A legjobb beltéri növények, amelyek az otthonod ékei lehetnek

2022.július.10.

Ha te is sokkal több időt töltöttél a négy fal között az elmúlt időszakban, talán te is gondoltál arra, hogy néhány szobanövény tökéletesen kiegészítheti az otthonodat. Amellett, hogy több oxigénnel látják el a teret, a stresszt is képesek lehetnek csökkenteni, így minden kétséget kizáróan megéri egy esélyt adnod nekik. Hogy a te otthonodba milyen növények illenek a legjobban, az sok tényezőtől függhet, de ha mindent szempontot alaposan átgondolsz, akkor könnyedén megtalálhatod a számodra legjobb beltéri növényeket.

Ron, Hermoine és Harry gyógynövénytan órán
Ron, Hermoine és Harry gyógynövénytan órán
Fotó: Vanity Fair

Figyelj az otthonod megvilágítottságára

A zöld családod megalapításához vagy kiválasztásához fontos, hogy átlásd az otthonod megvilágítását, ezért szánj egy kis időt arra, hogy felmérd, milyen irányba néznek az ablakaid. A legsötétebb zugokba a legkevesebb karbantartást és fényt igénylő növények kerüljenek (a szárított virágokat is beleértve), a virágzó és sok fényt igénylő növények, mint a pénz virág és az aloe vera pedig kerüljenek a napos ablakokba.

Aloe vera
Fotó: Getty Images

Ismerd meg a korlátaidat

Ha még nem gondoztál huzamosabb ideig egyetlen növényt sem, akkor először az alacsony karbantartást igénylő növények közül érdemes válogatnod. Ezek között a növények között is sok olyan van, amely bármely helyiséget képes beragyogni a szépségével, de mégis kevesebb figyelmet igényel. Ha néhány ilyen növényt hetekig pontosan úgy gondozol, ahogyan ajánlott, nyugodtan beszerezhetsz néhány több odafigyelést igénylő fajtát is, de akkor is inkább csak kis lépésekben haladj.

Legyél szaporításpárti

A szobanövények termesztésében az egyik legjobb dolog a szaporítás: az a művelet, amellyel egy meglévő növény lemetszett részéből egy új növény születik. A szobanövények szaporítása zseniális módja annak, hogy nagyobb kiadások nélkül bővítsd a szobanövény-gyűjteményedet. Ezek az új hajtások akár ajándékként is funkcionálhat, így a családtagjaiddal vagy a barátaiddal ugyanolyan növénygyűjteményetek is lehet.

A legjobb alacsony karbantartást igénylő szobanövények

Hagyd figyelmen kívül azt az apró hangot a fejedben, ami azt mondja: „Szeretnék kertészkedni, de egyszerűen semmit sem tudok életben tartani”. Szerencsére sok olyan szobanövény van, ami akkor is jól boldogul, ha huzamosabb ideig egyedül hagyod, és legfeljebb havonta kétszer kell öntözni. Ilyen például a legényvirág (Zamioculcas zamiifolia), a flamingóvirág (Anthurium), a vörös levelű fikusz (Ficus elastica ‘Burgundy‘) vagy a zebralevél (Calathea Orbifolia).

Flamingóvirág (Anthurium)
Fotó: Getty Images

A legjobb növények kis helyekre

Nincs olyan apró helyiség, ami ne tűnne hívogatóbbnak egy stratégiailag jól kiválasztott szobanövénnyel. Ennek érdekében leginkább egy élénk színű (például rózsaszín, lila, neonsárga) vagy látványos szobanövényt érdemes választanod. Jó opció lehet a pettyeslevél/szeplős arc (Hypoestes phyllostachya), a piroserű hálóslevél (Fittonia albivenis), a vadkakaó (Pachira aquatica) vagy például a közönséges elefántláb (Beaucarnea recurvata).

Pettyeslevél/szeplős arc (Hypoestes phyllostachya)
Fotó: Getty Images

A legjobb függő növények

A függő növények hatalmas előnye, hogy benépesítik a házat anélkül, hogy értékes négyzetmétereket foglalnának el, és könnyen a számukra ideális fényszükséglethez igazíthatod a helyüket. Arról nem is beszélve, hogy van valami tagadhatatlanul sikkes abban, ha a fejed fölött hosszasan nyújtózik egy szép zöld növény. Pont olyan hangulatot varázsol, mintha egy gyönyörű szállodai hallban lennél. Ennek a hangulatnak a megtekintéséhez ideális lehet a szobapáfrány (Nephrolepis exaltata), a vesszőkaktusz (Rhipsalis baccifera), a Rhaphidophora hayi vagy a kúszó, szívlevelű filodendron (Philodendron scandens).

Szívlevelű filodendron (Philodendron scandens)
Fotó: Getty Images

A legkönnyebben szaporítható növények

Ha egy igazi növénybirodalmat szeretnél az otthonodba, akkor szerencsés olyan növényeket választanod, amelyek könnyen szaporíthatóak. Persze bármilyent is választasz, türelemre lesz szükséged, amihez az sem árt, ha egy számodra igazán tetsző növényt próbálsz szaporítani. Jó ötlet lehet például a zöldike (Chlorophytum comosum) vagy a hegyescsúcsú futóka (Epipremnum aureum).

Zöldike (Chlorophytum comosum)
Fotó: Getty Images

A legjobb terebélyes növények

Ha luxuspálmákról álmodozol, amelyek szép szalmakosarakba vannak fészkelve, akkor nem vagy vele egyedül. Egy terebélyes szobanövény segít kiegyenlíteni a teret, és rögzíti az otthonodban lévő textúrákat. Ha nem bánod, hogy akár néhány bútorodra vagy egyéb holmidra is rálógnak a növények, akkor válaszd a közönséges datolyapálmát (Phoenix dactylifera), a lantlevelű fikuszt (Ficus lyrata), a papagájvirágot (Strelitzia reginae) vagy a vadkakaót (Pachira aquatica).

Lantlevelű fikuszt (Ficus lyrata)
Fotó: Getty Images

Szárított virágok

A szárított virágok szó szerint az élet és a halál határán állnak, de éppen ez teszi őket a belterek felbecsülhetetlen értékű részévé. Gyakran figyelmen kívül hagyjuk őket, ha szobanövényekről van szó, de mivel nem pusztulnak el a sötétben, ezért tetszés szerint bármelyik helyiség bármely pontján elhelyezhetőek. Nem is beszélve arról az előnyükről, hogy az öntözésükre sem kell időt fordítanod.

Fotó: Getty Images

Friss csokrok

A frissen szedett virágokkal könnyen feldobhatod a pultot vagy a nappaliban lévő asztalt, és biztos a te közeledben is van olyan termelői piac vagy virágbolt, ahonnan szép csokrok közül válogathatsz. Persze a természetben, vadon növekvő virágok is szóba jöhetnek, de akár egy virágküldő szolgálat segítségét is igénybe veheted, és akár előre megadott időközönként is kérhetsz házhoz friss virágot.

Fotó: Getty Images

A legjobb légtisztító növények

A belélegzett levegő tisztítására való képességüknek köszönhetően ezek a szobanövények egy lépéssel közelebb vihetnek álmaid oázisához. Méretüktől függően bárhová teheted őket, de ha teljes mértékben szeretnéd kihasználni az előnyeiket, helyezd őket olyan területekre, ahol a legtöbb időt töltöd. Ez lehet a hálószobád, a dolgozószobád vagy mondjuk az irodád. Ami pedig a konkrét növényeket illeti, remek választás lehet a nyílgyökér (Maranta Leuconeura), a fikusz bonsai (Bonsai Ficus retusa) vagy a kancsóka.

Fikusz bonsai (Bonsai Ficus retusa)
Fotó: Getty Images

A legjobb pozsgás növények és kaktuszok

Talán az alapvetően alacsony gondozási igényük vagy a szúrós széleik tehetnek róla, de a pozsgás növények és a kaktuszok nem mindig kapják meg a megérdemelt fénymennyiséget. Éppen ezért a legjobb, ha egymás mellé rakod őket, és az ablakpárkányod vagy a konyhapultod díszei lesznek. Mivel kis méretűek, mindenféle különleges virágtartóba is helyezheted őket. Az igazán szép összképhez remek választás a fás kövirózsa (Echeveria), a kövirózsa (Sempervivum), a karácsonyi kaktusz (Schlumbergera bridgesii) vagy a sarjika (Kalanchoe daigremontiana).

Kövirózsa (Sempervivum)
Fotó: Getty Images

A legjobb kevés fényt igénylő növények

Ha olyan helyiségbe keresel szobanövényt, ami korlátozottan kap csak természetes fényt, akkor ne várd meg, míg néhány szép virágod levelei megsárgulnak. Ehelyett kifejezetten olyan növényeket tegyél ide, amik kevés fényt igényelnek. Ilyen például a szalagpáfrány (Pteris Cretica), a vitorlavirág (Spathiphyllum), a könnyezőpálma (Monstera deliciosa) vagy a szobai szanszeviéria (Dracaena trifasciata).

Vitorlavirág (Spathiphyllum)
Fotó: Getty Images

A legjobb állatbarát növények

A háziállatok szeretnek szimatolni, nyalogatni és nassolni, de az utolsó dolog, amit szeretnénk, hogy mérgező leveleket nyeljenek le. Szerencsére több olyan növény is van, ami mellett a házi kedvenced is biztonságban lehet: ilyen a fokföldi ibolya (Saintpaulia), a vörösbarna üvegcsalán (Pilea involucrata), a madárfészekpáfrány (Asplenium nidus) vagy az aranypálma (Areca lutescens).

Aranypálma (Areca lutescens)
Fotó: Getty Images

Ez is érdekelhet

Hírességek túl az ötvenen, akik bátran vállalják a testüket bikiniben

Hírességek túl az ötvenen, akik bátran vállalják a testüket bikiniben

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Mit tegyünk, ha pozitív lett a HPV teszt eredménye? (x)

Mit tegyünk, ha pozitív lett a HPV teszt eredménye? (x)

PR

Minden, amit a Kardashian-nővérek vállalkozásairól mindig is tudni akartál (x)

Minden, amit a Kardashian-nővérek vállalkozásairól mindig is tudni akartál (x)

PR

Strandszoknya, túranaci vagy capri short - ezt viseld idén nyáron! (x)

Strandszoknya, túranaci vagy capri short - ezt viseld idén nyáron! (x)

PR

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)