test fehérnemű-reklám test! - Kozma Rita ismét a sokszínű szépség mellett kampányol

2021.július.24.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy milyen káros az önértékelésre, az önbizalomra az, ha lépten-nyomon ugyanolyan, vagy legalábbis nagyon hasonló alkatú, korosztályú modellekkel látunk különböző termékeket hirdetni. Hiszen nem vagyunk egyformák. Szerencsére.

Fotó: Tiszolczi Lilla
Fotó: Tiszolczi Lilla

Plus size stylistként, testpozitív aktivistaként az ügyem az, hogy minél többen - és igen, ebbe a divat- és a szépségipar is beletartozik megértsék, hogy nem csak egyféle szépség létezik. Értem én, hogy a hamvas bőr és retus jót tesz az üzletnek, nincs is ezzel gond, ha mást is látunk a fotókon, a reklámfilmekben. A probléma ott kezdődik, ha csak ezt látjuk. Ha csak egyféle bőrszínt, alkatot, magasságot, korosztályt.

Fotó: Tiszolczi Lilla

Hogyan tud azonosulni egy teltebb lány a hosszú lábú, gazellatermetű modellekkel? Legyen olyan? És ha nem tud? És ha ő más? Márpedig mindannyian mások vagyunk. Éppen ezért van szükség a sokszínűségre. A ceruza, az eper alkatra a homokóra alkat mellett. A rövid hajnak a hosszú mellett, a fehér bőrnek a barna mellett, a ráncos arcnak a ránctalan mellett. Éppen ezért van szükség arra, hogy akár csak egy fehérnemű kampányban a sokszínűséget dicsérjük, hiszen milyen is lenne, ha mindenki egyenrobot lenne, mint a stepfordi feleségekben? Szomorú, sekélyes és egysíkú világ lenne.

Fotó: Tiszolczi Lilla

Ezért is kértem fel a PLUSZtár influencereket és a PLUSZ Klub tagjait, hogy álljanak a kamera elé és mutassuk meg közösen, hogy milyen sokfélék vagyunk mi, nők. A lányok, nők fehérneműre vetkőztek és boldogan, küldetéstudattal a szívükben vállalták a fotózást. Mert ez közös ügyük. Nekik is, nekünk is, mindannyiunknak.

Hogy ezzel is üzenjünk a többi nőnek kortól és alkattól függetlenül, hogy: “hahó, én is olyan alkat, korosztály vagyok, mint te. Nem vagy egyedül.”

Fotó: Tiszolczi Lilla

Mert a sokszínűség megmutatása egy üzenet, hogy: nem vagy egyedül. Nem vagy egyedül, hiszen lehet ahogy te, úgy én is betegség miatt híztam, vagy fogytam. Nem vagy egyedül, hiszen ahogy te, úgy én sem tudok lebarnulni nyáron és nem csak a barna bőr lehet szép és szexi. Nem vagy egyedül, mert ahogy neked sem, úgy nekem sem a korom határozza meg az értékemet. Nem vagy egyedül és ezek a test-pozitív kampányok pont neked és hozzád szólnak, hogy tudd, nem csak egyféle szépség létezik. Az pedig csak hab lenne a tortán, ha a szépség- és divatcégek is azt mondanák: igen, szóljunk több emberhez! Mutassuk meg a vásárlóinknak, hogy rájuk is gondoltunk, amikor azt a terméket megálmodtuk.

Fotó: Tiszolczi Lilla

Ha pedig te netalán úgy gondolod, hogy csak egy makulátlan testű és korosztályú nő mutathassa meg magát a kamerának, gondolj bele egy pillanatra: tényleg az a magabiztosságunk, a jókedvünk, az önszeretetünk elérésének az útja, ha csak egyféle szépséget látunk mindenhol? Amivel a nőknek csupán csekély hányada tud azonosulni? Biztos, hogy negatív jelzőkkel illethetjük azokat, akiknek nagyobb az orruk, kerekebb a csípőjük vagy több rajtuk a heg vagy az anyajegy?

Ugye, hogy mennyivel szerethetőbb az az élet, ahol elfogadjuk, sőt örülünk annak, hogy milyen szép, színes a világ.

Kövesd Ritát az alábbi közösségimédia-oldalakon!

https://www.facebook.com/KozmaRitaplussize

https://www.instagram.com/kozma.rita/

https://www.tiktok.com/@kozma.rita.styling?lang=hu-HU

Ez is érdekelhet

Ezek a Bika jegyűek kristályai

Ezek a Bika jegyűek kristályai

Divathírek

Vélemény: Jogosan viselhette Kim Kardashian Marilyn Monroe ruháját a Met gálán?

Vélemény: Jogosan viselhette Kim Kardashian Marilyn Monroe ruháját a Met gálán?

G-Életstílus

Szerelemféltés, avagy így romanticizálja az erőszakot a kultúránk

Szerelemféltés, avagy így romanticizálja az erőszakot a kultúránk