Így tüntesd el a menstruációs vért az alsóneműdről

2021.június.23.

Sokan már a menstruációnk kezdetén kinevezünk a menstruációs alsóneműket. Ezek azok a kevésbé szép fehérneműk, amelyeket a menstruáció alatt viselünk, mert nem érdekel, hogy foltos lesz-e, vagy sem, mivel ezeket csak erre a célra használjuk. Amit mindannyian tudunk ezzel kapcsolatban az az, hogy vannak nemcsak erre a célra szánt bugyik, hanem olyanok is, amit a menstruációs időszakon kívül máskor is fel szeretnénk venni, ezért mentjük a menthetőt.

Így tüntesd el a menstruációs vért az alsóneműdről
Fotó: Getty Images

Ne aggódj! Azért vagyunk itt, hogy segítsünk. A vért valóban nehezebben lehet eltávolítani, mint a többi foltot (ennek oka az úgynevezett hemoglobin, ami a vér gyorsabb alvadását és az anyagokhoz való tapadását okozza), de nem lehetetlen megszabadulni tőlük. Egy kis türelemmel és foltok eltüntetésére kifejlesztett termékekkel az időszakos vérfoltoknak nem feltétlenül kell az út végét jelenteniük kedvenc alsóneműnk számára.

Olvass tovább ahhoz, hogy megtudhasd, hogyan is lehet hatékonyan eltávolítani a menstruációs foltokat a fehérneműkből.

1. Cselekedj időben

Ne dobd el a vérfoltos fehérneműket - van rá megoldás. A menstruációs foltok teljes eltávolításának érdekében a lehető leghamarabb kell cselekedni. Minél hosszabb ideig marad a vér a szöveten, annál jobban felszívja az anyag, ami később megnehezíti az eltávolítását. Tehát, amint észreveszed ezeket a nem kívánt foltokat, vedd le az alsóneműt és kezdj hozzá a folteltávolításhoz.

2. Használj hideg vizet

Állj ellent az ösztöneidnek, mikor meleg vízzel próbálod meg kimosni az alsóneműdet ilyen helyzetben. Az tény, hogyha egy átlagos mosásról beszélünk, a meleg víz szinte előírás, de ha menstruációs foltokról van szó, akkor a meleg víz csak ronthat a helyzeten. A forró víz hatására a vérben lévő fehérjék jobban rátapadnak az anyagokra, így nehezebben eltávolíthatók.

Ehelyett Barbara Goldstein, a Biz takarítómárka vállalati kommunikációs igazgatója azt javasolja, hogy töltsd meg egy lavórt hideg vízzel és áztasd be fehérneműdet.

3. Használj kíméletes folteltávolító szereket

Önmagában a víz nem feltétlenül lesz elegendő ahhoz, hogy megszabadulj a folttól, ezért azt javasoljuk, hogy adj néhány folteltávolító terméket a tisztítási folyamathoz. Goldstein kifejezetten az enzim alapú folteltávolítók, vagy mosószerek használatát javasolja.

Egy liter vízhez egy kanálnyi folteltávolítóra lesz szükséged. Tedd bele a fehérneműdet és hagyd, hogy három-négy órán át ázzon az oldatban. Ha nem volt 100 százalékosan sikeres az eltávolítás, tedd a folteltávolítót, vagy mosószert közvetlenül a foltra.

Goldstein azonban arra figyelmeztet, hogy ne próbáljuk meg dörzsölni a foltot, mivel ez mélyebbre kényszerítheti azt a szövetben.

4. DIY folteltávolítók

Ha természetesebb tisztítási módszerek után kutatsz, akkor tudnod kell, hogy akár ebben az esetben is használhatsz háztartási termékeket. Az alábbi, konyhában is fellelhető hozzávalókból igencsak hatásos folteltávolítók válhatnak.

Citromlé: A fent említett enzimtisztítókhoz hasonlóan a citromban található citromsav is segíthet a foltok eltávolításában. Annyi a teendőd, hogy egyszerűen kettévágsz egy citromot, és a levét beledörzsölöd közvetlenül a foltba, amíg el nem tűnik. Ezután pedig csak öblítsd ki hideg vízben.

: Ez az alapvető ételízesítő segíthet a menstruációs foltok eltávolításában is. Készíts sós víz keveréket 1:2 arányban, tedd bele a fehérneműt és hagyd hatni legalább 30 percig. A só dehidratáló tulajdonságai elősegítik a vér eltávolítását a szövetből. Végül pedig öblítsd ki hideg vízben, ha a folt feloldódott.

Szódabikarbóna: A szódabikarbóna egy másik nagyszerű háztartási folteltávolító. A fenti sókeverékhez hasonlóan a szódabikarbónát is keverheted vízzel, hogy folteltávolító oldatot hozz létre. Vidd fel a keveréket a foltra, hagyd ázni addig, amíg szükséges és öblítsd le, ha kész.

Figyelem: Mind a citromlé, mind pedig a szódabikarbóna halványíthatja a ruhák színét, ezért érdemes elkerülni ezeket a módszereket sötétebb színű fehérneműknél.

5. Extra mosás

Akár boltban vásárolt terméket, vagy saját folteltávolító készítményt használtál, azt javasoljuk, hogy ezek után is kövesd a szokásos mosási ciklust. Goldstein azt tanácsolja, hogy az alsóneműt color-safe fehérítővel mosd az extra folteltávolító erő érdekében. Ha a folt még mindig látható a mosás után, ne használd a szárítót, mert a hő csak rontani fog a még látszólagos folton. A maradék vérfolt eltávolításához ismételd meg a fenti lépéseket, amíg teljesen el nem tűnik.

Ez is érdekelhet

Millie Bobby Brown új, klasszikus bubi frizurája ultramenő

Millie Bobby Brown új, klasszikus bubi frizurája ultramenő

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: ma az érzelmi életed hullámzó lehet - január 22. szombat

Napi horoszkóp: ma az érzelmi életed hullámzó lehet - január 22. szombat

GLAMOUR Horoszkóp

Ezt hozza 2022-ben a Tigris éve a pénzzel, szerelemmel kapcsolatban

Ezt hozza 2022-ben a Tigris éve a pénzzel, szerelemmel kapcsolatban