Magyar fejlesztésű applikáció segít elkerülni a szakítást - Interjú a Szeretetkert megálmodójával, dr. Piczkó Katalinnal

Nemrégiben jelent meg az ország első párkapcsolati appja, a Szeretetkert, ami dr. Piczkó Katalin pszichiáter és csapata munkáját dicséri, és egy európai szinten is különleges alkalmazásról van szó. Fontos üzeneteket közvetít, célja pedig az, hogy a párok még a nehezebb időszakokban is jobban megismerhessék magukat, a kapcsolatukat, kellőképpen törődjenek mindkettővel, ezáltal pedig a nehézségeken is képesek legyenek gördülékenyebben túljutni.

Magyar fejlesztésű applikáció segít elkerülni a szakítást - Interjú a Szeretetkert megálmodójával, dr. Piczkó Katalinnal
Fotó: Getty Images/miniseries

A Szeretetkert egy olyan egyedülálló applikáció, amelyben az önismereti és a párkapcsolati előrehaladást írásos anyagok, előadások és videós jelenetekkel bemutatott megoldások segítik, utóbbiakban pedig több haza ismert, tehetséges színész is közreműködik. Mindennek helyszíne pedig egy varázslatos szimbolikus kert. Vagyis átgondolt, alapos és hatalmas munka áll a projekt mögött, mely egy állapotfelmérést követően akár több hónapon keresztül tartó tanulási és önismereti lehetőségeket kínál.

Milyen dolgok hatására álmodtad meg a Szeretetkertet?

Több mint 20 éve foglalkozom párokkal, és keresem annak a lehetőségét, módszertanát, hogyan tudok belátást, felismeréseket elérni. Amikor két ember hosszabb ideje együtt él, minden megszokottá válik, és nem veszik észre a romboló folyamatokat. Az ébresztésben néha képek, szimbólumok, analógiák segíthetnek.

El szoktam mondani, hogy minden kapcsolatunk olyan, mint egy kis élőlény, hogy a szerelemben megszülető első gyermek, az maga a kapcsolat. A kert analógiája ehhez hasonlóan sok párhuzamot tartalmaz. Gondoznunk szükséges nap mint nap mind a kettőt, különben elgazosodik. Különböző részei vannak. Fontos ismernünk ezeket, ha azt szeretnénk, hogy virágzó legyen a kertünk.

dr. Piczkó Katalin pszichiáter több mint 20 éve foglalkozik párokkal
Fotó: dr. Piczkó Katalin

Mennyire volt hosszas folyamat, hogy applikáció készülhessen belőle?

Két év alatt készült el, de nem csupán a programozás miatt tartott ennyi ideig, hanem nagyon sok filmet forgattunk. Részben színészekkel felvett jeleneteket, részben előadásokat, rengeteg grafikai munka van benne. A koncepciónk is többször változott közben. Olyasmit hoztunk létre, ami előtte nem volt, egy ismeretlen úton jártunk.

Milyen párkapcsolati változások hívták életre az applikációt?

Gyakran megjelenő kommunikációs és konfliktusokhoz kapcsolódó problémák, amik leginkább inspiráltak. Ha valami nem tetszik, akkor nagyon sokszor hibáztató kommunikációt folytatunk, minősítünk, ítélkezünk, számon kérünk, kioktatunk: „Miattad van!”, „Nem igaz, hogy nem vagy képes…!”. Nem vesszük észre, hogy közben sértjük a másik önbecsülését, és romboljuk magát a kapcsolatot.

A kertben a kommunikációt az „ösvény” jelképezi, ami mindent behálóz, a kapcsolat minden területét befolyásolja. Optimális esetben eljut mindenhova, és mindenről tudunk beszélni. A konfliktus pedig a „sziklakert”, ahol megsérülhetünk. Az egyik legfontosabb terület a „domb”, amely azt jelenti, hogy egy-egy helyzetre, problémás területre képesek vagyunk felülről rálátni. Milyen dinamikák működnek, mi az ami előre vivő, és mi az, ami esetleg romboló.

A szimbolikus kert segít, hogy kívülről is rálássunk a kapcsolatunk működésére
Fotó: dr. Piczkó Katalin

Maga az egész rendszer azt segíti, hogy kívülről lássunk rá arra, hogy hogyan is működik a kapcsolatunk. Nagyon sokszor belesüppedünk a hétköznapi rutinokba, és nem adunk igazán időt és teret annak, hogy beszélgessünk saját magunkról és magáról a kapcsolatról. Az applikáció ezt a kívülálló szemszöget erősíti. A pszichológiában úgy mondják, hogy egyfajta önreflexiót tesz lehetővé, hogy saját magunkra, a kapcsolatunkra és a problémás területekre rálássunk.

Hogyan tud segíteni ezeken a változásokon és a különféle konfliktusokon a Szeretetkert?

Az applikációban az első lépés egy adott párkapcsolati terület felmérése, diagnózisa. A kitöltött teszt után pedig azt jelzi, hogy melyek azok a területek, amelyeknek fontos lenne a további gondozása. Ha valaki továbblép a programba, akkor következik, a „hogyan változtassunk” rész. Ennek első eleme a FEJ, ami segíti felismerni azt, mi is történik két ember között. Ebben segítenek a színészekkel felvett jelenetek, amik lehetővé teszik azt, hogy kívülről ráismerjen valaki saját magára.

A Szeretetkert programhoz van egy improvizációs párkapcsolati játékunk a 6SZÍN-ben, ott nagyon sokszor kapjuk azt a visszajelzést, hogy: „Olyan, mintha mi lettünk volna a színpadon.” A következő rész a SZÍV, ahol egy érzelmi- és szükséglettérkép segítségével ismerheti fel valaki a saját érzéseit, beazonosíthatja a párjáét, és utána pedig azt, hogy ezek mögött az érzések mögött vajon milyen szükséglet húzódik meg.

Szerelemfüggőség: legális drog, pszichés probléma vagy a legnormálisabb dolog a világon?

Mi azt tanuljuk meg, hogy a negatív érzéseinkért a másikat okoljuk: „Persze, hogy dühös vagyok, mert te….!”. Ez a rész azt szeretné megerősíteni, hogy érzéseinkért nem a másik ember a felelős. Azért vagyok dühös, mert valamilyen fontos szükségletem nem elégül ki. Az érzések mögött meghúzódó szükségleteket segítünk beazonosítani. A harmadik rész pedig a KÉZ, ahol konkrét tanácsok, javaslatok vannak a változtatáshoz.

Mikor beszélhetünk párkapcsolati krízisről?

Az applikáció nem akut krízis oldására jött létre, hanem elsősorban megelőzésére, és elhúzódó problémák kezelésére, amelyek megelőzhetik a válságot. Nem helyettesíti a terápiát, sokkal inkább megelőzheti. A krízis azt jelzi, hogy mély érzelmi válságba, beszűkült állapotban vagyunk. Az igazi krízis kapcsán fontos lehet a külső személyes segítség.

Milyen részekből tevődik össze az applikáció?

Az első a kapcsolat adott területét felmérő teszt, aztán az eredmény megtekintése, magyarázattal. Ezt követően jön az adott terület mélyebb megértése, filmek, előadások segítségével. Az érzelmek, a szükségletek beazonosítása, majd konkrét javaslatok, teendők a kommunikációhoz és cselekvéshez.

Egy-egy területen egy hónapig lehet dolgozni az app segítségével
Fotó: dr. Piczkó Katalin

Mindezt egy naplóban lehet rögzíthet és nyomon követni, mi az, amit valóban megtettem és sikerült, mi az, amit próbáltam, de nem működött. Egy-egy területen egy hónapig lehet dolgozni, és utána történik egy visszamérés, hogy valóban van-e változás. Lehet benne egyedül, és ugyanakkor párosan is haladni.

Kiknek ajánlanád a használatát?

Mindenkinek, aki párkapcsolatban él, és szeretné megőrizni, gondozni azt. Annak, aki éppen keres, és volt már kapcsolata, amelyből szeretné levonni a tanulságokat. Válás után megérteni, hogy mi is történt.

Melyek a leggyakoribb problémás területek, amelyekhez segítséget kínál a Szeretetkert?

A párkapcsolatnak 17 területét tekintjük át. Néhány kiemelkedő ezek közül, az „ösvény” - a kommunikáció, a „sziklakert” - a konfliktusos rész, a „veteményeskert” - a szerepek, szabályok működése a kapcsolatban, a „tó” vize - a tükör, milyen visszajelzéseket adok a másiknak, milyen tükröt tartok számára, emelem vagy rombolom az önbecsülését. A „lugas” - az intimitás, a „forrás” - a szexualitás. Mindez szorosan összefügg. Befolyásolja a „rét” is: mennyire vagyunk szabadok a kapcsolatban. Elmegyünk néha kirándulni a „domb”-ra, megbeszélni azt, hogy mi is történik köztünk? Mi volt az, ami jó volt? Miből szeretnék többet kérni? Miből kevesebbet?

„Sokszor már az is nehezemre esett, hogy hozzábújjak a kanapén, pedig szerettem őt”

Ha egyetlen jótanácsot kellene adnod minden párnak, mi lenne az?

Az egy helyett, hármat szeretnék megosztani:

  • Hangsúlyozom, mennyire fontos, hogy a kapcsolatban ellátogassunk néha a „dombra”, kívülről lássunk rá saját magunkra.
  • A másik hibáztatása helyett saját érzéseinket, szükségleteinket kommunikáljuk ahelyett, hogy a másikra mutogatnánk.
  • Lebegjen a szemünk előtt az a mottó, amit egy krízishelyzetet megélt férfi ismert fel, miután életben maradt: „Már nem akarom, hogy igazam legyen. Azt választom, hogy boldog legyek!”.

Olvass még több interjút a Glamour.hu-n:

Ez is érdekelhet

Tudd meg, mitől nem vagy jól! Közel 300 élelmiszer és allergén egyetlen vizsgálattal!

Tudd meg, mitől nem vagy jól! Közel 300 élelmiszer és allergén egyetlen vizsgálattal!

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói