4+1 vízi kaland nyárra: kis odafigyeléssel elkerülheted a hüvelyfertőzést is! (x)

Hirdetés

2021. július 12.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ha nyár, akkor irány a víz! Nincs is jobb érzés, mint mikor a nyári hőségben csobbanhatunk egyet a hűs vízben, vagy egy menetelősebb nap után áztathatjuk magunkat egy jakuzziban. Néhány dolgot azonban érdemes észben tartanod, ha nagyobb lélegzetvételű vízi kalandra vállalkozol, ugyanis olyan intim problémák is visszatérhetnek, amiket már rég kezeltnek hittél...Olvasd el Kata történetét, aki sajnos pont ebbe futott bele.

Vigyázat, hableányok: az egész napos lubickolásnak kellemetlen következménye is lehet
Vigyázat, hableányok: az egész napos lubickolásnak kellemetlen következménye is lehet
Fotó: Gettyimages.com

— Az újranyitástól bezsongva kezdtem el tervezgetni az idei nyaralást, aminek fókuszában teljes mértékben a vízisportok álltak — kezdte történetét Kata. — Június elején viszont pechemre elkaptam egy hüvelyfertőzést — szerencsére gyorsan meggyógyultam —, így párommal végül július közepére tettük át a balatoni nyaralásunkat. Kenuztunk, vizibicikliztünk, SUP-oltunk, aquaparkoztunk, fantasztikus volt! Beneveztünk egy vízisíelésre is, de ezt végül egy roppant bosszantó dolog miatt ki kellett hagynunk — mesélte.

Igazi adrenalinbomba

— Az egyik napot igazán sűrűre terveztük. A SUP-ot próbáltuk ki, ami gyakorlatilag állva evezést jelent, és kiválóan fejleszti az egyensúlyérzéket. Nagy lelkesedéssel vetettük bele magunkat. Néhányszor ugyan borultam, és időbe telt, mire hozzászoktam a deszkához, de minden percért megérte! Aztán kora délutántól az egyik aquaparkban lazítottunk. Kipróbáltuk valamennyi medencéjét és csúszdáját, de végül a jakuzziban áztattuk órákig magunkat kellemesen elfáradt tagjainkat pihentetve — nosztalgiázott Kata.

A megelőzéshez több kell

— Mint említettem, júniusban elkaptam egy hüvelyfertőzést, így a nyaralásunk alatt igyekeztem mindent megtenni az intim higiéniámért. Figyeltem rá, hogy mindig zuhanyozzak és fürdőruhát váltsak a csobbanások után, arra, hogy alaposan szárazra töröljem magam odalent is. Vittem illatanyagmentes tusfürdőt, hogy még véletlenül se újuljon ki a nyavalya valamilyen irritáló vegyi anyag hatására. A WC-használatkor is fokozottan ügyeltem a helyes – elölről hátra, azaz hüvely felől a végbél felé – törlési irányra, nehogy ártalmas baktériumok jussanak a hüvelyembe a végbélnyílásból. Még az együttléteink után is rohantam ki a mosdóba, hogy a pisilés segítsen eltávolítani az esetlegesen bejutó ártalmas bacikat.

Éppen ezért majdhogynem sokkot kaptam, amikor a nyaralásunk vége felé, egyik reggel újra tapasztaltam a tüneteket és a jellegzetes hüvelyfolyást!

A vízi lét tényleg a sellőknek való

— Rögtön felkerestem egy megbízhatónak mondott honlapot, a www.intimfertozes.hu -t. Az itt olvasottak megerősítették a gyanúmat, hogy valószínűleg minden megelőzési törekvésem ellenére ismét bakteriális eredetű intim fertőzésem van! Kiderült, hogy bizony nem mindenre figyeltem oda. Például érdemes lett volna kerülnünk a hosszantartó forró fürdőzést, és valóban, ahogy belegondoltam, a tampont is egyre ritkábban cseréltem a ciklusom végén, ami éppen a nyaralásunk elejére esett. A gyógyulás ideje alatt az együttléteket is kerülni kell a párunkkal, de legalábbis használjunk óvszert, nehogy visszafertőzzük egymást. A tünetek enyhítésére szerencsére vény nélkül kapható, tejsavat és glikogént tartalmazó hüvelyi készítmények is alkalmasak. A vízisít viszont így is el kellett halasztanunk — mesélte szomorúan.

Nem jelent jót a visszatérés

— Megtudtam azt is, hogy nagyon fontos, hogy rendesen csináljam végig a kezelést, ne hagyjam abba a tünetek enyhülésekor. Ugyanis egy ki nem kezelt hüvelyfertőzésnél fennáll a veszély, hogy kiújul, és így akár komolyabb szövődményei is lehetnek. Így mostantól igyekszem még jobban odafigyelni az intim egészségemre, és megadni neki a megfelelő törődést a különböző megelőzési teendőkkel. Egyrészt nem szeretnék állandóan nőgyógyászhoz járni, kényelmetlenül érezni magam a tünetek miatt, és végképp nem szeretném megkockáztatni, hogy kialakuljon egy kismedencébe – méhbe, petevezetékekre - terjedő gyulladás. Éppen elég, hogy a nyaralásom végét elszúrta ez a nyavalya, úgyhogy hazaérés után az első teendőm volt időpontot kérni a nőgyógyászomhoz, hogy leellenőrizze, már biztosan minden rendben van — zárja le történetét Kata.

Mihez vezethet, ha kiújul egy hüvelyfertőzés?

A ki nem kezelt hüvelyfertőzés felszálló fertőzésekhez, így például méhnyálkahártya- vagy petevezeték-gyulladáshoz vezethet. Várandósság esetén pedig akár koraszülés kockázatát is fokozhatja. Így tehát fordulj az orvosodhoz, ha a hüvelyfertőzés — ami leggyakrabban bakteriális vagy gombás eredetű, a tünetekről, kialakulásról bővebben ITT és ITT olvashatsz — gyakran, vagy kevesebb mint 2 hónap alatt visszatér. Gyanús az is, ha 3 napon belül nem csökkennek a tüneteid vagy 7 nap után sem szűnnek meg. Ha szoptatsz vagy ha terhes vagy, akkor pedig mindenképpen és mielőbb keresd fel az orvosodat!

Edukációs célú online kampányt indított a Bayer Hungária Kft., a cél a 18-28 éves nők megszólítása egy sokak által tabuként kezelt témával kapcsolatban: az intim higiéniához fűződő tévhiteket szeretnék lerombolni és tisztába tenni az idevágó kérdéseket. A cikkek tartalmát támogatják, kiegészítik ezek a videók: vaginavigator.hu.

A cikk a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Koppenhága utcáiról a globális divattérképre: mit tud a dán divat?

glamour plusz ikon Koppenhága utcáiról a globális divattérképre: mit tud a dán divat?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

Téged is zavarnak a szemed alatti karikák? Íme 3 tipp, hogy többé ne kelljen aggódnod miattuk (x)

Téged is zavarnak a szemed alatti karikák? Íme 3 tipp, hogy többé ne kelljen aggódnod miattuk (x)