Lesd el Jamie Oliver Ünnepi csokitorta receptjét!

2015.november.6.

Jamie Oliver receptjeit nem lehet nem imádni, pláne ha a fő összetevő a csokoládén alapszik. Nézd csak, milyen finomságot ajánl neked a sztárséf!

© Jamie Oliver Enterprises (Jamie Oliver: Otthonos ízek, 2015
© Jamie Oliver Enterprises (Jamie Oliver: Otthonos ízek, 2015
Fotó: DavidLoftus

Jamie Ünnepi csokitortája

Minden háztartásban lennie kell egy őrületesen finom csokitorta receptjenek, akar csak azért, hogy szinten tartsuk a csoki bevitelünket, de akar azokra a különleges alkalmakra is gondolva, amikor hirtelen szükségünk lesz egy frissen sült tortara, például ha úgy akarunk megérkezni egy vendégségbe, hogy mindenkinek elálljon a szava attól, amit hoztunk. Mindezektől függetlenül: ez az ünnepi torta újraírja a csokitorta eddigi működési szabályzatát: felséges az íze, fantasztikusa textúrája, lenyűgöző a külseje#8230; Ráadásul elvezet elkészíteni, és élvezet látni a fogadtatását.

Hozzávalók 16 személyre:
Piskóta: 250 gramm sózatlan vaj plusz egy kevés a megkenéshez, 150 gramm jó minőségű étcsokoládé (70%-os), 2 evőkanál olívaolaj, 300 gramm porcukor, 6 nagy tojás, 150 gramm sütőporos liszt, 4 evőkanál minőségi kakaópor
Csokis rizsréteg: 300 gramm jó minőségű étcsokoládé (70%-os) vagy jó minőségű tejcsokoládé plusz egy kevés a tálaláshoz, 75 gramm sózatlan vaj, 1 evőkanál folyós méz, 100 ml habtejszín, 100 gramm puffasztott rizs
Nugátmáz: 2 nagy tojásfehérje, 3evőkanál folyós méz, 200 gramm porcukor, 1 csapott kávéskanál borkő, fél kávéskanál vaníliakivonat, ráadás. fél kávéskanál narancsvirág vagy rózsavíz.


© Jamie Oliver Enterprises (Jamie Oliver: Otthonos ízek, 2015
© Jamie Oliver Enterprises (Jamie Oliver: Otthonos ízek, 2015
Fotó: DavidLoftus

Így készítsd el:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), zsírozz ki egy 23 cm átmérőjű mély, levehető oldalú tortasütőt, és körben dupla rétegben fedd le az oldalát zsírpapírral. A piskótához zúzd össze a csokit, és egy nagy hőálló edényben, csendesen gyöngyöző víz felett olvaszd fel a vajjal, az olajjal és a cukorral együtt, hogy fényes és sima legyen. Vedd le a tálat a tűzről, és hagyd kihűlni 10 percig, majd egyesével üsd bele a tojásokat és egy elektromos kézi habverővel, magas fokozaton verd simára. Szitáld bele a lisztet, a kakaót meg egy nagy csipetnyi tengeri sót, és verd tovább még egy darabig, amíg teljesen össze nem keverednek. Öntsd bele az előkészített tortaformába, és süsd úgy 50 percig, hogy ha egy kis fanyárssal megszúrod, majdnem tisztán jöjjön ki. (A torta teteje meg fog emelkedni, és lesznek rajta repedések, de ne izgulj, ezt mind eltakarja majd, amit a tetejére pakolsz.) Hagyd a formában hűlni 15 percig, majd tedd át egy drótrácsra, hogy teljesen kihűljön. Utána fektesd egy tortaállványra, majd a két felső réteget fektesd külön tálakra. (Ha látni akarod, hogyan kell csinálni, keresd fel a www.jamieoliver.com/how-to weboldalt.)

A csokis rizsréteghez törd össze a csokit, és egy lábosban csendesen gyöngyöző víz fölött olvaszd fel egy nagy, hőálló tálban a vajjal, a mézzel, a tejszínnel és egy csipetnyi sóval együtt, hogy fényes és sima legyen. Hagyd 5 percig pihenni (hogy a rizs ne ázzon át), és úgy keverd bele a puffasztott rizst, hogy a csoki mindenütt egyenletesen befedje. Oszd el a keveréket a 3 kihűlt tésztalap között, és egyenletesen kend szét egészen a szélekig.

A nugátmázhoz tedd a tojásfehérjéket egy hőálló tálba a mézzel, a cukorral, a borkővel és egy nagy csipetnyi sóval és egy löket vízzel együtt. Tedd egy lábosban csendesen gyöngyöző víz fölé, vedd magasra a hőmérsékletet, és elektromos habverővel verd 6-7 percig, vagy amíg a habból csúcsok nem kezdenek formálódni. Vedd le a tálat a melegről, add hozzá a vaníliakivonatot és a narancsvirág-vagy rózsavizet (ha van), és verd tovább, amíg sűrű nem lesz. Aztán 5-10 percig hagyd hűlni, majd egyenletesen terítsd el a szépen egymásra fektetett tésztalapokon. Hogy tetszetős legyen a végeredmény, léssel kaparj le forgácsokat a csokiról, és szórd szét a tetején (ha látni akarod, hogyan kell csinálni, keresd fel a www.jamieoliver.com/how-to weboldalát). Helyezd el és gyújtsd meg a gyertyákat vagy a csillagszórókat, és engedd át magad a mennyei csokoládés ünnepi tortának.

Kalória: 542 kcal
Tel. zsír: 18,8 g
Zsír: 33,7 g
Szénh.: 55,6 g
Cukor: 42,8 g



© Jamie Oliver Enterprises (Jamie Oliver: Otthonos ízek, 2015
© Jamie Oliver Enterprises (Jamie Oliver: Otthonos ízek, 2015

Nem hiányozhat vérbeli főzőguruk házi könyvtárából a sztárséf Jamie Oliver új könyve Otthonos ízek címmel, mely a Park Kiadó gondozásában jelent meg. Csapj le rá te is! 7900 forint www.parkkiado.hu

Ez is érdekelhet

Ma különösen kellene a színek-Ezen a héten Kálmán Melinda a Gardróbnapló vendége

Ma különösen kellene a színek-Ezen a héten Kálmán Melinda a Gardróbnapló vendége

GLAMOUR Horoszkóp

A Nyilasoknak anyagi gondjaik lehetnek, a Bakok sikeresek lesznek vállalkozásukban - Napi horoszkóp: Május 17.

A Nyilasoknak anyagi gondjaik lehetnek, a Bakok sikeresek lesznek vállalkozásukban - Napi horoszkóp: Május 17.

Monitor

9 új könyv májusban, amit hiba lenne kihagynod

9 új könyv májusban, amit hiba lenne kihagynod