Liszt-kukacok Akadémiája

2015.március.26.

Foglakozásvezetők: Dolhai Béla-Liget Regina Közreműködik : Mohay Anna (cselló)

A Liszt Ferenc téri épületben tartott kiscsoportos foglalkozások az alsó osztályos általános iskolás gyerekeknek szólnak. Nemcsak a különféle zenei műfajokat és formákat ismertetjük meg a gyerekekkel, nemcsak a különböző hangszereket mutatjuk be nekik (szó szerint kézzelfoghatóan), hanem beavatjuk őket a hangverseny intézményének működési mechanizmusába is. Felépítettük számukra LEGO-kockákból a méretarányos Zeneakadémiát, s a gyerekek maguk tehetik a színpadra a LEGO-muzsikusokból álló szimfonikus zenekart, vonósnégyest, fuvósötöst, vagy bármely más, nekik tetsző formációt.

Liszt-kukacok Akadémiája – Ifjúsági programok a Zeneakadémián

Minden gyerek zenével születik. Nincs olyan csecsemő, akit ne érintene meg Mozart vagy Bach zenéje. Vagy épp a Gangnam style, attól függően, hogy mivel találkozik otthon. A Zeneakadémia ifjúsági programjai érthető módon nem a popkultúra értékeivel kívánják megismertetni a kicsiket és a nagyobbakat, hanem azzal a három zenei világgal, amely az intézmény oktatását és hangversenyéletét is meghatározza, vagyis a klasszikus zenével, a népzenével és a jazzel. A Liszt-kukacok Akadémiája fedőnév alatt működő zeneakadémiai ifjúsági programok célja nem az, hogy muzsikusokat neveljünk, hanem az, hogy felépítsük a jövő közönségét. Hogy azoknak a gyerekeknek, akik a Goldberg-variációkat hallják otthon, további csodákat mutassunk meg ebből a végtelen szellemi univerzumból, azokat pedig, akik Lady Gaga hangzó árnyékában nőnek fel, elkalauzoljuk másféle zenei tájakra.

A Zeneakadémia ifjúsági programjai 2013-ban még csak kísérleti jelleggel indulnak, 2014 tavaszától már egy fokkal erőteljesebben jelentkezünk (egyebek mellett saját "Liszt-kukac" honlappal), hogy aztán 2014 őszétől teljes pompájában álljon a nagyközönség ifjabb része – és persze szüleik, nagyszüleik – elé a "Liszt-kukacok Akadémiája". A programok egyik pillérét a heti rendszerességű kiscsoportos foglalkozások alkotják, amelyek az 6–10 éves korosztálynak szólnak. Az ifjúsági programok további két pillérét a kistermi, illetve nagytermi koncertek adják, ahol élesben figyelhetik meg a gyerekek, hogy miként kel életre, s működik a zene.

Sokan úgy gondolják, hogy a zene puszta szórakozás. Nincs igazuk. Ember mivoltunk lényegére tanít, s ezért aligha lehet elég korán kezdeni a vele való megismerkedést.

Zeneakadémia 2015. április 11. 10.00 óra

Ez is érdekelhet

Ilyen látványos kabátot már rég viselt Katalin hercegné

Ilyen látványos kabátot már rég viselt Katalin hercegné

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: a Bikákra ma mindenki irigykedik, a Kosokra nagy szüksége lesz a barátainak

Napi horoszkóp: a Bikákra ma mindenki irigykedik, a Kosokra nagy szüksége lesz a barátainak

G-Életstílus

Munkahelyi zaklatás: te is áldozat vagy?

Munkahelyi zaklatás: te is áldozat vagy?