Mi a teendő, ha sürgősen van szükségünk fogorvosra?

Szponzorált tartalom

2021. december 13.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Nincs is annál kellemetlenebb érzés, amikor arra ébredünk az éjszaka közepén, hogy kínzó fogfájás és hasogató fejfájás gyötör minket. A fogfájás az egyik olyan tünet, amely olyannyira befolyásolhatja általános jóllétünket, hogy akár teljes munkaképtelenség is felléphet a fájdalom miatt. Éppen ezért gyakran azonnali segítségre van szükség, hiszen a fájdalomcsillapítás önmagában nem oldja meg a problémát.

Mit tegyünk, ha fáj a fogunk?
Mit tegyünk, ha fáj a fogunk?

Mik okoznak leggyakrabban fogfájást?

A fogfájás mögött számos különböző ok állhat. A leggyakrabban előforduló, népbetegségnek számító fogszuvasodás az egyike lehet a kellemetlen tünetek okozóinak. A fogínygyulladás gyakran okozhat kínzó fájdalmat, amely a fogszuvasodáshoz hasonlóan megelőzhető rendszeres, alapos fogmosással, illetve legalább évi egy fogorvosi szűrővizsgálattal.

A vékony vagy károsodott fogzománc jellemzően nyilalló fogérzékenységet okozhat hideg vagy meleg ételek, italok hatására. Ha pedig egy fogunk valami következtében megsérült, az szintén okozhat fájdalmas perceket, de akár napokat is.

Miért érdemes minél hamarabb kezeltetni a bajt?

Mint minden betegség vagy fertőzés esetében, a fogaknál is érvényes, hogy minél hamarabb kezelik a problémát, az annál kevésbé okozhat később kellemetlen, fájdalmas tüneteket.

A fogakra jellemző, hogy romlásuk viszonylag lassú folyamat, így például egy fogszuvasodás kialakulása néhány hét és néhány év közé is tehető. Jellemző továbbá az is, hogy a szuvas fog vagy az íngyulladás eleinte nem minden esetben okoz fájdalmas tüneteket, de látható a duzzanat, továbbá előfordulhat vérzés vagy kellemetlen lehelet is. Az ínygyulladás következtében kialakulhat fogágybetegség, amely során a fog egyszer csak “megadja magát”, amely kínzó, nem csillapuló fájdalom, vérző fogíny vagy akár a fog letörése, elvesztése formájában jelentkezhet.

Annak érdekében, hogy megőrizhessük fogaink szépségét és egészségét, akkor is szükséges meglátogatni a fogorvost bizonyos időközönként, ha semmilyen panaszunk nincs.

Mi a teendő, ha már egy pillanatot sem várhat a fogorvosi kezelés?

Bármikor is ér minket a fogfájás, nem szabad várnunk, amíg még rosszabbra fordul a helyzet. A legtöbb fogorvosi rendelő ugyan időpontos rendszert alkalmaz, de számos esetben elérhető ügyeleti ellátás a betérő páciensek számára. Érdemes azonnal felkeresni fogorvosunkat előzetesen telefonon bejelentkezve, és a leghamarabbi szabad időpontra elmenni.

Ha a fogorvos nem tud több pácienst fogadni az adott napon, érdemes a környéken rendelő fogorvosokat is felkeresni. Bár sokan ragaszkodnak a már meglévő és jól ismert doktorukhoz, az elviselhetetlen fájdalom megszüntetése és a fog kezelése nem várhat. Ha hétvégén vagy éjszaka tör ránk a fájdalom, célszerű utánanézni az éppen ügyeletes fogorvosi rendelőknek a környéken. Ilyen esetben azonnali ellátást biztosíthatnak, ha úgy érezzük, nem bírunk várni reggelig vagy a legközelebbi munkanapig.

Fontos, hogy a kínzó fájdalmat házilag ugyan megpróbálhatjuk csillapítani különböző, vény nélkül kapható készítményekkel, azonban az igazi problémát csak a fog kezelése oldja meg. Bizonyos ideig-óráig csillapíthatók a tünetek, de amint elmúlik a hatás, ismét előjönnek, megkeserítve a mindennapokat. A fogorvos a kezelés előtt helyi érzéstelenítést alkalmazva végzi a szükséges beavatkozást, amely lehetővé teszi, hogy a páciens fájdalma megszűnjön, és a procedúra során ne érezzen kellemetlenséget.

Mi jelzi, ha már most érdemes időpontot foglalnod fogászati ellenőrzésre?

Annak érdekében, hogy megelőzhető legyen a komoly fájdalmakkal járó fogínygyulladás vagy az egyéb fog- és ínybetegségek, érdemes időnként szűrővizsgálaton részt venni. Az alapos és rendszeres fogmosás mellett nem szabad elszalasztani az évente legalább egy fogorvosi vizsgálatot, amely során fény derülhet az esetleges problémákra.

Bizonyos tünetek jelezhetnek bajt. Vészjósló lehet a folyamatosan jelenlévő, de még nem elviselhetetlen fogfájás, azonban a fogérzékenység is rendkívül gyakori jelenség, amely először csak a hideg és a meleg ételek és italok hatására jelentkezhet. Később azonban ennek következtében vérző íny és fogvesztés is előfordulhat. Ilyen esetben sem szabad a véletlenre bízni a dolgot. Érdemes fogorvossal konzultálva megfelelő fogpasztát alkalmazni, valamint szükség esetén eltávolíttatni a meglévő fogkövet, amely gyulladást okozhat.

Bár sokan tartanak a fogorvosi beavatkozásoktól, a mai korszerű érzéstelenítési módszereknek és a professzionális szakembereknek köszönhetően gyorsan és könnyen megszabadulhatunk a fogfájástól. Érdemes tehát odafigyelni fogaink és ínyünk egészségére, hogy megelőzhetőek legyenek a komolyabb beavatkozások.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Hozd ki a legtöbbet az otthoni moziestekből! Így válhat igazi élményprogrammá a tévézés

Hozd ki a legtöbbet az otthoni moziestekből! Így válhat igazi élményprogrammá a tévézés

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Nincs még programod a hosszú hétvégére? - Mutatunk egyet! (x)

Nincs még programod a hosszú hétvégére? - Mutatunk egyet! (x)

Szabadulj meg a szarkalábaktól: ezzel az otthoni kezeléssel látványos eredményt érhetsz el (x)

Szabadulj meg a szarkalábaktól: ezzel az otthoni kezeléssel látványos eredményt érhetsz el (x)

Nem is gondolnád, milyen sok embernek segíthetsz ezzel az aprósággal (x)

Nem is gondolnád, milyen sok embernek segíthetsz ezzel az aprósággal (x)

Ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)