Miért csaljuk meg a párunkat?

2021.május.23.

Pontosan mi számít megcsalásnak? Minden. Bármi. Semmi. Hogy melyik válasz lesz az igaz, egyetlen dolgon múlik: hogy te és a partnered miben maradtatok, milyen egyezséget kötöttetek. Mivel alapvetően mindannyian nagyon mások vagyunk, más jelentéssel bírhatnak két ember számára ugyanazok a dolgok. A flört lehet valakinek még csak játék, a másiknak már elköteleződés. Egy csók lehet sokaknak járó köszönet, vagy annak az egynek kínált ígéret. A szex lehet egymásra éhes testek találkozása, vagy az emberek között elképzelhető legmélyebb kapcsolódás.

Miért csaljuk meg a párunkat?
Fotó: Northfoto

Amikor két ember egymás mellett dönt, általában elvárnak egymástól valamilyen szintű kizárólagosságot – de amíg ezt nem tisztázzák, addig ez csak feltételezés, és kiderülhet, hogy ez az elvárás nem volt nyilvánvaló valamelyik fél számára, vagy ha az is volt, az ő vállalása erre a kizárólagosságra nem ott kezdődik, ahol a másiké. Ha nyilvánvaló, hogy mennyi elköteleződést várunk és vállalunk, akkor viszonylag egyszerű a válasz: megcsalás minden, ami ezen belülre esik.

De miért csaljuk meg a párunkat?

Előfordul néha, hogy a hétköznapok, a rutin, a megszokás felőrölik a kapcsolatunkat. Nem figyelünk már úgy rá, nem teszünk érte annyit, bízunk benne, hogy magától is elműködik valahogy… És csak akkor vesszük észre, hogy ez sajnos nem ilyen, amikor egy harmadik ismeretlensége, figyelmessége, frissessége felkelti valamelyik fél érdeklődését.

Egy korrekt, fair, alapvetően egymás szeretetére épülő kapcsolatban ilyenkor nem csaljuk meg egymást, hanem ha úgy érezzük, van valami, ami nélkül nem tudunk/akarunk élni, és a másik azt nem tudja/akarja megadni nekünk, akkor azt a viszonyt szépen és egyenesen lezárjuk. Így a feleknek nem kell a továbbiakban olyan valakivel élniük, aki nem felel meg számukra, akit már nem tudnak szeretni, akivel csak bántanák egymást – és a hazugságban, játszmákban, sunnyogásban töltött hónapok, évek helyett mindenki találhat magának egy olyan társat, aki mellett igazán boldognak érezheti magát.

Vannak viszont sajnos olyan élethelyzetek, amikor ez valamiért nem megy. Amikor valaki például anyagi kényszerből vagy a másik fenyegetése miatt, esetleg egy átmeneti élethelyzetben nem tudja lezárni a meglévő kapcsolatát, de nem szeretne lemondani az éppen alakulóról sem, mert adott helyzetben így érzi biztonságosnak, megoldhatónak. És van sajnos olyan is, amikor valaki egész egyszerűen a kényelmet és a másik becsapását választja az egyenesség helyett, mert nem akar lemondani sem a meglévő kapcsolata nyújtotta kényelemről, sem az új viszony izgalmáról.

A cikk a Yelon közreműködésével készült. Ha szívesen olvasnál még szexről, kapcsolatokról, a tested működéséről, látogass el a weboldalukra! A Yelon egy anonim chatet is működtet, ahol a 10–18 évesek saját kérdéseiket tehetik fel szakembereknek, és bármiről beszélgethetnek, ami érdekli őket.

Ez is érdekelhet

Napi szex: 7 tipp a férfi szexuális vágyának növelésére

Napi szex: 7 tipp a férfi szexuális vágyának növelésére

GLAMOUR Horoszkóp

Ma inkább a saját fejed után akarsz menni - Napi horoszkóp: július 31.

Ma inkább a saját fejed után akarsz menni - Napi horoszkóp: július 31.

Sztárhírek

5 dolog, amivel Katalin hercegné formában tartja magát

5 dolog, amivel Katalin hercegné formában tartja magát