Élhető luxus - Elegáns minimalizmus vagy klasszikus részletek egy otthonban

2021.március.18.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A luxus szó mindenkiben más érzéseket kelt és egyénenként változik a luxus értelmezése vagy annak a szintje; kinek mi a luxus?

Élhető luxus - Elegáns minimalizmus vagy klasszikus részletek egy otthonban
Fotó: Behance

A luxusvilla, luxuslakás szavak hallatán mi jut eszünkbe? A fényűzés, legtöbbször fényes burkolatok, a csillogó arany, -ezüst, -krómszínű kiegészítők és a kristálycsillárok kissé hideg-rideg hangulata, mely sokak számára cseppet sem csábító. Lehet ez egy sztereotípia, de lássuk be, van is alapja ezeknek a képzelettársításoknak.

A mai luxus -bár jellemzően státusz szimbólum is-, sokkal élhetőbbé vált és elsősorban a tulajdonosok kényelmét szolgáló környezetté alakult.

A tavalyi évben kezdődő egész világot érintő változások 2021-re is hatással vannak és a lakberendezés területén is változásokat hoztak. Legfőképpen azért, mert az emberek nagy része otthonról dolgozik és a családok sokkal több időt töltenek együtt, mint korábban. Az élhető luxus tehát kezdődhet már ott, hogy bármekkora helyünk is van, abban kialakítsunk mindenki számára egy zugot, ahol komfortosan érzi magát, ahová elvonulhat, ahol megélheti a számára kényeztető pillanatokat, ami feltölti. Mindezeket ki kell szolgálnia az otthonnak úgy, hogy az számunkra a legnagyobb biztonságot és kellemes megnyugvást nyújtó hely legyen!

A hétköznapok luxusától elvonatkoztatva nézzük meg általánosságban, hogy milyen is egy fényűző otthon 2021-ben!

A stílus jellemzői közül a legfontosabb a kényelem, a tökéletesség és a kortalan design. A feszes elegancia azonban már megenged némi lazaságot annak érdekében, hogy a kényelmet szolgálja. Nem ördögtől való az eklektika sem, sőt még emel is a luxuson, ha beemelünk néhány antik bútort vagy bármilyen régiséget a térbe. Legyen szó minimalista vagy klasszikus luxusról, a falkazetták és mennyezeti stukkók mindkét esetben hódítanak a dekorációk terén. Az enteriőrök precíz, mérnöki pontosságú tervezése, kiegyensúlyozott térszervezése és megkomponált berendezése elengedhetetlen e stílusban.

Felhasznált anyagok:

Fafurnéros falburkolatok vagy kazettás, stukkós festett falak, magas minőségű textil, illetve luxushatású természetes szálú tapéták. Trendik az olyan posztertapéták, melyek egzotikus növények, tájak rézkarc vagy festmény jellegű ábrázolásmódjával szinte fresco-t alkotva arisztokratikus miliőt idéznek. Bútorok esetén eredeti nemes faanyagok, faparketta – többnyire nagyméretű halszálka vagy francia halszálka (chevron) mintázatban. Kortalan divat a falszínnel megegyező beépített bútor alkalmazása. A hidegburkolatok terén továbbra is uralkodnak a nemes kőzetek, mint a márvány, onyx greslap utánzatai, de a faparketta mindenféle formájának padlólap változata is, lehet az akár intarziás „kastély-parkett” is.

Fotó: Ananbó
Phillip Jeffries Raffia-metál tapéta

Visszatér a rattanszövet az elegáns bútorok fiók,- és ajtó előlapjain vagy székeken, filigrán szófákon. A kényelmes fotelek és kanapék szövetei bársony jellegűek, puhák, körbeölelőek. A függönyök nemesek, de ezek is leginkább természetes anyagukból adódóan fényűzőek, mint pl. a selyem, lenvászon-keverék, némi csillogó fémszállal vagy nyomott mintákkal. A lakástextil gyártó cégek szeretnek a divatvilágból inspirálódni és a szövéstechnikákban megjelenítik a márkás ruházatokra jellemző struktúrákat.

Színpaletta: Idén a földszínek kerülnek előtérbe és a sötét tónusokat felváltják a könnyedebb, világosabb színárnyalatok. Kiegészítő lakástextíliákban szeretni fogjuk a zöldeket és úgy általában az erősebb tónusokat is, mint energikus színfoltokat. Az eleganciához hozzátartozik a finoman árnyalt színpaletta, tehát falak festésénél kerüljük a harsány színeket!

Berendezés: a bútorok összeválogatása nagy odafigyelést igényel akkor is, ha minden mindennel tökéletesen összeillik. Ha azonban némi eklektikát is viszünk a térbe, akkor igazán otthon kell lennünk a stílusok és matériák ismeretében. Olyan anyagokat használjunk, amelyek hosszan tartó jó minőségű alapot adnak az enteriőrnek. A kortalanság mindig eleganciát kölcsönöz. A nemes anyagok sosem mennek ki a divatból és sokáig szépek maradnak vagy felújíthatók!

Hiszek abban, hogy valamilyen luxus érzetre mindenkinek szüksége van. Valami olyanra, ami kiemel bennünket a hétköznapokból, ami kényeztet minket és rövidebb-hosszabb időre feledteti a nehézségeket. Ha elegáns tereket szeretnénk otthonunkban, de fényűzésre nincs lehetőségünk, akkor a rendezettséggel, okosan összeválogatott bútorokkal és kiegészítőkkel megteremthetjük magunknak a luxust. Ha a modern stílust kedveljük, akkor legyenek az alapok egyszerűek, de a kivitelezés minőségében ne kössünk kompromisszumot. A szépen megmunkált falak és burkolatok megadják a stílus alappillérét. Ha a klasszikus jegyek tetszenek jobban, de a költségvetésünk szűkös, akkor saját magunk is ragaszthatunk díszléceket a falakra, melyeket mindig a falszínnel azonosra fessünk! Figyeljünk arra, hogy ne legyen túl sok szín és kerüljük az eltúlzott dekorálást, mert zsúfoltság érzetet kelthet. Nagyvonalúság! Legyen ez az élhető luxus jelszava!

Farrow & Ball Oxford Stone színű fal, ORAC díszlécek
Fotó: Palkó György Enteriőr: Szakos Andrea

Szakos Andrea

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

Az elmúlt évtized legszebb szexjelenetét kaptuk meg a Netflixtől

Az elmúlt évtized legszebb szexjelenetét kaptuk meg a Netflixtől

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Ez az ősz legtutibb programja - ne hagyd ki! (x)

Ez az ősz legtutibb programja - ne hagyd ki! (x)

PR

Kiderült: Lékai-Kiss Ramóna elárulta, miért ilyen gyönyörű az arcbőre (x)

Kiderült: Lékai-Kiss Ramóna elárulta, miért ilyen gyönyörű az arcbőre (x)

PR

Igen, létezik otthoni arcfiatalítás látványos és tartós eredménnyel - ránckezelő készüléket teszteltünk (x)

Igen, létezik otthoni arcfiatalítás látványos és tartós eredménnyel - ránckezelő készüléket teszteltünk (x)

PR

Ilyen a tökéletes szépség-nap: fűszerezd meg egy kis luxussal! (x)

Ilyen a tökéletes szépség-nap: fűszerezd meg egy kis luxussal! (x)