“Nincs annál rosszabb döntés, mint amikor valaki csak küllem alapján választ négylábút maga mellé” - Segítsd a kutyamentést!

2021. szeptember 21.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

„Nem gondoltam, hogy ennyi baj lesz vele, az ismerősömnek is ilyen volt és ő tök okos." Talán egyike azoknak a legnehezebben megemészthető mondatoknak, amit minden állatvédő, tréner, kutyák viselkedésében szakértő félve hall. A mai napig egy túlromantizált elképzelés él a kutyatartásról és a kutyaválasztásról Magyarországon.

“Nincs annál rosszabb döntés, mint amikor valaki csak küllem alapján választ négylábút maga mellé” - Segítsd a kutyamentést!
Fotó: Getty Images

Részben talán köszönhető ez a gyermekkori filmjeink idilli, vattacukros, családi kutyás életet bemutató filmkockáinak, valamint a rendszerszintű edukáció hiányának, de az sem segíti a kutyák igényeit figyelembe vevők táborát, amennyire presztízskérdésként tekintenek sokan a kutyatartásra. Márpedig nincs annál rosszabb döntés, mint amikor valaki csakis küllem alapján választ négylábút maga mellé. “Szeretnénk, ha a kutyás életről és megfelelő társ kiválasztásáról alkotott túlromantizált kép változna az emberek fejében, ezért is fektetünk nagy hangsúlyt, energiát és humán erőforrást a kutya igényeinek megfelelő gazdi megtalálásába szervezetünkben.” - jegyezte meg Harmath Eszter, az MFÖEK alapítvány kuratóriumi elnöke.

A MFÖEK Alapítvány egy budapesti átvevő önkéntes szervezet, akik a miskolci-, kisvárdai-és ózdi gyeptelepekről mentenek kutyákat és cicákat. Keverék kutyák mentését tűzték ki célul, az ő örökbefogadásukat hivatottak népszerűsíteni. Megfontolt örökbefogadási szabályok mentén gazdisítják mentvényeiket, hogy biztosak lehessenek abban, hogy az örökbefogadni vágyó életvitele, személyisége, ideje, tapasztalata találkozik a kiszemelt kutya igényeivel. Egy kutya ideiglenes befogadójával sok beszélgetésen és jelölttel való találkozáson eshet át, mire megtalálják az ideális otthont a négylábúnak. A rendszer a jelöltnek akár versenyeztetésnek is tűnhet, viszont semmiképp sem erről van szó. “A mai napig hatalmas terhet ró az állatvédőkre az átgondolatlanul meghozott döntés a kutyaválasztásban, mindegy, hogy örökbefogadásról vagy kutyavásárlásáról van szó.Nagyon könnyen rosszul tud elsülni, ha új kutya jön a házhoz és igényeit nem veszik figyelembe, vagy ha gazdi előtte nem készült fel megfelelően. Sajnos minden állatvédő pontosan tudja, hogy mi történik akkor, ha valaki rájön, nem bír el az új jövevénnyel. Minden megunt, kidobott eb jobb esetben menhelyen köt ki, átvevő szervezetnél, vagy a környék gyepmesteri telepén, hiszen még mindig van egy elég meghatározó létszámú kutyatartó réteg hazánkban, akik úgy gondolják az önkéntes állatvédők, telepek és menhelyek kötelessége felelősséget vállalni a gazdik átgondolatlanul meghozott döntéseiért.” - mesélte Harmath Eszter.

Az MFÖEK-nél egy külön önkéntesi csapat dolgozik a hozzájuk érkező potenciális gazdik előszűrésén, hogy biztosak legyenek abban, hogy az örökbefogadói irányelveikkel megegyezik az adott jelölt kutyatartásról való elképzelése és az adott gazdikereső mentvény igényeinek megfelelő körülményeket tud biztosítani. Ezután jön csak az, hogy megnézik, lehet e közös útja a mentvénynek és a jelöltnek a későbbiekben. Ha az ideiglenes befogadó az őt támogató koordinátorral együtt úgy érzi, szívesen beszélgetnek a jelentkezőkkel, elindul egy hosszabb beszélgetés és randi folyamat, ahol egyik oldalról sincs még semmilyen elköteleződés. Ez azért is kiemelten fontos, mert lehet, hogy épp a jelöltek jönnek rá az első vagy második randi után, hogy nem is olyan kutyát képzeltek maguk mellé, mint akire jelentkeztek, de lehet, hogy a szervezet részéről fogják azt mondani, hogy nem az adott mentvény az, akit szerintük keresnek, azonban szívesen segítenek nekik megtalálni az életükhöz, habitusukhoz és tapasztalatukhoz illő társat. Van, aki a randik után jön rá, hogy nem is kutya való neki, hanem a cicatartás az ő jövője, és van olyan is, hogy a szervezetnél kezdenek tapasztalatszerzésbe ideiglenes befogadóként, hogy felkészüljenek a gazdis életre. Az ember tanulás és tapasztalás útján jöhet rá, hogy mi az amit elbírhat kutyatartóként, épp ezért kiemelten fontos, hogy semmiképp se úgy fogadjon magához valaki egy kutyát, hogy ránézett és hazaviszi.

Ez egy nagyon nehéz szakma, mert nehéz azt kérni az emberektől, hogy racionális és felelősségteljes döntést hozzanak egy olyan világban, ahol minden egyes nap, akár több alkalommal a vizuális élmény és külcsín határozza meg mit honnan szerzünk be. Elméleti szinten a recept pedig egyszerű lenne, hogy kevesebb kutyától váljanak meg gazdáik. “Ha nem sportolunk, nem mozdulunk ki sokat és a kedvenc időtöltésünk a kanapén heverészés, nem szabad aktív kutyát választani magunk mellé, bármennyire is szép a kék szeme. Ha alig van időnk és keveset vagyunk otthon, nem felelős döntés bébi kutyát örökbefogadni. Kép alapján beleszeretni egy mentvénybe nem elég, az nem jelenti azt, hogy a jelölt jó gazdija lenne a kutyának. Az örökbefogadásnak és kutya befogadásának, vásárlásának egy hosszú, átgondolt és tudatos döntésnek kell lennie, amire nem csak mentálisan kell felkészülnie a leendő gazdának, de financiálisan, tudásban és szabadidőben is, hogy minden jól alakuljon az összecsiszolódásban.” - mondta Tarkó Zsófia, az alapítvány vezetőségi tagja.

Az MFÖEK Alapítvány nemrég adománygyűjtést is indított “Utcai mixből legdrágább kincs” címmel, így ha te is szívesen támogatod a gyeptelepi kutyák kijutását és mentvények orvosi költségeinek fedezését, ezen linken tudod segíteni őket: https://adjukossze.hu/adomanygyujtes/2408

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Itt meg mi történik? Mit keres Meghan Markle esküvői ruhában?

Itt meg mi történik? Mit keres Meghan Markle esküvői ruhában?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Fontos: 3 alapszabály strandoláshoz az egészséged érdekében (x)

Fontos: 3 alapszabály strandoláshoz az egészséged érdekében (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Itt a nyár és vele együtt a GLAMOUR-napok - Szerezd be kedvenc kuponjaidat! (x)

Itt a nyár és vele együtt a GLAMOUR-napok - Szerezd be kedvenc kuponjaidat! (x)