Mentális betegségek: 13 káros módszer, amivel csillogóvá teszik a filmek a depressziót

2021. szeptember 4.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Van az a régi mondás, hogy minden író depressziós. Ennek ellenére nem biztos, hogy forgatókönyvíróként annyira könnyű megjeleníteni a depresszió minden mozzanatát és átadni a pontos érzést. Lehet, hogy saját élményekből táplálkoznak az anyaggyűjtés során, de az emberek, akik valójában átélték, vagy éppen átélik ezt az aggodalmakkal teli betegséget, sokszor nem értenek egyet a képernyőn látottakkal. Saját életükben is szeretnék vonzóvá és divatossá tenni a témát, ezzel magukat is segítve és lehet ugyanez áll az írók szándéka mögött. De az igazság az, hogy a depresszió, hiába érint egyre többeket, egyáltalán nem trendi érzés és így bemutatni azt, veszélyes játék lehet.

Mentális betegségek
Mentális betegségek
Fotó: Gettyimages.com

Mentális betegségek: 13 káros módszer, amivel csillogóvá teszik a filmek a depressziót:

1. Depressziós emberek felemelik egymást

Hány olyan filmet láttunk, amiben ugyanazzal a mentális betegséggel küzdő emberek találkoznak, és örök barátságot kötnek vagy szerelmesek lesznek és hirtelen eltűnik életükben a probléma, ami miatt amúgy a nagy találkozás előtt egy toronyból akartak leugrani. A valós életben ebből a helyzetből egyáltalán nem lenne happy end, sőt semmilyen end, hiszen csak még nagyobb vihart kavarnának egymás életében.

2. A depressziós emberek mindig nagyszájúak

A legtöbb esetben a történetek főszereplői – akik állítólag súlyos depresszióval küzdenek – mindig a nagyszájú, szellemes és szarkasztikus karakterek, páratlan megfigyelő technikával, ami miatt pontosan tudják, mit kell mondani. Igazából nem, hogy nem tudják mi a legviccesebb beszólás, de nem is érdekli őket a többi ember még egy beszélgetésre sem.

3. Az alkohol lesz a megoldás, aztán hirtelen mégsem

Nem egyszer fordult elő, hogy azt mutatták be a képernyőn, hogy a problémával küzdő emberek az alkoholt választják elsődleges megoldásnak. Reggelire, ebédre és vacsorára (vagy helyette) egy üveg rövidital a menü. Jön a valódi megoldás, a depresszió oka elmúlik és hirtelen az alkoholfogyasztás is. Ha valaki ilyen életmódba kezd bele, mindenkinek el kell ismernie, hogy egy függőség alakul ki. Ha a depresszió el is tűnt vagy kezelve van, a függőség ugyanúgy megmarad és hosszú idő belőle kigyógyulni.

4. A kreativitás egyik kulcsa a depresszió

Ahogyan említettük, az írókkal kapcsolatban ott van a legenda, hogy valami problémájuk van. Függőség, depresszió, pánikbetegség és még sorolhatnánk. Megeshet, hogy tényleg sok művésznek segít feldolgozni a problémákat, de ezzel ők sem oldják meg a valós betegséget. Azzal pedig, hogy a médiában így jelenik meg, azt sugallva, hogy ez egy nagyon kreatív időszak, rengeteg tini tagadja meg a segítséget, mondván akkor elvesztik az ihletet. Emellett a kreatívírás kurzusok első leckéi közé tartozik, hogy ne arról írj, amit éppen érzel.

5. A depresszió a személyi edződ

Ahogy sokszor a filmekben még reggel is tökéletesen mutatják a szereplőket, ez a mentális betegséggel küzdőkkel sincs máshogy. Kivételt képeznek az étkezési zavarokat bemutató filmek, de legtöbbször a főhőst a depresszió csodálatosan lefogyasztja vagy ad nekik egy különleges kisugárzást. A valóságnak ehhez persze semmi köze sincs. Van aki érzelmi faló lesz, és van, aki rá sem bír nézni ételre. Ami közös, hogy pont nem úgy néznek ki, mint akik egy kifutóról jöttek, hiszen külsejükkel törődnek a legkevésbé.

6 módszer, hogy felülkeredj a stresszen

6 módszer, hogy felülkeredj a stresszen6. Ha depressziós vagy, tele leszel önbizalommal

Gyakran megesik, hogy a cselekmény során depresszióssá vált karaktert egyre kevésbé érdeklik a körülötte lévő emberek és az ő véleményük. Nem törődik semmivel, és ezzel felszívja magát önbizalommal. Igazából ilyenkor van a legnagyobb szükség a barátok és család támogató körére, és az ő véleményük fog először számítani. Emellett egyáltalán nem egészséges mindenkit kizárni az életünkből, így ha ők el is kezdik taszítani maguk körül az embereket, ezt nem szabad hagyni.

7. A boldog emberek buták és idegesítőek

Hányszor láthattunk azt, hogy a filmekben a depresszióval küzdő karakter az egyetlen elviselhető a nézők számára és a többi szereplő, akik tökéletes boldogságban élnek, rettentő idegesítőek. Hasonló a szituáció, amikor intelligenciaszintről van szó. A boldog ember butácska, a depressziós karakter pedig (ahogy az első pontban is írtuk) mindig tud mindenre reagálni. Ha belegondolunk akkor ennek az az üzenete, hogy, aki boldog az elviselhetetlen, és ha jófej akarsz lenni, akkor maradj is depressziós.

8. A boldog emberek nem érzik át a helyzetet

Megint csak a boldog emberekkel van a probléma. Sokszor a filmek sarkalatosan azt mutatják, hogy a boldog emberek azért annyira boldogak, mert sosem tapasztalták meg, milyen problémákat átélni. Mennyivel valósabb és egészségesebb karaktert mutatna be egy olyan történet, ahol a főhős nem azért csattan ki a boldogságtól, mert soha életében nem volt problémája, hanem mert sikerült azokat megoldania, vagy esetleg érzelmileg feldolgoznia.

9. Ha depressziós vagy, ráérzel az igazságra

Eddigieket összesítve médiában nagyobb esetben jelenik meg az, hogy a depressziós karakterek az elviselhetőek, jófejek, szarkasztikusak és okosak, tehát ők éreznek rá az igazságra, és mivel nem törődnek semmivel ezt ki is merik mondani. Ez kicsit sincs így, hiszen ha valaki depressziós, akkor gyakran válik homályossá számára a valóság és a helyzeteket képesek borzasztó rosszul felmérni.

10. Ha megtalálod az okát, véget érhet

A történetek cselekménye során a depresszióval küzdő karaktert egy bizonyos dolog sodorta bele ebbe az állapotba és ha azt ő maga egyedül vagy terapeuta segítségével megoldja mindenki boldog lesz és jöhet a VÉGE felirat. A legtöbb esetben ezt nem egy dolog váltotta ki, valamint nem tűnik el olyan könnyen teljesen.

11. Ha gyógyszert szedsz már nem is vagy önmagad

A depresszióra vagy különböző mentális betegségek kezelésére, a terápia mellett a gyógyszeres kezelés a megoldás. Ez lehet időszakos vagy végleges, de az biztos, hogy hosszú folyamat kitapasztalni mi a megfelelő egy-egy embernek. Emellett, sokszor a gyógyszer nem a valódi énjét nyomja el a betegnek, hanem pont, hogy azt segíti elő.

12. A csoportterápia sem móka és kacagás

Ha bármilyen mentális betegséggel küzdesz vagy trauma történt az életedben, sokszor segít, ha hasonló helyzetű emberekkel találkozol és beszélgetsz. Ennek ellenére a csoportterápia nem olyan vicces, mint ahogyan azt mutatni szokták. A csoporttagok sem egyedi és humoros történetekkel jönnek, hanem általában nagyon küzdenek problémáikkal.

13. A különböző drogok bemutatása

Nem csak alkoholhoz, de egyéb szerekhez is szoktak fordulni a filmekben a depresszióval küzdő betegek. Ezeket a filmek képi világa legtöbbször szexi módon mutatja be, de valójában nem kellene reklámozni, hogy ez vonzóvá tesz, hiszen mindenki számára egészségtelen, a mentális betegségekkel küzdő emberek pedig még gyorsabban is kialakíthatnak függőséget.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A Skorpió csillagjegy bosszúja a leggyilkosabb, ezzel a 6 dologgal azonban kivédheted

A Skorpió csillagjegy bosszúja a leggyilkosabb, ezzel a 6 dologgal azonban kivédheted

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Mennyire szórod a pénzt? Töltsd ki tesztünket és derítsd ki! (x)

Mennyire szórod a pénzt? Töltsd ki tesztünket és derítsd ki! (x)

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)

4 dolog, amit muszáj leellenőrizned a fényvédő címkéjén, mielőtt megveszed (x)

4 dolog, amit muszáj leellenőrizned a fényvédő címkéjén, mielőtt megveszed (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)