Mikor időszerű lecserélni a tisztítószereidet?

2021.május.5.

Rendszeresen ellenőrzöd, hogy mely termékeknek közeledik a lejárta a kamrádban, a hűtőszekrényedben vagy a kozmetikai szettedben? Ez így helyénvaló, na de mi a helyzet a tisztítószereiddel? Azok használatánál is szoktál ügyelni a lejárati dátumra? Ha nem, akkor most megtudhatod, miért fontos az is, hogy ezek a készítmények se álljanak évekig a mosogató alatt vagy a fürdőszobai szekrényben.

Mikor időszerű lecserélni a tisztítószereidet?
Fotó: GettyImages, Montázs: Glamour

Ha természetes összetevőjű tisztítószereket használsz, akkor nagyjából két éven keresztül maximális a hatóanyaguk. Ha ez az idő eltelik, egészségügyi veszélyt akkor sem jelentenek, de az illatuk halványulni kezd, a hatékonyságuk pedig egyre inkább csökken. Mint sok más termékre, a tisztítószerekre is igaz, hogy a lejárati dátum azt az időpontot jelzi, ameddig az adott termék a legjobb minőségében áll a rendelkezésedre. Így az is lehet, hogy a lejárati dátumuktól számítva még takaríthatsz velük. Érdemes azonban néhány intő jelre is figyelned.

Ha azt tapasztalod, hogy egy tisztítószered penészes, azonnal szabadulj meg tőle. Ugyanez igaz akkor is, ha avas szagot észlelsz, ami arra utal, hogy a tisztítószerben lévő felületaktív anyagok romlásnak indultak. Az sem kedvező, ha a folyadék darabos vagy zavaros állagú. Ilyen esetben, egyszer megpróbálhatod felrázni, de ha változatlan marad, akkor itt az ideje lecserélned. Ha pedig te, vagy egy veled egy háztartásban élő személy beteg van gyenge az immunrendszere, akkor mindenképpen a lejárati dátum legyen a mérvadó, hiszen csak így lehetsz biztos benne, hogy valóban hatékonyan takarítottál és fertőtlenítettél.

Annak érdekében, hogy a tisztítószereid tényleg legalább a rajtuk szereplő dátumig hatékonyak legyenek, fontos, hogy megfelelően tárold őket. Magas hőmérsékleten ezek a termékek gyorsabban romlanak, ezért a legjobb, ha a tároló helyük egy sötét, szobahőmérsékletű hely, például egy, a napfény elől közvetlenül elzárt fürdőszobaszekrény. Ha csökkenteni akarod a háztartási hulladékot az otthonodban, akkor nyugodtan használj újratölthető palackokat a tisztítószerek tárolásához, csak feltétlenül mosd ki őket minden újratöltés előtt.

Amikor egy romlott tisztítószert találsz otthon, fontos, hogy felelősségteljesen semmisítsd meg. Ha biológiailag lebomló összetevőkből áll, akkor nincs más dolgod, minthogy a mosogatóba öntöd, utána pedig alaposan áttörlöd a mosogatótálcát. Ha viszont egy mérgező, fertőtlenítő alapú tisztítószertől akarsz megszabadulni, akkor ne öntsd a mosogatóba, de ne is dobd a szemetesbe. Keresd meg a lakóhelyedhez legközelebb fekvő hulladékudvart, és add le ott. Ha így teszel, akkor te is felelősségteljesen kezeled a hulladékokat, ezáltal pedig a környezeted megóvásáért is fontos lépést teszel.

Ez is érdekelhet

Micsoda hír! Elindult a Kiehl's magyarországi webshopja!

Micsoda hír! Elindult a Kiehl's magyarországi webshopja!

GLAMOUR Horoszkóp

Kockázatvállalással kihívhatod magad ellen a sorsot - Napi horoszkóp: július 29.

Kockázatvállalással kihívhatod magad ellen a sorsot - Napi horoszkóp: július 29.

Sztárhírek

Már attól hanyatt esel, ha csak ránézel Lady Gaga holdjáró cipőjére

Már attól hanyatt esel, ha csak ránézel Lady Gaga holdjáró cipőjére