Lakásfelújítás: megnéztük, hogyan éri meg belevágni!

Szponzorált tartalom

2021.március.29.

Új lakást vettél, amire ráfér a felújítás? Esetleg hosszú idő után megújítanád otthonodat? Nem maradsz segítség nélkül, hiszen igényelhetsz többféle támogatás közül választhatsz, ha lakásfelújításról van szó. Azonban nem mindegy, mekkora összegből szeretnéd ezt kivitelezni, és hogy ehhez képest mi az igénylés folyamata. Most utánajártunk, hogyan varázsolhatod újjá lakteredet úgy, hogy az a legjobban megérje.

A lakásfelújításhoz többféle anyagi támogatás igényelhető
A lakásfelújításhoz többféle anyagi támogatás igényelhető
Fotó: Gettyimages.com

Egyre többen vágnak bele a lakásfelújításba, nagyrészt a legfeljebb hárommillió forintos vissza nem térítendő állami támogatásnak köszönhetően. A maximum összeg egy legalább hatmillió forintos felújítás esetén használható ki – ezt azonban meg kell előlegezni, a kincstár ugyanis csak utólag fizet. Ha nincs a költségekre félretéve ennyi pénz, akkor is érdemes lehet belevágni a felújításba – a kérdés már csak az, hogy miből éri meg a legjobban. Erre keresték a választ a Bank360.hu elemzői.

Ha éppen hat millió forint hiányzik a lakás teljeskörű felújításához, akkor ezt a pénzt több mód is van előteremteni. Több államilag támogatott konstrukció is elérhető jelenleg, amely kedvező feltételeket kínál, az azonban a tervezett munkálatoktól és az igénylő élethelyzetétől függ, hogy melyiket éri meg igénybe venni.

Nem mindegy, mit takar a felújítás

A felújítás egy általános fogalom, ebbe sok minden belefér, a beépített bútorok cseréjétől a fűtéskorszerűsítésen át a ház bővítéséig. Érdemes tisztázni még az elején, hogy mire kell a pénz, a különböző célokra ugyanis eltérő állami támogatásokat lehet igénybe venni.

Az egyszerűbb felújítási munkálatokra és a korszerűsítésre vehető igénybe a lakásfelújítási támogatás, illetve az ehhez kapcsolt lakásfelújítási kölcsön. A legfeljebb hat millió forintos jelzáloghitelt állami kamattámogatással lehet igénybe venni, ennek köszönhetően a legfeljebb 10 éves futamidő alatt fixen 3 százalékos kamattal lehet törleszteni – ez a piacon elérhető fix kamatozású jelzálogkölcsönökhöz képest kedvezőnek számít. Az igényléshez a lakásfelújítási támogatás és a választott hitelintézet feltételeinek kell megfelelni.

Meglévő ingatlan bővítésére a csok támogatás igényelhető, melynek az összege a meglévő és a vállalt gyerekek számától függ – használt ingatlan bővítésére 600 000-2 750 000 forint közötti összeg érhető el. Ha a bővítés célja a tetőtér beépítése, ezzel együtt pedig egy önálló, új lakás kialakítása, akkor akár 10 millió forint támogatást is lehet szerezni. Emellett mindkét esetben felvehető kettő vagy több gyermek után kamattámogatott kölcsön, szintén 3 százalékos fix kamattal az állami kamattámogatásnak köszönhetően. A preferált kistelepülésen élőknek korszerűsítésre és bővítésre a falusi csok is elérhető, melyhez szintén igényelhető a kedvezményes kölcsön.

A babaváró hitel lehet a jolly joker

A legfeljebb 10 millió forintos, kamatmentes babaváró hitel felhasználása kötetlen, vagyis a fentiek közül bármelyik lakáscélra igénybe vehető, sőt kombinálható is a többi támogatással. Az első öt évben a törlesztés minden igénylőnek kamatmentes, ezután viszont csak akkor jár a kedvezmény, ha ez idő alatt legalább egy gyermeke született a párnak. Ha öt év alatt nem született gyermekük, akkor egy összegben vissza kell fizetni az addig igénybe vett kamattámogatást. A babaváró hitel tehát azok számára lehet ideális választás, akik gyermekvállalás előtt állnak, számukra viszont többszörösen meg is térülhet ez a döntés. Az igényléstől számítva az első gyermek garantálja a kamatmentességet a futamidő végéig, a második gyermek után az állam átvállalja a fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik gyermek születése után pedig a teljes fennálló tartozást – vagyis akár a teljes hitelösszeg vissza nem térítendő támogatássá is alakítható.

Összefoglalva: mivel több támogatási forma is elérhető, érdemes a fennálló élethelyzet és a kitűzött lakáscélok alapján kiválasztani a megfelelő támogatási formát. Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy az állami feltételrendszer miatt speciális szabályoknak kell megfelelni, akár évekkel a támogatás igénylése után is. Ha ugyanis ezeket megszegjük, az a támogatás visszafizetését, sőt akár büntetőkamat felszámolását is jelentheti.

Ez is érdekelhet

Gyász! Felfoghatatlan: Virgil Abloh az Off-White alapítója, a Louis Vuitton tervezője halott

Gyász! Felfoghatatlan: Virgil Abloh az Off-White alapítója, a Louis Vuitton tervezője halott

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: a szerelem, házasság szempontjából kiváló a mai nap - november 28. vasárnap

Napi horoszkóp: a szerelem, házasság szempontjából kiváló a mai nap - november 28. vasárnap

Tedd & Ne tedd

Kate Middleton magenta kabátját legszívesebben letépnénk róla és elfutnánk vele a naplementébe

Kate Middleton magenta kabátját legszívesebben letépnénk róla és elfutnánk vele a naplementébe