Melyik áll hozzád közelebb: spiritualitás vagy ezotéria?

2014.május.14.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A környezetemben rengetegen vannak, akik ha tanácsra van szükségük vagy megakadnak az életük egy nehéz pontján, akkor felkeresnek egy asztrológust, egy kártya- vagy tenyérjóst, esetleg látót. Mindezt megelőzi az ezoterikus könyvek teljes palettájának felvásárlása, hisz érzik, legbelül ők is a spiritualitás útját járják. Azokra a szituációkra emlékeztet ez engem, amikor az ismerősök nagyjából 80 százaléka közli: ő is pszichológus akart lenni valamikor az életében.

Melyik áll hozzád közelebb: spiritualitás vagy ezotéria?
Fotó: Thinkstock

De tudjuk-e, hogy egyáltalán mi a különbség a fenti fogalmak között? Úgy gondolom, először nem árt ezt a helyére tenni, mert sokan szinonimaként használják a spiritualitást és az ezotériát, holott a különbség nagy.

A spiritualitás összefoglaló kategórianév. A szellemi, a természetfeletti erők és a lélek értelmezésén, magyarázatán alapuló irányzatokat értjük ezen. Több vallás közös alapelvét jelenti, nem pedig vallásgyakorlást. A spirituális ember úgy gondolja, hogy tettei magasabb rendű célokat szolgálnak, és hisz az ok-okozati összefüggésben. Leegyszerűsítve: valaki, akár jót, akár rosszat tesz, azt vissza is kapja a sorstól, a karmától. Fontos, hogy a spiritualitás nem áll szemben a tudományossággal.

Az ezotéria titkos tanokat jelent, melyeket csak egy adott csoport tagjai ismernek, amolyan okkult, rejtett tanok ezek. Fontos, hogy az ezoterikus gondolkodás eltér a tudományostól, képviselőik a vizsgálataikat (ha egyáltalán vannak) nem tudományos kritériumok szerint végzik. Ide tartozik például a mágia, az okkultizmus, vagy a wicca, mint vallás.

Ebből jól látható, hogy míg az ezotéria nem, addig a spiritualitás viszont megfér a tudományokban. Remélem azonban, hogy érzékelhető, mennyire vékony is lehet a határ a kettő között, hisz a spiritualitás is tapasztalaton túli, olyan dolgokat vizsgál, amiket érzékszerveinkkel nem tapasztalhatunk meg. Ez a nem túl éles határ azért lehet veszélyforrás, mert aki járatlan, tapasztalatlan, és épp válságban van, könnyen adja a fejét olyan módszerek kipróbálására, amelyek gyors megoldást ígérnek, de nem működnek, áltudományosak. Vagy az is lehet, hogy jó a módszer, de egyszerűen rosszul, képzetlenül használják. Ekkor pedig jön a csalódás, hogy nincs kiút a problémából, a segíteni akarók több kárt okoznak az embernek, mint hasznot, és mindez még sokba is került.

De akkor hova érdemes menni?
A pszichológiában létezik az úgynevezett integrál szemlélet, mely összefonja a keleti, spirituális hagyományok tudatról szóló tanításait a nyugati pszichológiai, pszichoterápiás ismeretekkel. Nem csak az ember, hanem a társadalom szintjére is kiterjed, ötvözi a bölcseleti tudást a modern tudománnyal, és mindezt több ezer hiteles szakirodalommal, kutatással támasztja alá. A szemlélet objektív adatokra épít, de elfogadja a szubjektív élménybeszámolókat is. Előnye, hogy elismer minden tudományterületet, azonban ezeket nem versenybe állítja, nem azt kérdezi, igaz-e vagy sem az állításuk, hanem együttműködésre törekszik. Tulajdonképpen egyesíti a különböző nézőpontokat, modelleket, amolyan általános tájékozódást biztosít.

Jó hír, hogy ebben Magyarország az élen jár, ugyanis 2006-ban indult három képzés a világon, kettő amerikai egyetemeken, egy pedig nálunk. Ez óriási dolog, ebben igazán nyugatiaknak mondhatjuk magunkat.

A szemlélet iránt érdeklődők az elmúlt hétvégén remek előadásokon, workshopokon vehettek részt a Millenáris parkban tartott Integrál Európai Konferencián (IEC). Ez volt az első ilyen rendezvény Európában, melyre azért kerülhetett sor éppen nálunk, mert az európai mozgalom vezetője is magyar: Gánti Bence. Nagynevű szakemberek boncolgattak lenyűgöző témákat, láthattunk-hallhattunk érdekes kutatásokat, és izgalmas demonstrációkat. A résztvevők megtudhatták, hogyan "rezeg együtt" egy csoport, mennyivel több információt érzékelhetünk a körülöttünk lévőkről annál, mint eddig gondoltuk, és hogy hol hasznosulhat igazán a spiritualitás az egyéni terápiákban.

Ha tehát húz a szíved a spiritualitás felé, ha szereted a dolgokat több nézőpontból látni és érezni, akkor érdemes integrál szemléletű tanácsadót, pszichológust, pszichoterapeutát, csoportvezetőt választanod, mert itt biztos, hogy jó kezekbe kerülsz. Azt viszont hangsúlyoznám, hogy türelemre ebben az esetben is szükség lesz, hisz varázsütésre nem múlnak el problémák. Abba időt, energiát, munkát kell fektetni. Aki, vagy ami gyors megoldást ígér, az legyen mindig gyanús.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

Istenes Bence első, Sztárbox utáni posztja elég árulkodó

Istenes Bence első, Sztárbox utáni posztja elég árulkodó

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Karácsonyi ajándékozás: hogyan ne nyúlj mellé? (x)

Karácsonyi ajándékozás: hogyan ne nyúlj mellé? (x)

PR

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

PR

Arcfeszesítés: illúzió vagy tényleg létezik hatásos módszer? Utánajártunk (x)

Arcfeszesítés: illúzió vagy tényleg létezik hatásos módszer? Utánajártunk (x)

PR

Fenntartható, minimalista és játékos kerámiák Borbély Boritól (x)

Fenntartható, minimalista és játékos kerámiák Borbély Boritól (x)